Skip to main content
Top

14-10-2021 | Ouderen | Nieuws

Positief effect van Tai-Chi-oefeningen met een gewichtsdragend hulpmiddel op balans en loopfunctie bij mensen met een doorgemaakt CVA

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Tai-Chi voetoefeningen in combinatie met een Body Weight Support hulpmiddel kunnen leiden tot meer controle over zowel de lichaamsbalans als de loopfunctie. Zo blijkt uit een Chinees onderzoek. Dit onderzoek werd uitgevoerd bij een groep mensen met een doorgemaakt herseninfarct of hersenbloeding met halfzijdige verlamming als gevolg.

Tai-Chi oefeningen stonden er al eerder om bekend dat deze goed ingezet kunnen worden ter verbetering van de controle over lichaamsbalans en loopfunctie.  Echter bij CVA (Cerebro Vasculair Accident) patiënten met een halfzijdige verlamming als gevolg van motorische uitval kan het uitvoeren van zulke Tai-Chi oefeningen bemoeilijkt worden en zelfs het risico op vallen verhogen. Een BWS (Body Weight Support, ofwel een gewichtondersteunend hulpmiddel) kan hierbij bescherming bieden waardoor mogelijk sneller gestart kan worden met revalidatie.  In deze studie bestaat het BWS-apparaat uit een soort ophangsysteem met een met de patiënt meebewegende rail aan het plafond en met een harnas waarin de patiënt als het ware ‘hangt’ maar wel met de voeten op de grond staat. Dit hulpmiddel kan het vertrouwen bevorderen van patiënten in het snel opstarten van revalidatie en zonder angst te hoeven hebben om te vallen. Daarbij vermindert dit apparaat de belasting van de onderste extremiteiten waardoor er gemakkelijker voetstappen in verschillende richtingen gezet kunnen worden.

Methoden

Voor deze studie vroegen de onderzoekers 71 mensen tussen de 30 en 75 jaar met een doorgemaakte CVA met hemiplegie. Tot de inclusiecriteria behoorden onder andere dat de proefpersonen zelfstandig moesten kunnen staan en zonder hulpmiddel een stukje moesten kunnen lopen.

Deze mensen werden willekeurig ingedeeld in twee groepen namelijk 36 personen in de BWS-TC (Body Weight Support Tai-Chi-groep) en 35 personen in de controlegroep. De BWS-TC-groep ontving een combinatie van BWS-TC, voetentraining en conventionele revalidatieoefeningen. De controlegroep ontving alleen de conventionele revalidatieoefeningen.

De BWS –TC-training bestond uit 7 Tai-Chi voet- en onderbeenoefeningen waarbij de zwaarte langzaam werd opgevoerd.

De oefensessies waren 3 x per week 40 minuten en dit 12 weken lang.

De 7 Tai-Chi-oefeningen waren: voorwaartse stappen, achterwaartse stappen, schuifpassen, uitvalpas naar voren, een pas naar voren zetten met een voor ongeveer 10 % belast been, omdraaien en op een been staan.

Resultaten

Als eerste viel op dat er een toename was in de dynamische balans in de Limits of Stability testen. Dit zijn testen waarbij de grootste afstand gemeten wordt vanuit een rechtopstaande positie waarmee zover mogelijk in 8 verschillende richtingen kan leunen zonder een stap te hoeven zetten, dus zonder uit balans te geraken.

Als tweede werden verbeteringen gezien op het vlak van loopfuncties en beweeglijkheid van gewrichten in het verlamde been.

Conclusie

De conclusie van dit onderzoek is dat een 12-wekelijks oefenprogramma met Tai-Chi-oefeningen ondersteund door een gewichtsdragend hulpmiddel een verbetering kan geven op het gebied van dynamische balans en de loopfunctie bij mensen met een doorgemaakt CVA met hemiplegie.

Wilt U het besproken artikel nalezen?

Xiao-Ming Yu , Xue-Ming Jin , Yan Lu , Yang Gao , Hai-Chen Xu ,Xin Xue , Lei Fang , and Jun Hu, 

Effects of Body Weight Support-Tai Chi Footwork Training on Balance Control and Walking Function in Stroke Survivors with Hemiplegia: A Pilot Randomized Controlled Trial

Hindawi Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.Volume 2020, Article ID 9218078,

https://doi.org/10.1155/2020/9218078


share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail