Skip to main content

2024 | Boek

Klachten na kanker

Praktisch handboek voor de eerste lijn

Een groeiende groep patiënten geneest na de diagnose kanker. Zij pakken hun levenweer op maar kunnen specifieke klachten houden of krijgen die terug te voeren zijn opde ziekte of behandeling daarvan. De klachten kunnen liggen in het fysieke …

Redacteuren:
Dr. Mariken Stegmann, Dr. Daan Brandenbarg

2024 | Boek

Evidence-based diëtetiek

Principes en werkwijze

Dit boek beschrijft een gestructureerde aanpak om te komen tot optimale voedingszorg. Het is bedoeld voor diëtisten in de eerste- en tweedelijnszorg én voor studenten. Het boek draagt bij aan de professionalisering van de diëtetiek in Nederland en …

Redacteuren:
M. Former-Boon, J.J. van Duinen, R.W.C. Schuurman

2024 | Boek

Groene zorg, groene planeet

Jouw impact als zorgprofessional

Gezondheid, gezondheidszorg en natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het tegengaan van klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en milieuvervuiling levert enorme gezondheidswinst op. Zorgprofessionals kunnen juist daarom, en vanwege …

Redacteuren:
Jurjen J. Luykx, Evelyn Brakema, Diederik Gommers, Juliette Matijssen

2024 | Boek

Slapeloosheid in de huisartsenpraktijk

Praktische handleiding

Dit boek helpt huisartsen en praktijkondersteuners bij de niet-medicamenteuze behandeling van slapeloosheid. Het beschrijft concrete stappen voor gedragsmatige behandeling, en illustreert deze met veel casuïstiek. Slapeloosheid is een veel …

Auteurs:
Merijn van de Laar, Ingrid Verbeek

2024 | Boek

Handboek arbeid & gezondheid

Dit boek helpt professionals om de meest optimale ondersteuning te bieden aan mensen die (weer) aan het werk gaan, of aan het werk willen blijven. Het is met name bedoeld voor zorg-, arbo-, en HR-professionals.

In Handboek arbeid & gezondheid staat …

Redacteuren:
André Bieleman, Marcel Balm, Josephine Engels, Harald Miedema, Yvonne Heerkens

2024 | Boek

Gedragsverandering

Doen en blijven doen

Dit boek beschrijft een stappenmodel voor begeleiding van gedragsverandering. Het helpt (toekomstige) zorgverleners om hun patiënten te coachen naar gezond gedrag en zelfmanagement. Daarvoor reikt het boek concrete handvatten aan. Op basis van …

Auteurs:
Marieke van der Burgt, Frank Verhulst

2024 | Boek

Psycho-educatie over ADHD aan kinderen, jongeren en hun omgeving

Handleiding bij Mijn ID van ADHD

In deze handleiding wordt een protocol voor psycho-educatie over ADHD gericht op kinderen en jongeren, hun ouders en school theoretisch onderbouwd en praktisch uitgelegd. Hiermee kunt u als behandelaar kinderen, jongeren en hun omgeving op …

Auteurs:
Marleen Derkman, Sascha Roos, Emilie van Tetering

2020 | Boek

Voeten en vaten

In dit boek worden afwijkingen aan de bloed- en lymfevaten, die aan de voeten en onderbenen kunnen voorkomen, besproken. De belangrijkste zijn perifeer arterieel vaatlijden en chronische veneuze ziekte, maar ook minder frequente vaatpathologie …

Auteurs:
Johan Toonstra, Anton C. de Groot

2024 | Boek

Leerboek cardiaccare-verpleegkunde

Dit leerboek brengt de basiskennis van cardiologie en de verpleegkundige zorg op de cardiaccare-unit samen. Het is bedoeld voor verpleegkundigen die werken of willen werken met patiënten met een acuut cardiologisch probleem. In de cardiologie, de …

Redacteuren:
Rini Schreuder, Wijnand Postema, Maartje van Boxtel, Tjark van Lier

2024 | Boek

Schematherapie voor cluster C-persoonlijkheidsstoornissen

Behandeling van afhankelijke, vermijdende en dwangmatige cliënten

Dit boek helpt therapeuten om schematherapie toe te passen bij cliënten met afhankelijke, vermijdende of dwangmatige persoonlijkheidsstoornissen, ook wel cluster C-persoonlijkheidsstoornissen genoemd.

