Skip to main content
main-content
Top

16-08-2021 | Podotherapie | Nieuws

Negen conservatieve behandelingen van mortons neuroom; corticosteroïd injecties lijken meest succesvol

Bij klachten van een mortons neuroom levert het gebruik van corticosteroïd injecties de meeste kansen op voor volledig pijnvrij zijn na een jaar. Tot deze conclusie kwamen onderzoekers van het universiteitsziekenhuis in Leicester (Verenigd Koninkrijk).

Door middel van een systematische review hebben Engelse onderzoekers negen verschillende niet-operatieve behandelmethoden voor het mortons neuroom met elkaar vergeleken te weten: corticosteroïd injecties; alcohol injecties; ESWT (Extracorporal Shock Wave Therapy); RFA Radio Frequency Ablation (verwijderen van het neuroom door bestraling); cryoablatie (verwijderen van het neuroom door bevriezing); capsaïcine injecties; botuline injecties, zooltherapie en lasertherapie. (Noot van de schrijver: het gebruik van siliconen ortheses zoals wij die kennen in Nederland bij zulke klachten wordt in dit onderzoek helaas niet genoemd).

Het doel van deze studie was het zoeken naar het meest significante bewijs van de niet-operatieve behandelingen van het mortons neuroom en de resultaten te beoordelen van de uitkomsten van deze toegepaste interventies.

Mortons neuroom

Het mortons neuroom is een degeneratieve vorm van neuropathie als gevolg van beklemming van de nervus digitalis communis meestal gelokaliseerd tussen het 3e en 4e metatarsale in de voorvoet. Patiënten komen met klachten in de voorvoet variërend van brandende pijn, tintelingen of een doof gevoel in de tenen. De exacte pathofysiologie staat nog ter discussie maar perineurale fibrose is gezien bij histologisch onderzoek.

Onderzoek

Voor dit onderzoek zijn databases van Medline, Ovid EMBASE, CINAHL and Cochrane central gebruikt. De onderzoekers vonden 486 studies over dit onderwerp waarvan uiteindelijk 22 studies voor deze review geïncludeerd konen worden.

Er werden 9 interventies beoordeeld. Zooltherapie werd ingezet om middels drukreductie pijnvermindering te verkrijgen; injecties in verschillende vormen zoals corticosteroïd, alcohol, scleroserende middelen en botuline-injecties werden ingezet in een poging om de omgevingsontsteking en/of de lokale irritatie te verergeren om op deze manier het genezingsproces te bevorderen. ESWT en lasertherapie hebben een soortgelijke werking maar dan non-invasief.

De onderzochte groep bestond uit ruim 1400 personen met tezamen zo’n 1500 neuroma’s. De onderverdeling met de diverse behandelmethoden was als volgt:

325 neuroma’s werden met corticosteroïd behandeld; 921 met alcoholinjecties; 30 met capsaïcine; 39 met ESWT; 85 met RFA; 31 neuroma’s met cryo-ablatie; 17 botulinetoxine injecties; 23 orthotics en 31 met lasertherapie.

Resultaten
 

Corticosteroïd injecties

In alle studies liet het gebruik van de corticosteroïd injecties een significante vermindering van de VAS -score zien, (p<0.01) met daarbij een gemiddelde van 50% succes in 12 maanden tijd. 

Alcoholinjecties

De behandelingen met alcoholinjecties lieten op korte termijn een veelbelovende pijnvermindering zien. Echter de mindere resultaten op langere termijn maken deze behandeling dan weer minder gunstig.

Overige behandelingen

De behandelingen met ESWT, capsaïcine injecties, botuline injecties, orthotics en lasertherapie lieten weinig tot geen bewijs zien om hun gebruik te ondersteunen.

Wat betreft de behandelingen met bestraling en met bevriezing, daarvan denken de auteurs van dit onderzoek dat de resultaten er mogelijk beter uitkomen wanneer er bij een toekomstig onderzoek gebruik gemaakt gaat worden van goed ontworpen randomised controlled trials.

Wilt u het artikel nalezen?

Lauren Thomson, Randeep S. Aujla, Pip Divall, Maneesh Bhatia, Non-surgical treatments for Morton’s neuroma: A systematic review, Foot and Ankle Surgery, Volume 26, Issue 7, 2020,

Https://doi.org/10.1016/j.fas.2019.09.009

Onze productaanbevelingen

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Beeldrechten