Skip to main content

Boeken

Leerboek intensivecare-verpleegkunde 2

  • 2025


Dit tweedelige leerboek is hét standaardwerk dat het volledige actuele terrein van de intensivecare-verpleegkunde beschrijft.
Leerboek intensivecare-verpleegkunde 1 start met een introductie van de intensivecare-afdeling en de eerste opvang van de …

Leerboek intensivecare-verpleegkunde 1

  • 2025

Dit tweedelige leerboek is hét standaardwerk dat het volledige actuele terrein van de intensivecare-verpleegkunde beschrijft.
Leerboek intensivecare-verpleegkunde 1 start met een introductie van de intensivecare-afdeling en de eerste opvang van de …

Praktijkboek persoonlijkheidsdiagnostiek

  • 2024

Dit boek biedt een veelzijdig overzicht van uiteenlopende perspectieven en methodieken van persoonlijkheidsdiagnostiek. De focus ligt hierbij steeds op de toepassing in de klinische praktijk en de reflectie hierop.

Het Praktijkboek …

Digitale transformatie bij een zorginstelling

  • 2025

Dit boek legt uit hoe digitalisering kan helpen de uitdagingen in de zorg op te lossen. Bijvoorbeeld in het terugdringen van personeelstekorten of de zorgkosten. Daarom besteedt dit boek veel aandacht aan strategie en praktische vraagstukken, en …

Leerboek Gezondheidsrecht

  • 2024

Dit boek geeft artsen en geneeskundestudenten duidelijkheid over juridische vraagstukken in de dagelijkse praktijk. Hoe is de relatie tussen arts en patiënt geregeld? Waarop komt het juridisch aan bij gedwongen opneming, levensbeëindiging of …

Praktijkboek eetstoornissen

  • 2024

Dit praktijkboek helpt behandelaren bij de diagnose en behandeling van eetstoornissen. Het biedt praktische handvatten voor iedere hulpverlener, ervaren of junior, die eetstoornissen tegenkomt in de dagelijkse praktijk.

Praktijkboek eetstoornissen: …

Frontoffice en administratie voor tandartsassistenten

  • 2024

Dit studieboek helpt je een goede tandheelkundige administratie te voeren zowel in de frontoffice als aan de behandelstoel. Het leert je de patiëntenadministratie en de bijbehorende declaraties correct af te handelen, rekening houdende met de wet- …

Leiderschapsontwikkeling van verpleegkundigen

  • 2024

Door toename van chronisch zieken, de vergrijzing en een afname van het aantal verpleegkundigen staat de Nederlands gezondheidszorg voor grote uitdagingen. Het verpleegkundig perspectief hierbij is van grote waarde. Om dit perspectief meer nadruk …

Textbook of Obstetrics and Gynaecology

  • 2024

In this textbook the life course approach to women's health is applied to the clinical practice of Obstetrics and Gynaecology. Life is considered a continuum ‘from the cradle to the grave’, where each life stage affects the individual's health and …

Oogchirurgie

  • 2024

Dit leerboek biedt inzicht in de theoretische en praktische aspecten van de oogchirurgie. Daarnaast wordt er in dit boek aandacht besteed aan de anatomie van het oog en de oogkas.
Het boek is opgebouwd uit drie delen. Het eerste deel beschrijft de …

Anamnese en gespreksvoering

  • 2024

Een zorgvuldige anamnese blijft de grondslag van de medische diagnostiek. Tijdens het afnemen van een anamnese moet je je bewust zijn van de aard en het doel van het vraagproces. Met Anamnese en gespreksvoering leer je hoe je een gestructureerde …

Vaatchirurgie

  • 2024

Dit leerboek biedt inzicht in de theoretische en praktische aspecten van de vaatchirurgie.Het boek is geschreven voor operatieassistenten in opleiding. De achtergrondinformatieen de beschreven pre-, per-, en postoperatieve fasen van de operaties …

Klachten na kanker

  • 2024

Een groeiende groep patiënten geneest na de diagnose kanker. Zij pakken hun levenweer op maar kunnen specifieke klachten houden of krijgen die terug te voeren zijn opde ziekte of behandeling daarvan. De klachten kunnen liggen in het fysieke …

Schematherapie voor cluster C-persoonlijkheidsstoornissen

  • 2024

Dit boek helpt therapeuten om schematherapie toe te passen bij cliënten met afhankelijke, vermijdende of dwangmatige persoonlijkheidsstoornissen, ook wel cluster C-persoonlijkheidsstoornissen genoemd.

