Skip to main content

Nieuws

Pdf Podosophia 2-2024

  • 22-08-2024
  • Nieuws

Bekijk hier de doorbladerbare pdf Podosophia 2-2024.

Pdf Podosophia 1-2024

  • 16-04-2024
  • Nieuws

Bekijk hier de doorbladerbare pdf Podosophia 1-2024.

Pdf Podosophia 3-2023

  • 10-08-2023
  • Nieuws

Bekijk de doorbladerbare pdf Podosophia 3-2023.

Pdf Podosphia 2-2023

  • 10-08-2023
  • Nieuws

Bekijk de doorbladerbare pdf Podosophia 2-2023.

Pdf Podosophia 1-2023

  • 12-04-2023
  • Nieuws

Bekijk de doorbladerbare pdf Podosophia 1-2023.

Pdf Podosophia 3-2022

  • 30-03-2023
  • Nieuws

Bekijk de doorbladerbare pdf Podosophia 3-2022. 

Meerjarenplan NVvP: Passende zorg

  • 23-03-2023
  • Nieuws

Er liggen grote uitdagingen om de zorg in Nederland toekomstbestendig, betaalbaar en duurzaam te maken. De toenemende zorgvraag door onder meer vergrijzing en de schaarste aan personeel en middelen, zet de houdbaarheid van de huidige organisatie van de zorg steeds verder onder druk. 

Oncologische voetzorg: een grote stap vooruit

  • 23-03-2023
  • Nieuws

De komende jaren zullen we een enorme toestroom zien van mensen die behandeld worden of behandeld zijn voor kanker. Veel van deze behandelingen kunnen leiden tot huid- en nagelafwijkingen aan de voeten. Preventie en vroege herkenning en behandeling van deze bijwerkingen zijn belangrijk om dosisverlagingen of stopzetten van de behandeling door deze bijwerkingen te voorkomen.

Culturele overtuigingen en praktijken van diabetes zelfmanagement bij Javaanse patiënten

Culturele overtuigingen en praktijken kunnen van grote invloed zijn op het zelfmanagement bij diabetespatiënten. Een etnografische studie bracht in kaart hoe dit voor Javaanse diabetespatiënten gold. Hoewel het onderzoek op Java is gedaan, kunnen de overtuigingen ook voorkomen bij Javaanse mensen in Nederland.


Kan men de forensische benadering van podotherapie gebruiken in de alledaagse praktijk?

Forensische podotherapeuten houden zich bezig met het analyseren van iemands looppatroon, iemands schoeisel of iemands voetafdruk in verband met een misdrijf als mishandeling, marteling, moord of doodslag. Maar ook bij post mortem identificatie van personen bij een ramp of bijvoorbeeld bij verzekeringsfraude.

Significant verband tussen kniestand en mate van thoracale kyfose bij kinderen in de leeftijd van 10 t/m 12 jaar

Onderzoekers van de universiteit van Tarnow in Polen hebben onderzocht of er een verband bestond tussen een afwijkende kniestand en de mate van fysiologische krommingen in de ruggenwervel. Ze vonden een significante relatie: hoe ronder de thoracale kyfose hoe groter de afstand tussen de knieën en hoe kleiner de afstand tussen de enkels.

Grote groep kinderen heeft zwevende teen

Een goed grondcontact met de tenen kan stabilisatie van het lichaam bevorderen wanneer de stand van het lichaam onstabiel wordt, bijvoorbeeld wanneer men de ogen gesloten houdt. Dit hebben Japanse onderzoekers gevonden in een studie naar Floating Toe (FT) oftewel “zwevende tenen” bij een grote groep kinderen in de leeftijd van 8 jaar.  

ETZ start spreekuur voor complexe knieproblemen

De orthopedisch chirurgen in het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis (ETZ) starten - in samenwerking met het SMC Tilburg - een speciaal spreekuur voor volwassenen met complexe knieproblemen. Elke patiënt in de leeftijd tot 60 jaar krijgt direct na de zorgvuldige diagnose een op maat gemaakt behandeltraject aangeboden. “Hiermee krijgen patiënten weer de regie terug over de knie en hun eigen leven”.

Verwar plantaire fibromatose niet met een sarcoom!

Plantaire fibromatose komt met regelmaat voor, waarbij weke delen zwelling optreedt ter hoogte van de voetzool. Deze verdikkingen ontstaan vanuit proliferatie van fibroblasten. De variant met meerdere knobbels kennen we als morbus Ledderhose. Niet elke verdikking is echter plantaire fibromatose en helaas worden sarcomen hierdoor soms gemist.

Functionele brace veilig en kostenbesparend bij geïsoleerde Weber B-fracturen

Geïsoleerde weber-B-fracturen kunnen worden behandeld middels een functionele brace. In een retrospectieve cohortstudie hierna in twee ziekenhuisklinieken in het Verenigd Koninkrijk, traden hierbij geen complicaties op. Bovendien waren er minder consulten en röntgenfoto’s nodig in vergelijking met een gipsbehandeling.

Schoencomfort is een veelzijdig en complex concept

Schoeisel speelt een grote rol bij de belasting en het functioneren van ons lichaam. Schoenkeuze wordt beïnvloed door economische, culturele en functionele factoren, maar de belangrijkste factor is vaak toch comfort. Wat comfort is, is voor iedereen anders. Australische onderzoekers hebben een review uitgevoerd naar de verschillende aspecten rondom comfort, waarvoor 101 studies zijn gebruikt. Hierbij is onder meer gekeken naar: meetbaarheid van comfort, schoenontwerp, inlegzolen, draagtijd, voet-gerelateerde factoren en psychosociale en psychologische factoren.

