Skip to main content

BSL

Else Frankevyle wint 1e NVvP-AfstudeerAward

12-11-2021 | Podotherapie | Nieuws

Eerste NVvP-afstudeerAward uitgereikt tijdens het NVvP Congres

Op vrijdag 5 november vond het NVvP congres plaats ‘Zorg voor de Toekomst’ plaats. Aan bod kwamen diverse thema’s en onderwerpen, zoals digitale zorg, duurzaamheid en verantwoord ondernemen, positieve gezondheid en de mentale en fysieke gesteldheid van de podotherapeut. Tevens  werd dit jaar voor het eerst de NVvP-AfstudeerAward uitgereikt.

Loopanalyse

12-11-2021 | Podotherapie | Nieuws

Ervaringen van podotherapeuten met klinische ganganalyse bij m. tibialis posterior peesdisfunctie

Engels onderzoek heeft zich gericht op hoe podotherapeuten aankijken tegen een live klinische ganganalyse en hoe ze dat uitvoeren zonder apparatuur bij patiënten met een m. tibialis posterior peesdisfunctie. De variatie in de gangobservaties en documentatiemethoden tussen deelnemers was erg groot. Er is behoefte aan een protocol om zo'n ganganalyse zonder apparatuur uit te kunnen voeren

Deadlift

12-11-2021 | Podotherapie | Nieuws

Barbell hip thrust en deadlift groter effect in lumbosacrale- en heuptraining en squat groter effect in knietraining

In een onderzoek is de kinetiek in het lumbosacrale en onderste ledematen van sprinters tijdens barbell hip thrust vergeleken met deadlift en back squat. Deze studie vond dat in de barbell hip thrust en deadlift de piekwaarden van de lumbosacrale- en heupextensiemomenten 24% en 42% groter waren dan bij squats. Deze twee oefeningen kunnen daarom een nuttige weerstandsoefening zijn om de onderrug en de achterste dijspieren te versterken. Squats daarentegen scoorden over het algemeen hoger in kniekinetiek, waarbij het piekextensiemoment het grootst was bij squats, gevolgd door barbell hip thrust en als laatste deadlift.

Holvoet

12-11-2021 | Podotherapie | Nieuws

Verschillende voettypes laten verschillen zien in isokinetische prestaties van de enkel Verschillende voettypes laten verschillen zien in isokinetische prestaties van de enkel

Braziliaanse onderzoekers hebben gekeken of er bij vrouwen een verband is tussen de hoogte en flexibiliteit van de mediaal longitudinale voetboog met isokinetische prestaties. Zijn vonden verschillen in het belastingbereik bij 60 °/s in dorsaalflexie tussen vrouwen met een pes planus-voettype en vrouwen met een pes cavus-voettype, waarbij de planus-groep beter presteerde. Voor het piekmoment per lichaamsgewicht in dorsaalflexie tot 60 °/s vertoonden de cavus- en planus-groep een significant tekort in vergelijking met de groep met een pes rectus-voettype. De flexibiliteit van de mediale longitudinale voetboog correleerde negatief met piekmoment in de cavus-groep in plantairflexie bij 30 en 60°/s.

Nederlanders zijn het gelukkigst met hun gebit

20-10-2021 | Tandheelkunde | Nieuws

Nederlanders zijn het gelukkigst met hun gebit

Nederlanders zijn het gelukkigst met hun gebit, althans, 18 procent van de ondervraagden in de leeftijdsgroep tussen 18 en 65 jaar zegt geen enkele behoefte te hebben aan een cosmetische ingreep. Ter vergelijk: in Spanje, Italië, Brazilië en Portugal ligt dat percentage op vijf procent. Binnen Europa hebben we bovendien het hoogste percentage mensen (27%) met een ongeschonden gebit (geen vullingen, geen implantaten). Anderzijds heeft Nederland na Singapore ook het hoogste percentage (16%) mensen met één of meer implantaten.