Schematherapie is een zeer effectieve …

Evidence-based diëtetiek

  • 2024

Dit boek beschrijft een gestructureerde aanpak om te komen tot optimale voedingszorg. Het is bedoeld voor diëtisten in de eerste- en tweedelijnszorg én voor studenten. Het boek draagt bij aan de professionalisering van de diëtetiek in Nederland en …

Groene zorg, groene planeet

  • 2024

Gezondheid, gezondheidszorg en natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het tegengaan van klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en milieuvervuiling levert enorme gezondheidswinst op. Zorgprofessionals kunnen juist daarom, en vanwege …

Slapeloosheid in de huisartsenpraktijk

  • 2024

Dit boek helpt huisartsen en praktijkondersteuners bij de niet-medicamenteuze behandeling van slapeloosheid. Het beschrijft concrete stappen voor gedragsmatige behandeling, en illustreert deze met veel casuïstiek. Slapeloosheid is een veel …

Handboek arbeid & gezondheid

  • 2024

Dit boek helpt professionals om de meest optimale ondersteuning te bieden aan mensen die (weer) aan het werk gaan, of aan het werk willen blijven. Het is met name bedoeld voor zorg-, arbo-, en HR-professionals.

In Handboek arbeid & gezondheid staat …

Gedragsverandering

  • 2024

Dit boek beschrijft een stappenmodel voor begeleiding van gedragsverandering. Het helpt (toekomstige) zorgverleners om hun patiënten te coachen naar gezond gedrag en zelfmanagement. Daarvoor reikt het boek concrete handvatten aan. Op basis van …

Psycho-educatie over ADHD aan kinderen, jongeren en hun omgeving

  • 2024

In deze handleiding wordt een protocol voor psycho-educatie over ADHD gericht op kinderen en jongeren, hun ouders en school theoretisch onderbouwd en praktisch uitgelegd. Hiermee kunt u als behandelaar kinderen, jongeren en hun omgeving op …

Voeten en vaten

  • 2020

In dit boek worden afwijkingen aan de bloed- en lymfevaten, die aan de voeten en onderbenen kunnen voorkomen, besproken. De belangrijkste zijn perifeer arterieel vaatlijden en chronische veneuze ziekte, maar ook minder frequente vaatpathologie …

Klachten na kanker

  • 2024

Een groeiende groep patiënten geneest na de diagnose kanker. Zij pakken hun levenweer op maar kunnen specifieke klachten houden of krijgen die terug te voeren zijn opde ziekte of behandeling daarvan. De klachten kunnen liggen in het fysieke …

Kwaliteit en veiligheid in patiëntenzorg

  • 2024

Kwaliteit van zorg staat onder druk door veel vraag, complexiteit en hoge kosten. Het idee van 'passende zorg' helpt om deze problemen aan te pakken. Dit boek geeft inzicht in theorieën (hoofd), het stimuleert zelfreflectie (hart) en bevat …

Medisch handboek kindermishandeling

  • 2024

Het Medisch handboek kindermishandeling biedt een uniek overzicht van alle vormen van kindermishandeling, variërend van lichamelijke mishandeling, seksueel misbruik, verwaarlozing, tot een nagebootste stoornis.

In het boek staat de specifieke rol …

Leerboek cardiaccare-verpleegkunde

  • 2024

Dit leerboek brengt de basiskennis van cardiologie en de verpleegkundige zorg op de cardiaccare-unit samen. Het is bedoeld voor verpleegkundigen die werken of willen werken met patiënten met een acuut cardiologisch probleem. In de cardiologie, de …

Doelgestuurd behandelen in de cognitieve gedragstherapie

  • 2024

Dit boek helpt behandelaren in de ggz om doelgestuurd te behandelen en daarmee behandelingen efficiënter te maken. Het beschrijft de achtergrond én de uitvoering in de klinische praktijk.

Doelgestuurd behandelen in de cognitieve gedragstherapie …

Goed verplegen

  • 2024

Dit leerboek ethiek helpt verpleegkundigen en verpleegkundigen in opleiding om reflectieve professionals te worden. Met als doel: antwoord te kunnen geven op de vraag wat goed verplegen betekent voor een concrete patiënt in een concrete situatie.