Dermatologen bedenken manier voor minder pijnlijke lokale anesthesie

Leidt patiënten tijdens het toedienen van locoregionale anesthesie zo veel mogelijk af. Dat is een van de adviezen van enkele Amerikaanse dermatologen die naar een manier gezocht hebben om deze handeling voor de patiënt minder pijnlijk te laten zijn. Podotherapeuten kunnen deze aanbevelingen ook gebruiken bij de partiële nagelresectie.

Management van de ziekte van Müller- Weiss

Het toepassen van een pronator posterior element bij zooltherapie is van cruciaal belang bij klachten van Müller-Weiss  disease. Dat stellen de auteurs in een artikel over de voetaandoening Müller-Weiss in Foot Ankle Clinics.

15 jaar marktwerking in de zorg; wat heeft het opgeleverd?

De invoering van marktwerking in de gezondheidszorg heeft de afgelopen vijftien jaar geleid tot een betere betaalbaarheid van de zorg. Groot minpunt van marktwerking vormen de aanzienlijk toegenomen administratieve lasten voor het zorgpersoneel. Bovendien is er veel minder sprake van concurrentie tussen zorginstellingen dan was beoogd. Dat concluderen hoogleraren Patrick Jeurissen (Radboudumc) en Hans Maarse (Universiteit Maastricht) in hun Engelstalige boek over vijftien jaar marktwerking in de zorg: ‘The market reform in Dutch health care’. 

De expertgroep oncologie in podotherapie. Hoe is de huidige stand van zaken?

Sinds ongeveer 3 jaar houdt de oncologiekamer van de NVvP zich bezig met de rol van de podotherapeut bij voetproblemen in een oncologisch behandeltraject. Tijd om even stil te staan bij waar zij momenteel mee bezig zijn, want ze zitten niet stil.


Eerste NVvP-afstudeerAward uitgereikt tijdens het NVvP Congres

Op vrijdag 5 november vond het NVvP congres plaats ‘Zorg voor de Toekomst’ plaats. Aan bod kwamen diverse thema’s en onderwerpen, zoals digitale zorg, duurzaamheid en verantwoord ondernemen, positieve gezondheid en de mentale en fysieke gesteldheid van de podotherapeut. Tevens  werd dit jaar voor het eerst de NVvP-AfstudeerAward uitgereikt.

Ervaringen van podotherapeuten met klinische ganganalyse bij m. tibialis posterior peesdisfunctie

Engels onderzoek heeft zich gericht op hoe podotherapeuten aankijken tegen een live klinische ganganalyse en hoe ze dat uitvoeren zonder apparatuur bij patiënten met een m. tibialis posterior peesdisfunctie. De variatie in de gangobservaties en documentatiemethoden tussen deelnemers was erg groot. Er is behoefte aan een protocol om zo'n ganganalyse zonder apparatuur uit te kunnen voeren

Barbell hip thrust en deadlift groter effect in lumbosacrale- en heuptraining en squat groter effect in knietraining

In een onderzoek is de kinetiek in het lumbosacrale en onderste ledematen van sprinters tijdens barbell hip thrust vergeleken met deadlift en back squat. Deze studie vond dat in de barbell hip thrust en deadlift de piekwaarden van de lumbosacrale- en heupextensiemomenten 24% en 42% groter waren dan bij squats. Deze twee oefeningen kunnen daarom een nuttige weerstandsoefening zijn om de onderrug en de achterste dijspieren te versterken. Squats daarentegen scoorden over het algemeen hoger in kniekinetiek, waarbij het piekextensiemoment het grootst was bij squats, gevolgd door barbell hip thrust en als laatste deadlift.

Verschillende voettypes laten verschillen zien in isokinetische prestaties van de enkel Verschillende voettypes laten verschillen zien in isokinetische prestaties van de enkel

Braziliaanse onderzoekers hebben gekeken of er bij vrouwen een verband is tussen de hoogte en flexibiliteit van de mediaal longitudinale voetboog met isokinetische prestaties. Zijn vonden verschillen in het belastingbereik bij 60 °/s in dorsaalflexie tussen vrouwen met een pes planus-voettype en vrouwen met een pes cavus-voettype, waarbij de planus-groep beter presteerde. Voor het piekmoment per lichaamsgewicht in dorsaalflexie tot 60 °/s vertoonden de cavus- en planus-groep een significant tekort in vergelijking met de groep met een pes rectus-voettype. De flexibiliteit van de mediale longitudinale voetboog correleerde negatief met piekmoment in de cavus-groep in plantairflexie bij 30 en 60°/s.

Nederlanders zijn het gelukkigst met hun gebit

Nederlanders zijn het gelukkigst met hun gebit, althans, 18 procent van de ondervraagden in de leeftijdsgroep tussen 18 en 65 jaar zegt geen enkele behoefte te hebben aan een cosmetische ingreep. Ter vergelijk: in Spanje, Italië, Brazilië en Portugal ligt dat percentage op vijf procent. Binnen Europa hebben we bovendien het hoogste percentage mensen (27%) met een ongeschonden gebit (geen vullingen, geen implantaten). Anderzijds heeft Nederland na Singapore ook het hoogste percentage (16%) mensen met één of meer implantaten.