Intensieve samenwerking tussen de drie opleidingen Tandheelkunde

20-10-2021 | Tandheelkunde | Nieuws

Intensieve samenwerking tussen de drie opleidingen Tandheelkunde

Langzaam sijpelt het tekort aan tandartsen ook door bij de tandheelkundige opleidingen in Amsterdam, Groningen en Nijmegen. De opleidingen hadden het al lastig om ervaren docenten te vinden, maar dat wordt steeds moeilijker. Daarom hebben het UMCG, het Radboudumc en het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) afspraken gemaakt om intensiever samen te werken.

Gewichtdragend apparaat

14-10-2021 | Ouderen | Nieuws

Positief effect van Tai-Chi-oefeningen met een gewichtsdragend hulpmiddel op balans en loopfunctie bij mensen met een doorgemaakt CVA

Tai-Chi voetoefeningen in combinatie met een Body Weight Support hulpmiddel kunnen leiden tot meer controle over zowel de lichaamsbalans als de loopfunctie. Zo blijkt uit een Chinees onderzoek. Dit onderzoek werd uitgevoerd bij een groep mensen met een doorgemaakt herseninfarct of hersenbloeding met halfzijdige verlamming als gevolg.

Kinderen met Down Syndroom

14-10-2021 | Podotherapie | Nieuws

Onderzoek mogelijk naar effectiviteit OSB-schoenen in het bevorderen van fysieke activiteit bij kinderen met het syndroom van Down

In een Australisch onderzoek dat gezamenlijk door podotherapeuten en fysiotherapeuten werd uitgevoerd, werd beoordeeld of het haalbaar zou zijn om een onderzoek uit te voeren naar de effectiviteit van semi-orthopedische schoenen om de fysieke activiteit bij kinderen en adolescenten met het syndroom van Down te verhogen. Dit blijkt mogelijk te zijn, wel zijn er duidelijke aanbevelingen voor zo’n onderzoek.

Insole drukmeting (niet de apparatuur uit het artikel)

14-10-2021 | Diabetes | Nieuws

Preventie diabetische voetulcera: datagedreven naar maat gemaakte schoenconcepten zeer effectief in verlagen plantaire piekdruk

Het gebruik van datagedreven vervaardiging van naar maat gemaakt schoenen en inlegzolen maakt het mogelijk diabetisch schoeisel te optimaliseren voor de preventie van plantaire voetulcera. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek.

New Content Item (1)

12-10-2021 | Podotherapie | Nieuws

Congres-/scholingsagenda 2021

De redactie van Podosophia selecteerde voor u diverse online-trainingen, opleidingen en studiedagen. 

Parkinson

14-09-2021 | Podotherapie | Nieuws

Mensen met Parkinson kunnen baat hebben bij zeven loopstrategieën

Mensen met parkinson die moeite hebben met lopen kunnen verschillende strategieën gebruiken om het lopen te verbeteren. Uit nieuw onderzoek blijkt dat veel mensen nog nooit van deze strategieën hebben gehoord of ze hebben uitgeprobeerd. Uit de studie, nu gepubliceerd in Neurology, komt ook naar voren dat hoe goed verschillende compensatiestrategieën werken, afhangt van de context waarin ze worden gebruikt, zoals binnen of buiten en onder tijdsdruk of niet.

Ook bij tandartsen onbegrip over afwijzing alternatieven jaarverantwoording

14-09-2021 | Tandheelkunde | Nieuws

Ook bij tandartsen onbegrip over afwijzing alternatieven jaarverantwoording

Het kabinet blijft doof voor de bezwaren van huisartsen, tandartsen, fysiotherapeuten en andere kleine eerstelijnszorgverleners tegen de verplichting om voortaan elk jaar een lange vragenlijst over hun financiële huishouding te beantwoorden. De door de Eerstelijnscoalitie (waaronder de KNMT) aangedragen alternatieven worden door staatssecretaris Blokhuis van VWS terzijde geschoven, zo blijkt uit de meest recente brief die hij over de regeling Jaarverantwoording Wmg aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Nieuwe tool voor automatische 3D reconstructie

14-09-2021 | Tandheelkunde | Nieuws

Nieuwe tool voor automatische 3D reconstructie

In het Radboudumc 3D Lab is een nieuwe tool ontwikkeld waarmee kaakkopjes (condylen) automatisch in 3D gereconstrueerd kunnen worden. Door zijn efficiëntie en nauwkeurigheid kan deze tool perfect in de klinische praktijk worden gebruikt om de effecten van kaakoperaties op de kaakkopjes automatisch te analyseren en om voor de operaties risico-inschattingen te maken.