The Technical Principles of Endoscopic Surgery

  • 2024

The introduction of laparoscopic surgery as a standard technique marked a revolution in operating theaters around the globe. Over thirty years later, almost every disorder in the thorax and abdomen eligible for surgery can be approached by …

Kleine Kwalen in de huisartsenpraktijk

  • 2024

Dit boek beschrijft de diagnostiek en behandeling van 240 veelvoorkomende kleine kwalen in de huisartsenpraktijk. Het zijn relatief onschuldige aandoeningen, zoals kale plekken op het hoofd, platvoeten of een koortslip. Hierbij volstaat vaak …

Radiologie

  • 2024

Dit boek beschrijft de röntgentechniek en instelkunde, en geeft een overzicht van belangrijke ontwikkelingen op het gebied van digitalisering en kwaliteitsaspecten van het beroepsveld van de MBB’er (Medisch Beeldvormings- en …

Leerboek epidemiologie

  • 2024

Voor de verbetering van de preventieve en curatieve gezondheidszorg, in zowel de medische als de paramedische sector, is epidemiologisch onderzoek van wezenlijk belang. Een goede opzet en uitvoering van het onderzoek is daarbij essentieel en het …

Trauma en disfunctioneel zelfbeeld

  • 2023

​Dit boek helpt behandelaren om het disfunctioneel zelfbeeld van hun cliënten te behandelen, en zo iemands veerkracht te versterken. Het boek is bestemd voor professionals in de ggz, zoals psychiaters, psychologen en sociaal verpleegkundigen. Het …

Kortdurende exposuretherapie voor jongeren met een specifieke angst

  • 2024

Dit behandelprotocol beschrijft hoe kortdurende exposuretherapie kan worden toegepast bij jongeren van 12 tot 18 jaar bij wie een specifieke fobie is vastgesteld.

Exposure wordt gezien als de gouden standaard voor angstbehandeling. Uit …

Leerboek microbiologie en infectieziekten

  • 2024

In dit boek wordt stilgestaan bij alle soorten infecties en alle aandachtsgebieden binnen de medische microbiologie. Het is gebaseerd op klinisch relevante groepen van infectieziekten, waarbij de nadruk is gelegd op die infectieziekten die een in …

Praktijkboek slapeloosheid in de ggz

  • 2024

Dit boek geeft ggz-professionals inzicht in de samenhang tussen psychische klachten en langdurige slapeloosheid. Daarnaast helpt het hen om slapeloosheid bij cliënten vast te stellen en te behandelen.

Praktijkboek slapeloosheid in de ggz biedt …

Ethiek voor artsen arbeid en gezondheid

  • 2023

Dit praktijkboek maakt de bedrijfs- en verzekeringsartsen wegwijs in de beroepsethiek van hun eigen vak. Hoe komen zij tot een moreel juist oordeel? Op welke sociomedische morele beginselen steunt een ethiek voor artsen voor arbeid en gezondheid?

Physical Diagnostics

  • 2023

Physical examination, along with history-taking, forms the basis of diagnosis. Interpretation of the information obtained will determine whether further diagnostic tests are worthwhile, and if so, which ones. This book provides students, lecturers …

Behandeling van langdurige slapeloosheid

  • 2023

Dit boek biedt een bewezen effectieve behandelmethode voor de behandeling in de ggz van cliënten met langdurige slapeloosheid.
Slapeloosheid wordt hierbij niet alleen als symptoom gezien van bijvoorbeeld een onderliggende depressie of …

De dokter en het beeld

  • 2023

Radiologische beelden worden gemaakt bij nagenoeg elke patiënt die in contact komt met de hedendaagse zorg.

De beelden zijn overal te bekijken, maar kun je er ook echt iets in zien? Heb je tijdens je studie geleerd te zien wat er (on)zichtbaar …

Achtergronden van farmaceutische patiëntenzorg

  • 2023

Dit boek gaat in op het leveren van farmaceutische patiëntenzorg. Om deze zorg goed te kunnen leveren is het noodzakelijk meer te weten over onderwerpen die daar een belangrijke rol bij spelen: denk aan medicatieveiligheid, het goed uitvoeren van …

Leerboek immunologie

  • 2023

Dit nieuwe leerboek maakt een duidelijke koppeling tussen de theoretische basisconcepten en de klinische praktijk. Met behulp van diverse aansprekende klinische voorbeelden, verdiepingsstof en alledaagse casuïstiek behandelen de auteurs de …