Intensieve samenwerking tussen de drie opleidingen Tandheelkunde

Langzaam sijpelt het tekort aan tandartsen ook door bij de tandheelkundige opleidingen in Amsterdam, Groningen en Nijmegen. De opleidingen hadden het al lastig om ervaren docenten te vinden, maar dat wordt steeds moeilijker. Daarom hebben het UMCG, het Radboudumc en het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) afspraken gemaakt om intensiever samen te werken.

Positief effect van Tai-Chi-oefeningen met een gewichtsdragend hulpmiddel op balans en loopfunctie bij mensen met een doorgemaakt CVA

Tai-Chi voetoefeningen in combinatie met een Body Weight Support hulpmiddel kunnen leiden tot meer controle over zowel de lichaamsbalans als de loopfunctie. Zo blijkt uit een Chinees onderzoek. Dit onderzoek werd uitgevoerd bij een groep mensen met een doorgemaakt herseninfarct of hersenbloeding met halfzijdige verlamming als gevolg.

Onderzoek mogelijk naar effectiviteit OSB-schoenen in het bevorderen van fysieke activiteit bij kinderen met het syndroom van Down

In een Australisch onderzoek dat gezamenlijk door podotherapeuten en fysiotherapeuten werd uitgevoerd, werd beoordeeld of het haalbaar zou zijn om een onderzoek uit te voeren naar de effectiviteit van semi-orthopedische schoenen om de fysieke activiteit bij kinderen en adolescenten met het syndroom van Down te verhogen. Dit blijkt mogelijk te zijn, wel zijn er duidelijke aanbevelingen voor zo’n onderzoek.

Preventie diabetische voetulcera: datagedreven naar maat gemaakte schoenconcepten zeer effectief in verlagen plantaire piekdruk

Het gebruik van datagedreven vervaardiging van naar maat gemaakt schoenen en inlegzolen maakt het mogelijk diabetisch schoeisel te optimaliseren voor de preventie van plantaire voetulcera. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek.

Congres-/scholingsagenda 2021

De redactie van Podosophia selecteerde voor u diverse online-trainingen, opleidingen en studiedagen. 

Mensen met Parkinson kunnen baat hebben bij zeven loopstrategieën

Mensen met parkinson die moeite hebben met lopen kunnen verschillende strategieën gebruiken om het lopen te verbeteren. Uit nieuw onderzoek blijkt dat veel mensen nog nooit van deze strategieën hebben gehoord of ze hebben uitgeprobeerd. Uit de studie, nu gepubliceerd in Neurology, komt ook naar voren dat hoe goed verschillende compensatiestrategieën werken, afhangt van de context waarin ze worden gebruikt, zoals binnen of buiten en onder tijdsdruk of niet.

Ook bij tandartsen onbegrip over afwijzing alternatieven jaarverantwoording

Het kabinet blijft doof voor de bezwaren van huisartsen, tandartsen, fysiotherapeuten en andere kleine eerstelijnszorgverleners tegen de verplichting om voortaan elk jaar een lange vragenlijst over hun financiële huishouding te beantwoorden. De door de Eerstelijnscoalitie (waaronder de KNMT) aangedragen alternatieven worden door staatssecretaris Blokhuis van VWS terzijde geschoven, zo blijkt uit de meest recente brief die hij over de regeling Jaarverantwoording Wmg aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Nieuwe tool voor automatische 3D reconstructie

In het Radboudumc 3D Lab is een nieuwe tool ontwikkeld waarmee kaakkopjes (condylen) automatisch in 3D gereconstrueerd kunnen worden. Door zijn efficiëntie en nauwkeurigheid kan deze tool perfect in de klinische praktijk worden gebruikt om de effecten van kaakoperaties op de kaakkopjes automatisch te analyseren en om voor de operaties risico-inschattingen te maken.

Aangetoonde verschillen in spiersamenstelling en -functie tussen hardlopers met en zonder MTSS

In een Australisch onderzoek is gekeken naar verschillen in spierfunctie en spiersamenstelling in de onderste extremiteit bij hardlopers met en zonder mediaal tibiaal stresssyndroom. Met behulp van onder meer echografie werden die verschillen aangetroffen. Met alleen het meten van de onderbeenomtrek werden deze verschillen niet waargenomen.

Een inkijkje in het schoenkeuzeproces van kinderen. Er komt heel wat bij kijken

In een kleinschalig onderzoek onder 23 kinderen in de leeftijd van 1 tot 12 jaar is gekeken naar welke factoren invloed hebben op hun schoenkeuze en welke woordkeus bij de leeftijd past om dit te omschrijven. Over het algemeen stellen de kinderen comfort gelijk aan zachtheid. De invloeden op de keuze van schoenen waren echter multidimensionaal, waaronder esthetiek, psychosociaal, geïdentificeerde comfort, praktische aspecten en voorspellende problemen; allemaal in wisselwerking met de leeftijd van het kind.

Voornamelijk vibrerende en getextureerde inlegzolen hebben een direct effect op balans en loopprestatie

Een Koreaanse meta-analyse heeft gevonden dat inlegzolen een direct effect hebben op balans en loopprestatie bij ouderen. Hierbij lijken vibrerende en getextureerde zolen het beste effect te hebben, rigide kuipzolen en zolen van zacht/hard materiaal een klein effect en voetboog ondersteunende zolen geen effect.

