Skip to main content
main-content
Top

16-08-2021 | Podotherapie | Nieuws

NVvP werkt aan een protocol bij prikaccidenten

In deze tijd gaat er geen dag voorbij of het gaat over COVID-19- vaccinaties. Begrijpelijk. Maar hoe zit het eigenlijk met hepatitis-B-vaccinaties. De kans dat een podotherapeut een snij- of prikaccident krijgt is niet ondenkbaar. De NVvP werkt aan een protocol voor prikaccidenten gebaseerd op de landelijke RIVM-richtlijn.

Waarschijnlijk overkomt het iedere podotherapeut wel een keer tijdens zijn of haar loopbaan: per ongeluk bij jezelf een (mini) verwonding veroorzaken met een gebruikt mesje, een tamponage-haak, excavator, frees of ander scherp instrument of met het prikken aan een gebruikte injectienaald. Via prik-, bijt-, snij- en spataccidenten kunnen het hepatitis B-virus (HBV), hepatitis C-virus (HCV) en humaan immunodeficiëntievirus (hiv) worden overgedragen.

Op de NVvP website (downloads) onder het onderwerp risico-inventarisatie & evaluatie (RI&E) branche-specifieke tool voor de podotherapie (pag. 44), staan adviezen ten aanzien van dit onderwerp voor podotherapeuten. Deze adviezen volgen op dit moment de landelijke richtlijn van het RIVM.

De NVvP werkt aan een protocol/instructiekaart bij prikaccidenten in podotherapiepraktijken waarin een stappenplan wordt uitgewerkt. Totdat deze gereed is, wordt geadviseerd dat de werkgever een contract met een deskundige partij afsluit die meteen na een prikaccident advies kan bieden over de te nemen stappen (bijvoorbeeld Prikpunt van VaccinatieZorg).

Maatregelen

Als podotherapeut kun je onder meer de volgende maatregelen nemen:

 • Inventariseer of alle -in aanmerking komende werknemers- gevaccineerd zijn tegen hepatitis.
 • Instrueer medewerkers over het risico van het niet gevaccineerd zijn. 
 • Stel de vaccinatie beschikbaar voor medewerkers.

Landelijke richtlijn prikaccidenten

 • Bij een prik- of snijaccident komt bloed (of een andere lichaamsvloeistof) van de ene persoon (de bron) via een scherp voorwerp, bijvoorbeeld een injectienaald of mesje, in het lichaam van een ander persoon (de blootgestelde). 
 • Bij een spataccident betreft het bloed (of een andere lichaamsvloeistof) dat op slijmvliezen of niet-intacte huid terechtkomt.
 • Bij een bijtaccident komt bloed van de gebetene (de blootgestelde) op mondslijmvlies van de bijter (de bron) of speeksel (al dan niet vermengd met bloed van de bijter) in de open bijtwond van de bron. Via prik-, bijt-, snij- en spataccidenten kunnen hepatitis B-virus (HBV), hepatitis C-virus (HCV) en humaan immunodeficiëntievirus (hiv) worden overgedragen.

Handig om te weten is dat in 2011 vaccinatie tegen hepatitis B is toegevoegd aan het Nederlandse Rijksvaccinatieprogramma. Baby’s kunnen sindsdien vanaf de leeftijd van 3 maanden hiervoor ingeënt worden.

Hepatitis B

Pathologie

Hepatitis B is een besmettelijke ziekte, veroorzaakt door het hepatitis B-virus (HBV). In Nederland dragen circa 40.000 mensen dit virus bij zich. Hepatitis B kan leiden tot een ontsteking van de lever. Soms kan dit ernstige gevolgen hebben en leiden tot leverfibrose en levercirrose. Levercirrose verhoogt de kans op het ontstaan van leverkanker (HCC). De meeste mensen met hepatitis B zijn niet ziek. Je kunt het virus al bij je hebben en al besmettelijk zijn vóórdat je klachten hebt, of zelfs zónder dat je klachten hebt. De klachten duren meestal een paar weken. Het kan ook langer duren tot wel 3 maanden. De incubatietijd is 1 tot 6 maanden. Je blijft besmettelijk totdat het virus uit je lichaam verdwenen is.

Klachten

De klachten kunnen zijn:

 • erg moe zijn;
 • gevoel alsof je griep krijgt;
 • koorts;
 • weinig zin in eten;
 • pijn boven in de buik aan de rechterkant;
 • geel worden van de huid en het oogwit;
 • donkere urine;
 • licht gekleurde ontlasting.


Onze productaanbevelingen

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

Beeldrechten