Reflectie en intervisie door verpleegkundigen

  • 2023

Dit boek helpt verpleegkundigen zich te ontwikkelen tot onderzoekende en reflectieve professionals met zelfkennis, compassie en morele gevoeligheid. Dat doet het met een waaier aan werkvormen en modellen voor reflectie en intervisie. Het is …

Verpleegkundige ondersteuning bij zelfmanagement en eigen regie

  • 2023

Dit boek helpt verpleegkundigen, studenten verpleegkunde, verpleegkundig specialisten en praktijkondersteuners het zelfmanagement van patiënten te ondersteunen. Dat behoort tot de kerntaak van elke verpleegkundige. De herziene uitgave van het boek …

Leerboek voeding

  • 2023

Dit leerboek helpt kennis over voeding toe te passen in preventie en behandeling. Het richt zich vooral op praktiserende en aankomende artsen, diëtisten, verpleegkundigen en fysiotherapeuten.

Voeding speelt op velerlei manieren een belangrijke rol …

Stralingsdeskundigheid in de praktijk

  • 2023

Dit is hét studieboek voor diverse opleidingen Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming (TMS). Een compleet en begrijpelijk geschreven boek over stralingstoepassingen dat de opvolger is van zowel Fysica als Radiobiologie en …

Urologische chirurgie

  • 2023

Dit leerboek biedt inzicht in de theoretische en praktische aspecten van urologische operaties. Daarnaast wordt er in dit boek aandacht besteed aan de anatomie van de verschillende organen die behandeld worden binnen het urologische vakgebied en …

COMET voor negatief zelfbeeld

  • 2023

Dit boek is een handleiding voor COMET, een kortdurende bewezen effectieve behandelmethode voor zelfbeeldproblematiek.

COMET voor negatief zelfbeeld is gebaseerd op de principes en uitgangspunten van Competitive Memory Training (COMET). De methode …

Seksuele problemen

  • 2023

Dit boek is een praktische handleiding bij het diagnosticeren en behandelen van seksuele problemen. De probleemgerichte en uniforme hoofdstukopbouw geeft houvast aan allen die in de klinische praktijk werken met mensen met seksuele problematiek.

Handboek PACU

  • 2023

Dit boek vormt een leidraad hoe te handelen bij veel voorkomende problemen op een Post Anesthesia Care Unit (PACU). Het doel is een bijdrage te leveren aan het standaardiseren van de zorg op een PACU en de postoperatieve morbiditeit en mortaliteit …

Algemene chirurgie

  • 2023

Dit leerboek biedt inzicht in de theoretische en praktische aspecten van de AlgemeneChirurgie, waaronder de gastro-intestinale, endocriene en oncologische chirurgie. De achtergrondinformatie en de beschreven pre-, per- en postoperatieve fasen van …

Leerboek ambulancezorg

  • 2023

Dit boek helpt zorgprofessionals om elke acute zorgvraag van een antwoord te voorzien. Het beschrijft de totale ambulancezorg, vanaf de melding tot aan de overdracht, en is geschikt voor scholing en bijscholing van alle zorgverleners binnen de …

Inspannings- en sportfysiologie

  • 2023

Inspanningsfysiologie is dé basis voor het begeleiden van bewegen, bijvoorbeeld voor training, bewegingsonderwijs en oefentherapie. Dit boek is het wereldwijde standaardwerk voor de inspannings- en sportfysiologie. De auteurs van de Amerikaanse …

Werkprocessen in de polikliniek en sociale gezondheidszorg

  • 2023

Dit leerboek voor doktersassistenten en medisch secretaresses i.o. behandelt de digitale administratieve taken met behulp van het elektronisch patiëntendossier (EPD). Aan bod komen onder andere de verwijzing via het Zorgdomein en het digitaal …

Metacognitieve therapie voor jongeren met een piekerstoornis

  • 2023

In dit boek wordt uitgelegd op welke manier metacognitieve therapie (MCT) kan worden toegepast bij jongeren (12-18 jaar) waarbij een gegeneraliseerde angststoornis (GAS) is vastgesteld.