Britse podotherapeuten hebben verhoudingsgewijs veel musculoskeletale klachten

Onderzoek heeft aangetoond dat een groot deel van de podotherapeuten in het Verenigd Koninkrijk als gevolg van het werk musculoskeletale pijn (MSK-pijn) ervaart. Sinds de coronapandemie zijn deze musculoskeletale klachten bovendien toegenomen.

NVvP werkt aan een protocol bij prikaccidenten

In deze tijd gaat er geen dag voorbij of het gaat over COVID-19- vaccinaties. Begrijpelijk. Maar hoe zit het eigenlijk met hepatitis-B-vaccinaties. De kans dat een podotherapeut een snij- of prikaccident krijgt is niet ondenkbaar. De NVvP werkt aan een protocol voor prikaccidenten gebaseerd op de landelijke RIVM-richtlijn.

Negen conservatieve behandelingen van mortons neuroom; corticosteroïd injecties lijken meest succesvol

Bij klachten van een mortons neuroom levert het gebruik van corticosteroïd injecties de meeste kansen op voor volledig pijnvrij zijn na een jaar. Tot deze conclusie kwamen onderzoekers van het universiteitsziekenhuis in Leicester (Verenigd Koninkrijk).

Beperk je bij oefeningen tegen overpronatie van de voet niet alleen tot de intrinsieke voetspieren

Versterken van de intrinsieke en extrinsieke voetspieren in combinatie met oefeningen ter versterking van de rompspieren kan leiden tot een vermindering van overpronatie in de voet. Tot deze conclusie kwam een groep Spaanse podotherapeuten en fysiotherapeuten.


Uniek kijkje in het verloop van een autotransplantatie na trauma | NIEUW

Dick Barendregt geeft u een uniek kijkje in het verloop van een autotransplantatie na trauma. U kijkt in deze videotutorial (semi-live) mee bij de behandeling van een 12-jarige patiënt, waarbij de 1.5 naar de 1.1 wordt verplaatst omdat de 1.1 ankylotisch is geworden. Door de microscoopcamera kijkt u mee vanuit het perspectief van de tandarts.

Mondwratjes

Zoals er wratjes op de huid kunnen voorkomen, bijvoorbeeld op de vingers bij kinderen, zo kunnen wratjes ook in de mond voorkomen. De vakterm voor deze mondwratjes is papilloom.

Brandbrief KNMT: los nu eindelijk eens het tandartsentekort op

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT) roept de Tweede Kamer in een brandbrief op om elk jaar 100 extra tandartsen op te leiden. ‘De capaciteitsproblematiek onder tandartsen is urgenter dan ooit tevoren en duurt inmiddels meer dan tien jaar’, zo stelt de beroepsvereniging in haar brief.

Australische podotherapievereniging includeert ‘Groene’ Podotherapie

De Australian Podiatry Association roept podotherapeuten op om hun bijdrage te leveren aan een ecologisch duurzamere wereld. Net als veel andere beroepsverenigingen doen bij hun leden in Australië. Zo blijkt uit een publicatie in Journal of Foot and Ankle Research.

Vanaf september weer mogelijk om opleiding Podotherapie in deeltijd te volgen

In september starten bij Fontys drie nieuwe deeltijdopleidingen namelijk, Logopedie, Mens & Techniek en Podotherapie.

Sterk verband tussen motorische vaardigheden en leeftijd, geslacht, BMI, fysieke activiteit en sociaaleconomische status bij kinderen

De laatste jaren is de fysieke activiteit van kinderen flink gedaald, terwijl lichamelijke activiteit en motorische prestaties de mobiliteit, coördinatie, houding en balans van het kind bevorderen. Veel onderzoek gericht op dit aspect is verouderd. Daarom is in recent onderzoek hoe kinderen het ervan afbrengen bij het uitvoeren van verschillende oefeningen.   

Uitkomst na operatie of conservatieve behandeling van achillespeesruptuur gelijk

Volgens een Deens onderzoek is er 4 jaar na een achillespeesruptuur geen verschil in functionele uitkomst tussen een behandeltraject met operatieve voorkeur of conservatieve voorkeur. In beide groepen bleef een significant verschil meetbaar tussen de aangedane en niet aangedane zijde.

Grotere posturale zwaai bij toename van hallux valgus standsafwijking

tijdens staan. Dit is gevonden in een Japanse studie bij 169 volwassenen (gemiddelde leeftijd 66 jaar. Aanleiding voor het onderzoek was meer inzicht krijgen in valrisico’s. Een toename van de anteroposteriore posturale zwaai tijdens staan kan het valrisico namelijk vergroten.

Gebruik musculoskeletale echografie door podotherapeuten zou sleutelvaardigheid moeten worden in musculoskeletale voet- en enkeldiensten

De uitkomsten van een internationale studie naar het gebruik van musculoskeletale echografie door podotherapeuten laten zien dat de inzet van dit diagnostisch middel veel voordelen biedt. Het blijkt niet alleen gunstig te werken voor het stellen van een diagnose, maar ook voor de levering van en toegang tot de zorg, en op de voorlichting, betrokkenheid en empowerment van de patiënt. En zelfs voor de status van de podotherapeut.

Het gebruik van ESWT kan pijnklachten bij morbus Ledderhose verminderen

Volgens een Koreaans onderzoek vermindert behandeling van plantaire firbromatose met Extracorporal Shock Wave Therapy (ESWT) pijn op de lange termijn. Op de dikte van het fibroma na, lijkt het overigens niet erg waarschijnlijk dat door de EWST de morfologie van de plantaire fibroma verandert.