Schematherapie is een zeer effectieve …

Auteurs:
Remco van der Wijngaart, Hannie van Genderen

2024 | Boek

Medisch handboek kindermishandeling

Het Medisch handboek kindermishandeling biedt een uniek overzicht van alle vormen van kindermishandeling, variërend van lichamelijke mishandeling, seksueel misbruik, verwaarlozing, tot een nagebootste stoornis.

In het boek staat de specifieke rol …

Redacteuren:
E.M. van de Putte, I.M.B. Russel, A.H. Teeuw

2024 | Boek

Doelgestuurd behandelen in de cognitieve gedragstherapie

Een praktische handleiding

Dit boek helpt behandelaren in de ggz om doelgestuurd te behandelen en daarmee behandelingen efficiënter te maken. Het beschrijft de achtergrond én de uitvoering in de klinische praktijk.

Doelgestuurd behandelen in de cognitieve gedragstherapie …

Auteurs:
Colin van der Heiden, Kees Korrelboom

2024 | Boek

Goed verplegen

Leerboek ethiek voor verpleegkundigen

Dit leerboek ethiek helpt verpleegkundigen en verpleegkundigen in opleiding om reflectieve professionals te worden. Met als doel: antwoord te kunnen geven op de vraag wat goed verplegen betekent voor een concrete patiënt in een concrete situatie.

Auteurs:
Hans van Dartel, Ankana Spekkink

2024 | Boek

Kleine Kwalen in de huisartsenpraktijk

Dit boek beschrijft de diagnostiek en behandeling van 240 veelvoorkomende kleine kwalen in de huisartsenpraktijk. Het zijn relatief onschuldige aandoeningen, zoals kale plekken op het hoofd, platvoeten of een koortslip. Hierbij volstaat vaak …

Redacteuren:
Just Eekhof, Sjoerd Bruggink, Annemarije Kruis, Tobias Bonten, Annelieke Petrus

2024 | Boek

The Technical Principles of Endoscopic Surgery

The introduction of laparoscopic surgery as a standard technique marked a revolution in operating theaters around the globe. Over thirty years later, almost every disorder in the thorax and abdomen eligible for surgery can be approached by …

Redacteuren:
Ivo Broeders, Sandy Kalisingh, Silvana Perretta, Amir Szold

2024 | Boek

Radiologie

Techniek en onderzoek

Dit boek beschrijft de röntgentechniek en instelkunde, en geeft een overzicht van belangrijke ontwikkelingen op het gebied van digitalisering en kwaliteitsaspecten van het beroepsveld van de MBB’er (Medisch Beeldvormings- en …

Redacteuren:
Jacques Hensen, John Peeters, Tom Dam

2024 | Boek

Leerboek epidemiologie

Voor de verbetering van de preventieve en curatieve gezondheidszorg, in zowel de medische als de paramedische sector, is epidemiologisch onderzoek van wezenlijk belang. Een goede opzet en uitvoering van het onderzoek is daarbij essentieel en het …

Auteurs:
L.M. Bouter, M.P.A. Zeegers, S.M.J. van Kuijk

2023 | Boek

Trauma en disfunctioneel zelfbeeld

Begrijpen en behandelen

​Dit boek helpt behandelaren om het disfunctioneel zelfbeeld van hun cliënten te behandelen, en zo iemands veerkracht te versterken. Het boek is bestemd voor professionals in de ggz, zoals psychiaters, psychologen en sociaal verpleegkundigen. Het …

Auteurs:
Martijn Stöfsel, Simone de la Rie

2024 | Boek

Kortdurende exposuretherapie voor jongeren met een specifieke angst

Handleiding voor de therapeut

Dit behandelprotocol beschrijft hoe kortdurende exposuretherapie kan worden toegepast bij jongeren van 12 tot 18 jaar bij wie een specifieke fobie is vastgesteld.

Exposure wordt gezien als de gouden standaard voor angstbehandeling. Uit …

Auteur:
Tamara Luijer

2024 | Boek

Leerboek microbiologie en infectieziekten

In dit boek wordt stilgestaan bij alle soorten infecties en alle aandachtsgebieden binnen de medische microbiologie. Het is gebaseerd op klinisch relevante groepen van infectieziekten, waarbij de nadruk is gelegd op die infectieziekten die een in …

Redacteuren:
prof. dr. A.I.M. Hoepelman, prof. dr. A.C.M. Kroes, prof. dr. K. Lagrou, prof. dr. J.C.H. Van der Hilst, prof. dr. H.F.L. Wertheim, prof. dr. M.J.M. Bonten, dr. J.J. van Hellemond, prof. dr. E.R.J. Vlieghe, prof. dr. M. van Vugt