Diverse recente onderzoeken tonen aan dat MCT effectiever …

Textbook of Clinical Neurology

  • 2023

This textbook is designed for use in medical and paramedical training and is also suitable for programmes in nursing, human movement sciences, and medical biology. It serves as a reference for doctors and paramedics such as physiotherapists in …

Versterkende groepstraining voor getraumatiseerde pleegkinderen

  • 2023

Deze handleiding stelt behandelaren in staat om de groepstraining ‘Tem je draak’ te geven aan chronisch getraumatiseerde kinderen van 7 tot 12 jaar. ‘Tem je draak’ bereidt die kinderen voor op vervolgtherapie en traumaverwerking. De handleiding …

De anesthesiemedewerker

  • 2023

In dit boek worden de basisbeginselen van de anesthesiologische zorg en techniek beschreven. De doelgroep is de beginnende anesthesiezorgverlener. Zowel startende anesthesiemedewerkers als arts-assistenten anesthesiologie i.o. kunnen met dit boek …

Nucleaire geneeskunde

  • 2023

In dit boek komen aan bod: radiofarmacie, beeldvormingstechnieken, stralingsbescherming en voorbereiding en uitvoering van onderzoeken voor diagnostiek en therapie. De hoofdstukken zijn geschreven en beoordeeld door deskundigen uit de diverse …

IGT-K Integratieve gehechtheidsbevorderende traumabehandeling voor kinderen

  • 2023

Dit boek biedt de handleiding voor therapeuten die de IGT-K behandeling geven (www.igtk.nl). Het bevat een algemene inleiding in het behandelmodel, de theoretische achtergrond, en het behandelprotocol voor de beide therapeuten die samenwerken in …

Implementatie

  • 2023

Dit boek helpt zorgverleners, leidinggevenden, staffunctionarissen, beleidsmakers en onderzoekers om patiëntenzorg op een effectieve manier te verbeteren. Het geeft een praktische, stapsgewijze aanpak voor de implementatie van innovaties in de …

Leerboek acute geneeskunde

  • 2023

Dit leerboek is de ideale voorbereiding voor studenten geneeskunde, coassistenten, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, bachelor medische hulpverleners en physician assistants. Voor arts-assistenten werkzaam in de gehele keten van acute …

Leefstijlgeneeskunde in de praktijk

  • 2023

Dit boek helpt zorgprofessionals om leefstijlgeneeskunde toe te passen in hun eigen praktijk. Leefstijlgeneeskunde past in elke fase van de gezondheidszorg, van preventie van chronische ziektes tot onderdeel van de behandeling. Dit boek richt zich …

Handboek POH-GGZ

  • 2023

Dit boek biedt een leidraad voor de dagelijkse werkzaamheden van de POH-GGZ. Deze herziene versie van het Handboek POH-GGZ is geactualiseerd, verdiept en uitgebreid. Het biedt een overzicht van de belangrijke thema’s en patiëntgroepen die de …

Grondslagen van ergotherapie

  • 2023

Dit boek is hét standaardwerk over ergotherapie en de professie van de ergotherapeut in Nederland en Vlaanderen. Het is daarmee onmisbaar voor de opleidingen ergotherapie en voor ergotherapeuten in de praktijk.

Dit is de zesde druk van Grondslagen …

Arbeid & gezondheid

  • 2023

Dit boek geeft antwoord op de vraag hoe je integratie, inclusieve arbeid, duurzame inzetbaarheid en re-integratie bevordert. Werk is belangrijk voor mensen; werk draagt bij aan zelfstandigheid, zelfrespect en ontplooiing. En met de toenemende …

Behandeling van problematische gehechtheid

  • 2023

In dit boek worden drie methoden beschreven voor de behandeling van gehechtheidsproblemen. Deze methoden zijn ontwikkeld voor kinderen, jongeren en volwassenen en hebben in de klinische praktijk al jarenlang hun succes bewezen. In deze geheel …

Reumatische gewrichtsaandoeningen

  • 2023

Gewrichtspijn kan allerlei oorzaken hebben. In veel gevallen is er sprake van een orthopedische probleem. Soms echter ontstaat er spontaan gewrichtspijn en blijkt pas na vele onderzoeken en behandelingen dat de patiënt een reumatische aandoening …

Ouderengeneeskunde in de eerste lijn

  • 2023

We leven steeds langer – langer in gezondheid, maar ook langer met chronische ziekten en beperkingen. Het huidige beleid is erop gericht dat ouderen zolang mogelijk in hun eigen woonomgeving kunnen blijven wonen, ook als zij kwetsbaar worden. Dit …