Hardlopen

11-09-2021 | Podotherapie | Nieuws

Aangetoonde verschillen in spiersamenstelling en -functie tussen hardlopers met en zonder MTSS

In een Australisch onderzoek is gekeken naar verschillen in spierfunctie en spiersamenstelling in de onderste extremiteit bij hardlopers met en zonder mediaal tibiaal stresssyndroom. Met behulp van onder meer echografie werden die verschillen aangetroffen. Met alleen het meten van de onderbeenomtrek werden deze verschillen niet waargenomen.

Keuze schoenen

11-09-2021 | Podotherapie | Nieuws

Een inkijkje in het schoenkeuzeproces van kinderen. Er komt heel wat bij kijken

In een kleinschalig onderzoek onder 23 kinderen in de leeftijd van 1 tot 12 jaar is gekeken naar welke factoren invloed hebben op hun schoenkeuze en welke woordkeus bij de leeftijd past om dit te omschrijven. Over het algemeen stellen de kinderen comfort gelijk aan zachtheid. De invloeden op de keuze van schoenen waren echter multidimensionaal, waaronder esthetiek, psychosociaal, geïdentificeerde comfort, praktische aspecten en voorspellende problemen; allemaal in wisselwerking met de leeftijd van het kind.

Balansproblemen bij ouderen

11-09-2021 | Podotherapie | Nieuws

Voornamelijk vibrerende en getextureerde inlegzolen hebben een direct effect op balans en loopprestatie

Een Koreaanse meta-analyse heeft gevonden dat inlegzolen een direct effect hebben op balans en loopprestatie bij ouderen. Hierbij lijken vibrerende en getextureerde zolen het beste effect te hebben, rigide kuipzolen en zolen van zacht/hard materiaal een klein effect en voetboog ondersteunende zolen geen effect.

Thuisbezoek

11-09-2021 | Podotherapie | Nieuws

Britse podotherapeuten hebben verhoudingsgewijs veel musculoskeletale klachten

Onderzoek heeft aangetoond dat een groot deel van de podotherapeuten in het Verenigd Koninkrijk als gevolg van het werk musculoskeletale pijn (MSK-pijn) ervaart. Sinds de coronapandemie zijn deze musculoskeletale klachten bovendien toegenomen.

Snijaccident

16-08-2021 | Podotherapie | Nieuws

NVvP werkt aan een protocol bij prikaccidenten

In deze tijd gaat er geen dag voorbij of het gaat over COVID-19- vaccinaties. Begrijpelijk. Maar hoe zit het eigenlijk met hepatitis-B-vaccinaties. De kans dat een podotherapeut een snij- of prikaccident krijgt is niet ondenkbaar. De NVvP werkt aan een protocol voor prikaccidenten gebaseerd op de landelijke RIVM-richtlijn.

corticosteroïd injecties

16-08-2021 | Podotherapie | Nieuws

Negen conservatieve behandelingen van mortons neuroom; corticosteroïd injecties lijken meest succesvol

Bij klachten van een mortons neuroom levert het gebruik van corticosteroïd injecties de meeste kansen op voor volledig pijnvrij zijn na een jaar. Tot deze conclusie kwamen onderzoekers van het universiteitsziekenhuis in Leicester (Verenigd Koninkrijk).

Oefeningen voetspieren

16-08-2021 | Podotherapie | Nieuws

Beperk je bij oefeningen tegen overpronatie van de voet niet alleen tot de intrinsieke voetspieren

Versterken van de intrinsieke en extrinsieke voetspieren in combinatie met oefeningen ter versterking van de rompspieren kan leiden tot een vermindering van overpronatie in de voet. Tot deze conclusie kwam een groep Spaanse podotherapeuten en fysiotherapeuten.