Kunnen morfologische verschillen van ligamenten die de calcaneus met het os cuboideum verbinden van invloed zijn op hun functioneren?

Japanse onderzoekers hebben gezocht naar morfologische verschillen van de ligamenten die de calcaneus verbinden met het os cuboideum en of deze vormen mogelijk van invloed zijn op hun functioneren. Bij het lange plantaire ligament, dat meestal een zandlopersvorm had, leken er geen functionele verschillen te bestaan. Bij het korte ligament bestaan er mogelijke wel functionele verschillen.

Geslacht en leeftijd van invloed op voorkomen accessoire botjes en tarsale coalities

In een Koreaans onderzoek naar aanwezigheid van accessoire botjes en tarsale coalities in de voet en enkel blijkt bijna de helft van de onderzochte personen een extra botje te hebben. Het os tibiale extenum komt het meest voor als accessoire botje. Tevens komt symfalangisme van de 5e teen veelvuldig voor.


KNMT: ‘Stop met de numerus fixus om tekort aan tandartsen op te lossen’

De beroepsvereniging voor tandartsen, de KNMT, pleit voor meer tandartsen. Maar om de tekorten echt op te heffen zou de numerus fixus voor tandheelkunde afgeschaft moeten worden, schrijft politiek auteur Nick Ottens in Trouw.

Nieuw kader ontwikkeld voor de hedendaagse professionele podotherapiepraktijke

De duur, inhoud en het niveau van de opleiding tot podotherapeut verschilt wereldwijd per land, net zoals de bekwaam- en bevoegdheden. Diverse podotherapieopleidingen hebben nu in aansluiting op de ontwikkelingen binnen de zorg een voorstel voor een nieuw conceptueel raamwerk voor de podotherapie geschetst.  

Kijktip | Leven voor de Dood - Mythe 1: Praten over zelfdoding

Derek de Beurs, expert op het gebied van zelfmoordpreventie, ontrafelt elke week een mythe rondom zelfdoding. Met deze week: praten over zelfdoding zou mensen op een idee kunnen brengen. 

Hemodialyse, beperkte enkel dorsaalflexie en hogere loopbelasting zijn risicofactoren voor re-amputatie bij diabetespatiënten

Diabetespatiënten die een kleine amputatie hebben ondergaan hebben een groter risico op re-amputatie bij hemodialyse, beperkte enkeldorsaalflexie en een hoge Functional Independence Measure (op het onderdeel loopafstand). Zo blijkt uit een retrospectief onderzoek. Eerdere studies hebben al aangetoond dat leeftijd, wonddiepte, PAV en wondinfectie eveneens risicofactoren zijn

Hallux spierkracht en ernst van de hallux valgus standsafwijking gaan hand in hand

Als onderdeel van een grotere gerandomiseerde studie is gekeken naar de spierkracht van de knie, enkel, hallux en digiti bij 157 ouderen. Hieruit kwam naar voren dat de kracht van de plantairflexoren van de hallux lager is bij een hallux valgus en deze spierzwakte toeneemt naarmate de ernst van de standsafwijking toeneemt. Dit geldt ook voor de papieren grip test van de hallux, maar niet voor de papieren grip test van digiti 2-5. Ook geldt dit niet voor de spierkracht van de knie en enkel.

Telefonische controle afspraken tijd- en kostenefficiënt in specifieke situaties en uitkomst in huidige pandemie

Het is goed mogelijk om bij reumapatiënten die daarvoor in aanmerking komen een fysieke controleafspraak te vervangen door een telefonische controleafspraak volgens een gestandaardiseerd protocol. Het spaart niet alleen tijd en kosten, het vermindert tevens de contactmomenten tijdens de huidige COVID-19 pandemie, wat mogelijk besmettingen kan voorkomen.

Een thuiswedstrijd met publiek en pers

De organisatie Dokters van de Wereld rijdt de komende maanden door Nederland met een bus vol tandheelkundige zorg voor minder bedeelden die een gratis noodbehandeling krijgen. Tandarts van dienst in de bus is Didi Landman. Voor TandartsPraktijk doet zij maandelijks verslag van het wel en wee in de bus. Deel II, Rotterdam.

Basisschoolkinderen IKCF in Leeuwarden krijgen gratis haal-/brengservice voor tandartsbezoek

Basisschoolkinderen van de IKC Franciscusschool in Leeuwarden hebben sinds kort een gratis haal- en brengservice om van en naar de tandarts te komen.

Mannen lopen iets meer kans op amputatie als gevolg van diabetes dan vrouwen

Er is al veel onderzoek verricht naar de mogelijke risicofactoren voor amputatie bij diabetespatiënten met voetulcera. Op basis van een recente systematische review en meta-analyse is nu ook sekseverschil beoordeeld als mogelijke risicofactor. Mannen met diabetes worden geassocieerd met een groter risico op amputatie dan vrouwen met diabetes, waarbij de voorspellende waarde mild is.

Verwar wintertenen niet met vergelijkbare aandoeningen

Een recent verschenen artikel in Elsevier Clinics in Dermatology bediscussieert de mogelijke achterliggende oorzaken van perniones in het licht van vergelijkbare cutane aandoeningen, waaronder Covid-tenen en lupus erythematodes.