Fysische diagnostiek

  • 2022

Lichamelijk onderzoek vormt, samen met de anamnese, de basis van de diagnostiek. De interpretatie van de verkregen gegevens bepaalt of en welk aanvullend onderzoek zinvol is. Dit boek biedt studenten, docenten en praktiserend artsen een standaard …

Motiverende gespreksvoering voor verpleegkundigen

  • 2022

Dit trainingsboek helpt studenten van verpleegkundige opleidingen om effectieve strategieën voor motiverendegespreksvoering te ontwikkelen. Het combineert basiskennis met nieuwe inzichten en oefeningen op verschillende niveaus. Daardoor is het …

Mondbranden

  • 2022

Dit boek is bedoeld als leidraad voor tandheelkundige en medische gezondheidswerkers in de eerste- en tweede lijn bij de behandeling en begeleiding van patiënten, die lijden aan het relatief zeldzame, maar onaangename fenomeen van mondbranden. De …

Zelfbeeldtraining voor kinderen en adolescenten

  • 2023

In deze herziene versie van de therapeutenhandleiding wordt de interventie Zelfbeeldtraining voor kinderen en adolescenten - Competitive Memory Training (COMET) theoretisch en praktisch uitgelegd.

Zelfbeeldtraining voor kinderen en adolescenten is …

Zie je mij?

  • 2022

Trauma’s die ontstaan door huiselijk geweld en kindermishandeling laten levenslang sporen na, bij alle vormen, van partnergeweld en kindermishandeling tot verwaarlozing, fysiek en emotioneel geweld. Ook jarenlange therapie laat het trauma niet …

Acute psychiatrie

  • 2022

Dit praktische, up-to-date en overzichtelijke boekje geeft de belangrijkste informatie over acute presentaties van psychiatrie-gerelateerde ziektebeelden. Dit zijn zowel presentaties van acute psychiatrische ziektebeelden als presentaties die het …

Nederlandse Benoem Test - screening handleiding

  • 2022

De Nederlandse Benoem Test - screening (NBT - screening) is een screeningsinstrument voor het vaststellen van woordvindstoornissen bij volwassenen met afasie.

De NBT - screening is ontwikkeld voor professionals die snel en eenvoudig willen screenen …

Samenwerken tussen zorgorganisaties

  • 2022

Met de recente decentralisaties in de care ontstaat er een nieuw speelveld waarbij beleidsterreinen in elkaar overvloeien en de burger en de cliënt centraal staan. Niet meer de aandoening of beperking is bepalend maar de persoonlijke situatie. In …

Frontoffice en administratie voor tandartsassistenten

  • 2022

Dit studieboek is bedoeld voor studenten van de mbo-opleiding tandartsassistent. De theorie en verwerkingsopdrachten helpen je bij de communicatie met patiënten en een goede tandheelkundige administratie te voeren, zowel in de frontoffice …

Management, beheer en organisatie voor tandartsassistenten

  • 2022

Dit studieboek geeft de tandartsassistent (in opleiding), officemanagers, praktijkmanagers en praktijkeigenaren tools en richting in de uitvoer van management-, beheer- en organisatorische taken. Het behandelt de huidige wet- en regelgeving …

Behandeling van OCD

  • 2022

Dit boek is voor iedere behandelaar die mensen met dwangklachten effectief en met plezier wil behandelen. Je leest alles wat je over de obsessieve-compulsieve stoornis (OCD) moet weten om slagvaardig te kunnen diagnosticeren en behandelen.

Endodontologie

  • 2022

Dit boek biedt een compleet overzicht van de meest recente ontwikkelingen in de endodontologie. Die ontwikkelingen variëren van nieuwe inzichten en methoden, tot instrumenten, apparaten en materialen. Het is een leerboek én naslagwerk, en is …

Hoogbegaafdheid: emotionele ontwikkeling bij kinderen en (jong)volwassenen

  • 2022

Dit boek geeft aankomende en ervaren professionals in de jeugd-GGZ nieuwe inzichten en praktische handvatten voor hun werk met hoogbegaafde cliënten.

