Op vrijdag 5 november vond het NVvP congres plaats ‘Zorg voor de Toekomst’ plaats. Aan bod kwamen diverse thema’s en onderwerpen, zoals digitale zorg, duurzaamheid en verantwoord ondernemen, positieve gezondheid en de mentale en fysieke gesteldheid van de podotherapeut. Tevens werd dit jaar voor het eerst de NVvP-Afstudeeraward uitgereikt.
Voor het eerst reikte de NVvP de NVvP-AfstudeerAward uit voor een onderzoek met een duidelijke meerwaarde voor het vak. Deze ging dit jaar naar Elsa Frankevyle voor haar onderzoek naar Podotherapie na MTP1 artrodese. Leden van de NVvP en de commissie wetenschap & innovatie hebben hun stem uit kunnen brengen.
Investeringen van bedrijven die niet uit de zorgsector komen
Verder tijdens het congres gaf Lucien Engelen, expert op het gebied van health en innovatie, een inkijkje in de ontwikkelingen in de gezondheidszorg. Grote bedrijven die niet uit de zorgsector komen, zoals Facebook, Amazone en Google, investeren in de zorgsector. Zij verzamelen data en ontwikkelen producten die voor een breed publiek toegankelijk zijn. Wordt de zorgverlener hiermee aan de kant gezet? De ontwikkeling van investeringen van bedrijven in de zorgsector is al lang ingezet, en gaan we niet tegen houden. Wat je wel kan veranderen is hoe jij en/of de zorgsector hiermee omgaat. Met deze inspirerende sessie schudt Lucien Engelen iedereen wakker om eens anders te kijken naar de zorg.
MVO levert de ondernemer veel op
Econoom Erik van den Oord liet zien dat duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) niet alleen van belang is voor de belangrijke klimaatopgaven. Het levert de professional/ondernemer ook veel op: het bespaart kosten, professionaliseert de organisatie, trekt nieuwe klanten aan, verhoogt bewustwording en geeft een goed gevoel! In de workshop in het middagprogramma is meer ingegaan op de praktische kant van duurzaamheid.
Reduceren afval
Passend bij het MVO past ook het project waar Ralph Hermanns over vertelde. Het merendeel van het afval die podotherapeuten produceren ontstaat bij de fabricage van steunzolen. Tel het afval die héél podotherapie Nederland produceert bij elkaar op en er ontstaat een enorme berg. En dan hebben we het over één branche in alleen maar Nederland. Tijdens deze presentatie heeft Ralph laten zien welke mogelijkheden er zijn om het afval te reduceren. Onder andere 3D printen en coaten van zolen met restmateriaal van bijvoorbeeld spijkerbroeken kwamen voorbij.
De zorg houdbaar houden
Hoe kunnen we gezamenlijk zorgen dat de zorg houdbaar blijft? Deze vraag stelde Stein Exercate. Hij bracht twee projecten onder de aandacht die hier een bijdrage aan kunnen leveren: een innovatieve sensorsok die de kwaliteit van drukontlastende interventies meet en een onderzoek naar therapietrouw bij orthopedisch schoeisel.
Valpreventie
Docent/onderzoeker bij Fontys, Lydia Willemse lichtte het STIFF-project toe. Dit project heeft tot doel de valpreventie te verbeteren door een beter inzicht te krijgen in de rol en trainbaarheid van de intrinsieke voetspieren bij ouderen.
In de workshops tijdens het congres werden praktische handvatten gegeven voor onder meer digitale zorg, duurzaamheid, een gezonde werkhouding, een gezonde mindset en positieve gezondheid.