De hoogte van het laterale sesamoïdbeentje lijkt een rol te spelen bij pijn in de voorvoet

Op zoek naar een verklaring voor voorvoetpijn hebben Japanse onderzoekers verschillen gezocht en gevonden tussen de transversale boogstructuur bij normale voeten en bij hallux valgus-voeten en tussen hallux valgus-voeten met en zonder pijn. Onder meer de hoogte van het laterale sesamoïd speelt een rol.

Ontwikkelingen die de diabeteszorg veranderen

In Podosophia nr. 2 wordt een interview gepubliceerd met Corrine Brinkman, coördinator ontwikkeling en implementatie bij de Nederlandse Diabetes Federatie. Podosophia sprak haar onder meer over de diabetes voetzorg, maar ook over belangrijke ontwikkelingen in die zorg.  Die blijken onder meer te liggen bij de persoonsgerichte benadering, technische innovaties, en hybride zorg.

Plantaire hielpijn gaat vaker samen met een hoog BMI, verminderde enkel dorsaalflexie en spierzwakte

Mensen met plantaire hielpijn hebben vaker een hoog BMI, verminderde enkel dorsaalflexie en spierzwakte. Uithoudingsvermogen van de plantaire flexoren lijkt hierin geen rol te spelen. Of voetstatiek van belang is blijft onduidelijk. Dit bleek uit een recente review naar welke mechanische factoren een rol spelen bij de klinische presentatie van plantaire hielpijn.  

Mobilisation with movement verbetert direct de enkel mobiliteit bij chronische enkel instabiliteit

Volgens een systematische review en meta-analyse is Mobilisation With Movement van Mulligan een effectieve behandelmethode bij chronische enkel instabiliteit en terugkerende inversietrauma. Zes studies hebben MWM vergeleken met een placebo therapie en gekeken naar meerdere uitkomstmaten, waaronder mobiliteit, pijnsensatie, balans en stabiliteit.

Hamstring Outcome Score kan amateurvoetballers identificeren op risico hamstringblessure

Volgens een Nederlandse studie wordt de Hamstring Outcome Score geassocieerd met eerdere en toekomstige hamstringblessures en kan het daarmee een handig hulpmiddel zijn om spelers inzicht te geven in hun blessurerisico. Deze cohortstudie heeft onderzoek gedaan naar de associatie tussen de HaOS en eerdere als ook nieuwe hamstringblessures en naar de prognostische waarde van de HaOS bij 356 amateurvoetballers tussen de 18-45 jaar.

KNMT lanceert praktijkwijzer ‘Zorg aan kwetsbare ouderen in de mondzorgpraktijk’

Meer ouderen dan ooit hebben nog (gedeeltelijk) hun eigen tanden en kiezen. Maar naarmate de leeftijd vordert, nemen de gebitsverzorging en het bezoek aan de mondzorgverlener af. Om deze trend te keren, lanceert de KNMT een gids met tips en adviezen om in te spelen op kwetsbare ouderen in de mondzorgpraktijk.

De Tandartsbus van Dokters van de Wereld

Mensen die te weinig geld hebben voor noodzakelijke tandheelkundige hulp kunnen in de bus van Dokters van de Wereld een gratis noodbehandeling krijgen. Daarnaast geeft een mondhygiënist gratis instructie. Tandarts van dienst in de bus is Didi Landman. Voor TandartsPraktijk doet zij maandelijks verslag van het wel en wee in de bus. Deel I, Amersfoort.    

Online update bij Extremiteiten (twaalfde druk)

In bijgaande PDF geven we je tips en is een overzicht te vinden van 27 video’s die geactualiseerd zijn met oefeningen uit Hoofdstuk 18 (Laagdrempelige functionele oefeningen).

Gratis microlearning intramusculair injecteren | Mondzorgpersoneel wil vaccineren

Teun Domburg wijdde er al een Redactioneel aan in TandartPraktijk: Vaccineren bij uw tandarts? En de mondzorgalliantie krijgt met enige regelmaat berichten van leden die graag willen ondersteunen bij het vaccineren door de GGD’s. In deze gratis microlearning -- bedoeld voor iedereen die (COVID-19-)vaccinaties gaat geven -- frist u in 5 minuten uw kennis op over intramusculair injecteren.

Poetsen met je smartphone

Het gebruik van een poets-app op de mobiele telefoon helpt. Dat concluderen Homa Farhadifard et al. in British Dental Journal. De groep onderzocht 120 personen in de leeftijdsgroep van 15 tot 25 jaar.

Gevaar bij overgewicht: leververvetting

Het is een van de grote gevaren van overgewicht die veel te weinig bekend is: het vervetten van de lever. Ziekenhuis Franciscus Gasthuis & Vlietland wil onderzoeken hoe groot dit probleem daadwerkelijk is in Nederland. En bovendien zorgen dat hier standaard naar wordt gekeken, ook bij kinderen. 

Kennis over sensor in orthopedisch schoeisel vergroot draagtijd

Mensen die weten dat de draagtijd van hun orthopedisch schoeisel door een sensor wordt gemeten, dragen hun schoenen per dag zeker 1 uur langer. Zo blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG.

Podotherapiepraktijken maken speciaal tijdschrift voor klanten en zorgverleners

Jannette Peeters van Podotherapie Peeters liep al langere tijd rond met het idee om eens iets anders te doen naar klanten en zorgverleners dan het versturen van een nieuwsbrief. “Van nieuwsbrieven stroomt de mailbox al over”, aldus Jannette. “En nu tijdens de coronatijd zijn alle folders en magazines uit de wachtkamer gehaald, dus dacht ik dat het leuk was om zelf eens een tijdschrift te maken.”