Hoogbegaafdheid: Emotionele ontwikkeling bij kinderen en (jong) volwassenen. Toolbox voor de …

Stoelentechniek

  • 2022

Dit boek helpt therapeuten om de stoelentechniek toe te passen in hun praktijk. Met die techniek kunnen ze cliënten helpen afstand te nemen van oude overtuigingen en verstandelijk inzichten om te zetten in correctieve emotionele ervaringen. Voor …

Voorlichting en advies in de tandartspraktijk

  • 2022

Dit studieboek biedt een theoretische basis voor het geven van voorlichting en advies door de tandartsassistent. De auteurs gaan in op het proces van gedragsverandering aan de hand van het zogeheten Model van Balm. Dit model is leidend in dit boek …

Seksualiteit, intimiteit en hulpverlening

  • 2022

Dit boek is al 25 jaar hét handboek over seksualiteit, intimiteit en hulpverlening. Het bevat actuele informatie over seksuele ontwikkeling en seksuele gezondheid in alle levensfases, bij alle doelgroepen in de hulpverlening en bij elke seksuele …

Schemagerichte werkvormen voor vaktherapie

  • 2022

Dit boek biedt vaktherapeuten nieuwe ideeën, herkenning en handvatten om gezonde patronen, zelfregie en welbevinden bij hun cliënten te versterken.

Het bevat 158 schemagerichte werkvormen voor vijf verschillende vaktherapieën: beeldende therapie …

Inleiding in de gezondheidszorg

  • 2022

Dit studieboek geeft dokters-, apothekers- en tandartsassistenten in opleiding een breed en actueel beeld van de gezondheidszorg in Nederland en is daarom geschikt voor alle mbo-AG-opleidingen. In dit boek worden de inrichting en organisatie van …

Voeten en sport

  • 2022

Dit boek helpt behandelaren om betere zorg te leveren aan sporters en hun voeten. Het geeft inzicht in aandachtspunten bij het behandelen van sportspecifieke voetklachten, in de behandelmogelijkheden van verschillende disciplines en in de …

Onderbeenklachten

  • 2022

Onderbeenpijn is vaak moeilijk te diagnosticeren. Er kan sprake zijn van een orthopedische aandoening bijvoorbeeld door overbelasting. Er zijn echter veel andere oorzaken bekend van onderbeenpijn zoals vasculaire of reumatische afwijkingen. Daar …

GGZ in de wijk

  • 2022

Dit boek helpt bij de ontwikkeling van goede integrale zorg in de wijk voor mensen met psychische aandoeningen. Het beantwoordt de vraag wat goed hulpverlenerschap in de huidige ggz betekent. Daarbij richt het zich in de eerste plaats op …

Geriatrie in de fysiotherapie en kinesitherapie - praktijk

  • 2022

Dit boek geeft fysio- en kinesitherapeuten een actueel overzicht van kennis en vaardigheden om (kwetsbare) ouderen adequaat te onderzoeken en behandelen met oog voor de fysieke aspecten én voor de psychische, sociale en omgevingsfactoren.

Deze …

Geriatrie in de fysiotherapie en kinesitherapie

  • 2022

Dit boek geeft fysio- en kinesitherapeuten een actueel overzicht van kennis en vaardigheden om (kwetsbare) ouderen adequaat te onderzoeken en behandelen met oog voor de fysieke aspecten én voor de psychische, sociale en omgevingsfactoren.

Deze …

Handboek leefstijlgeneeskunde

  • 2022

Dit boek, geeft artsen (in opleiding), praktijkondersteuners en verpleegkundigen,apothekers, paramedici, ggz-medewerkers en andere professionals in en om de zorg een heel praktisch en actueel overzicht van de leefstijlgeneeskunde. Wat is het? Wat …

Preventie en gezondheidsbevordering door verpleegkundigen

  • 2022

Dit boek geeft (aankomend) verpleegkundigen handvatten om preventie en gezondheidsbevordering te integreren in de dagelijkse praktijk. Het beschrijft hoe je zelfmanagement- en leefstijlcoaching evidence-based ‘handen en voeten’ geeft. Daarbij zijn …

Leefstijlpsychiatrie

  • 2022

Dit boek geeft een overzicht van wetenschappelijke kennis, ervaringsverhalen en best practices op het gebied van leefstijlpsychiatrie. Daarnaast biedt het praktische handvatten die direct toepasbaar zijn in het voorkomen en behandelen van …