SPECT/CT van toegevoegde waarde bij mensen met voet- en enkelproblemen

Het vaststellen van voet- en enkelpathologie is vanwege de complexe anatomie in de voet- en enkelgebied lastig. Nieuwe ontwikkelingen tonen aan dat SPECT/CT een toegevoegde waarde kan zijn voor diagnostische doeleinden in de voet en de enkel. Hoewel er bewijs voor het gebruik van SPECT/CT in de voeten en enkel beschikbaar is, is deze hoeveelheid schaars.

Wat moet de lengtetoegift zijn in een schoen om diabetische ulcera te voorkomen?

Een goed passende schoen is essentieel bij het voorkomen van diabetische voetulcera. Het vaststellen van de juiste lengtetoegift in de schoen speelt daarbij een belangrijke rol. Uit Brits literatuuronderzoek blijkt de gehanteerde minimum en maximum lengtetoegift te variëren. En wist u dat de adviezen voor de lengtetoegift anders zijn voor diabetespatiënten dan voor reumapatiënten?

Veel parkinsonpatiënten uit onderzoek hebben voetdeformiteiten en dragen inadequaat schoeisel

Een zeer groot deel van een onderzoeksgroep bestaande uit 53 patiënten met de ziekte van Parkinson blijkt voetvervormingen en -veranderingen te hebben en veelal verkeerd schoeisel te dragen. De podotherapeut kan hier een belangrijke rol spelen.

Nieuwe richtlijn ‘Mondzorg voor Jeugdigen preventie en behandeling van cariës’

Op 4 januari 2021 is de nieuwe klinische praktijkrichtlijn ‘Mondzorg voor Jeugdigen preventie en behandeling van cariës’ door het Kennisinstituut Mondzorg (KIMO) gepubliceerd. De klinische praktijkrichtlijn (KPR) is vooral bedoeld voor (kinder)tandartsen, tandartsspecialisten en mondhygiënisten. 

Onderzoek Radboudumc: longen na COVID-19 herstellen in meeste gevallen goed

Bij patiënten die kampten met ernstige COVID-19 herstelt het longweefsel in de meeste gevallen goed. Dit blijkt uit een studie van het Radboudumc, nu gepubliceerd in Clinical Infectious Diseases. Opvallende conclusie is dat de groep patiënten die door de huisarts werd doorverwezen slechter herstelt dan patiënten die opgenomen zijn geweest op de intensive care (ic) van het ziekenhuis.

Kwart Nederlanders niet naar tandarts door corona

Een kwart van de bevolking is sinds het begin van de pandemie niet naar de tandarts geweest uit angst voor besmetting. “Je gebit laten controleren is nu juist belangrijk, zegt tandarts Wolter Brands, voorzitter KNMT. “Een goede mondgezondheid zorgt voor een betere algemene gezondheid en dus een hogere weerstand mocht iemand besmet raken met het virus”, vertelt hij in het AD.

Sander Loos nieuwe hoofdredacteur vakblad TandartsPraktijk

Het vakblad TandartsPraktijk krijgt per 1 januari 2021 een nieuwe hoofdredacteur in de persoon van Sander Loos. Loos neemt de hoofdredactionele leiding over van Hans van Pelt en Teun Domburg, die de afgelopen twee jaar als duo de titel aanvoerden. Daarvoor was Hans van Pelt solo hoofdredacteur sinds 2012.

Nieuwe zorgwet voor fysiotherapeut, huisarts en tandarts onuitvoerbaar en onbetaalbaar

Een nieuwe wet die fraude in de zorg moet tegengaan is voor veel kleine praktijken niet uitvoerbaar en bovendien onbetaalbaar. Dat laten huisartsen, tandartsen en fysiotherapeuten per brief weten aan minister Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Gezocht voor Podosophia 2 enthousiaste podotherapeuten /auteurs voor de nieuwsbrief

We zoeken 2 enthousiaste podotherapeuten die het leuk vinden om beurtelings in wetenschappelijk onderzoek te duiken en daar snel de kern weten uit te halen voor korte nieuwsberichten voor de nieuwsbrief van Mijn BSL Podotherapeut Totaal. De berichten hoeven echter niet uitsluitend te gaan over internationaal onderzoek.

Teenoefeningen mogelijk effectievere aanpak metatarsalgie dan inlegzolen

De relatie tussen teenfunctie en metatarsalgie werd tot op heden slecht begrepen. Onderzoekers hebben nu aangetoond dat bij senioren met metatarsalgie de teenfunctie verbetert en de metatarsalgie klachten afnemen na het doen van eenvoudige teenoefeningen. Dit duidt op een onderlinge relatie tussen de teenfunctie en metatarsalgie.

Maak ouderen bewust van de link tussen hun voeten, vallen en valpreventie

Ouderen hebben te weinig kennis van risicofactoren die in verband staan met voeten. Zij zijn zich niet bewust van de functionele status van hun voeten en de positieve rol van specifieke oefeningen om het risico op vallen te verkleinen, zo blijkt uit een studie gepubliceerd in Journal of Foot & Ankle Research.

Een afwijkende voetstatiek zorgt voor een verkleining van de intrinsieke voetspieren

Een afwijkende voetdynamiek kan leiden tot klachten. Een mogelijke oorzaak daarvoor is een afwijkende statiek. Leuvense onderzoekers suggereren dat niet de afwijkende statiek an sich de oorzaak is, maar wel de verminderde omvang van de intrinsieke voetspieren als gevolg van de afwijkende statiek. Die beïnvloeden de voetdynamiek. 

Een hoger lichaamsgewicht en een supinerende voettype verhoogt de kans op instabiele enkels

Zowel een hoger gewicht als een supinerend voettype verhoogt het risico op de, op één na, meest voorkomende sportblessure in Nederland: de enkelblessure. Dat is wat onderzoekers van de VU hebben geconcludeerd.

Veranderingen in kniepijn en -kinematica na gewichtsverlies bij knieartrose en obesitas

Gewichtsverlies leidt tot een grotere bewegingsvrijheid en vermindering van pijn aan het kniegewricht. Dat is wat onderzoekers uit Boston hebben geconcludeerd. Een directe relatie tussen een grotere bewegingsvrijheid van het kniegewricht en pijn is niet gevonden.

Telepodotherapie kan mogelijk dienen als triage instrument bij diabetische voetproblemen tijdens de COVID-19 pandemie

Telepodotherapie lijkt een goed hulpmiddel te zijn voor triage en lichte behandeling bij patiënten met diabetische voetproblemen. Hoewel niet voor alle situaties geschikt, kan het helpen om problemen te identificeren, patiënten te adviseren en indien nodig een ziekenhuisopname te plannen. Dat blijkt uit een Indiase casestudie van Kavitha et. al.

Aantal beenamputaties in Noord-Nederland afgelopen twintig jaar gedaald; eerste amputatie wel op jongere leeftijd

In Nederland hebben we te maken met een steeds ouder wordende populatie en zijn er afgelopen decennia naar verhouding steeds meer mensen met vaatlijden en diabetes mellitus. Anderzijds zijn de behandelingen van vaatlijden en diabetes mellitus aanzienlijk verbeterd. De vraag rijst: waar staan we in Nederland ten aanzien van (het voorkomen van) beenamputaties? Promovendus Behrouz Fard van de RUG zocht het uit.

Mogelijk eerder kans op voorste-kruisbandletsel bij voetbaltraining op natuurgras dan op kunstgras

Voetballers die op natuurgras trainen hebben een verhoogd risico op het krijgen van voorste-kruisbandletsel (VKB letsel) in vergelijking met voetballers die op kunstgras trainen. Zo blijkt uit recent onderzoek.

Inlegzolen of corticosteroïde injecties, is het mogelijk op individueel niveau te meten welke het best werkt?

Veelvuldig toegepaste interventies bij plantaire fasciitis in Australië en het Verenigd Koninkrijk zijn inlegzolen en corticosteroïde injecties. Echter is er nog weinig onderzoek gedaan naar factoren die het effect van de interventies kunnen voorspellen. Nieuw onderzoek deed daar een poging naar. 

Het langetermijneffect van podotherapeutische inlays op de inter-joint coördinatie bij kinderen met een pes planus voettype

Waar bij rigide pes planus vaak operatief ingegrepen moet worden, zijn bij flexibele pes planus niet-operatieve interventies zoals podotherapeutische inlays vaak al efficiënt. Tot nog toe lag de focus in onderzoek veelal op de kortetermijneffecten van een dergelijke interventie.

Groot tekort aan podotherapeuten in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland zijn minimaal 2 keer zo veel podotherapeuten nodig dan dat er nu zijn om gelijk te komen aan het aantal podotherapeuten per hoofd van de bevolking met Australië en het Verenigd Koninkrijk. Dat terwijl de verhouding van patiëntengroepen die vaak podotherapeutische zorg nodig hebben ongeveer gelijk ligt tussen de drie landen.

Tandartsen waarschuwen voor gevaarlijke TikTok-trend

Tandartsen waarschuwen voor een gevaarlijke trend op sociale media waarbij mensen beweren dat ze hun tanden bijwerken met een nagelvijl.

Gezocht redactieraadlid Podosophia

Vind jij het leuk om ook op een andere manier met je vak bezig te zijn? Word redactieraadlid bij Podosophia. Kijk voor meer informatie.

Meniscushechting laat goede klinische vooruitgang zien in een onderzoek bij amateursporters

Amateursporters laten positieve postoperatieve resultaten zien na een meniscushechting. Dat blijkt uit onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in Journal of orthopaedic surgery and research. Tot nu toe was er nauwelijks onderzoek gedaan naar het herstel bij amateursporters

Laat diabetespatiënt zijn therapeutische schoenen op een zichtbare plaats zetten

Onderzoekers hebben vastgesteld dat diabetespatiënten zonder betaald werk of zonder ervaring met voetulcera minder therapietrouw zijn in het dragen van therapeutisch schoeisel dan diabetespatiënten die wel betaald werk of ervaring hebben met voetulcera. De onderzoekers adviseren om diabetespatiënten hun therapeutische schoenen in het zicht te laten zetten. Dat stimuleert de therapietrouw.

Mogelijk blijvende zenuwbeschadiging, aan onder meer de voet, na beademing ernstig zieke COVID-19-patiënten

Om makkelijker te kunnen ademen en de mortaliteit te verminderen worden zieke COVID-19-patiënten in buikligging aan een invasieve mechanische beademing geplaatst. Maar die levensreddende positie kan bij deze kwetsbare patiënten blijvende zenuwbeschadiging veroorzaken, meldt een nieuwe Amerikaanse studie die nog niet gepubliceerd is.