Verpleegkundige diagnostiek in de psychiatrie

  • 2022

'Verpleegkundige diagnostiek in de psychiatrie' is het beste instrument voor het maken van praktische, individuele verpleegplannen. Het is te gebruiken voor cliënten in verschillende situaties: in de intramurale of poliklinische zorg maar …

Plastische chirurgie

  • 2022

Dit leerboek biedt inzicht in de theoretische en praktische aspecten van plastisch chirurgische operaties. Daarnaast wordt, indien van toepassing, uitgelegd hoe een bepaalde operatie onderdeel uitmaakt van een geheel behandelplan, zoals een …

Advanced Paediatric Life Support

  • 2022

Dit leer- en praktijkboek geeft artsen, verpleegkundigen en paramedici alle relevante richtlijnen en inzichten voor spoedeisende geneeskunde bij kinderen in Nederland. Het boek is toegankelijk en praktisch. De eerste editie is jaren geleden …

Cognitieve gedragstherapie bij emetofobie

  • 2022

Emetofobie is een vorm van angst die volgens de diagnostische criteria van de DSM V onder de specifieke fobieën valt. Het is een aanhoudende angst voor overgeven en/of anderen te zien overgeven, die overdreven of onredelijk is (American …

Succesrecept voor de AKV-toets

  • 2022

Buitenlandse artsen die in Nederland hun vak uit willen oefenen, moeten bij taleninstituut Babel in Utrecht de AKV-test afleggen: een taaltest op C1-niveau. Het is al een hele onderneming om dat niveau te bereiken, maar wat is er nodig om je …

Trauma en dissociatie

  • 2022

Dissociatie is een beschermingsmechanisme waarbij bepaalde herinneringen in de hersenen zijn verstoord, zoals het bewustzijn, geheugen of de waarneming van de omgeving. Bij het ervaren van onder andere hevige stress of een traumatische ervaring …

Segmentale verschijnselen

  • 2022

‘Segmentale verschijnselen’ zijn manifeste weerspiegelingen van orgaanafwijkingen aan het lichaamsoppervlak. Ze kunnen een belangrijke rol spelen in diagnostiek en therapie in de (para)medische praktijk. In dit boek wordt ingegaan op de precieze …

Behandeling van patiënten met een laag IQ in de GGZ

  • 2022

Dit boek helpt professionals in de GGZ om met vertrouwen patiënten met zwakbegaafdheid te herkennen, psychische stoornissen te diagnosticeren en te behandelen. In deze herziene en uitgebreide uitgave worden nieuwe inzichten over zwakbegaafdheid in …

Hoe maak ik een CAT

  • 2022

Dit boek beschrijft stap voor stap hoe je een Critical Appraisal of a Topic (CAT) naar een verpleegkundig onderwerp uitvoert, op een leuke, eenvoudige manier, die niet veel tijd kost. Het boek helpt bovendien om de resultaten te koppelen aan de …

Werkboek kortdurende schematherapie: experiëntiële technieken

  • 2022

Dit werkboek is onderdeel van de behandelmethode Kortdurende schematherapie.

Schematherapie is een succesvolle en bewezen effectieve methode voor de behandeling van persoonlijkheidsproblematiek. Gebruikers van dit werkboek krijgen praktische …

Empathie in de spreekkamer

  • 2022

Artsen (in opleiding) richten zich steeds meer op persoonsgerichte zorg. Belangrijk onderdeel van die zorg is een goede communicatie met de patiënt.
Huisarts Frans Derksen: “Uit gesprekken met patiënten, collegae huisartsen en wijkverpleegkundigen …

Voetklachten

  • 2022

De mens is het enige zoogdier dat permanent op twee benen loopt. De menselijk voet moest zich in de loop van de evolutie aanpassen om deze manier van voortbewegen mogelijk te maken. Veel orthopedische aandoeningen van de voet hebben te maken met …

Handboek traumatisch hersenletsel

  • 2022

Dit boek geeft een overzicht van de diagnostiek, behandeling en gevolgen van traumatisch hersenletsel. De hoofdstukken zijn geschreven door landelijke experts, op basis van nationale en internationale literatuur en richtlijnen. Waar dat relevant …

Computertomografie

  • 2021

Dit boek beschrijft de technische principes van een CT-scanner, de uitvoering van een CT-onderzoek en de daarbij geldende stralingshygiënische aandachtspunten. De hoofdstukken zijn geschreven door experts uit diverse bij het vak betrokken …

Handbook Positive Health in Primary Care

  • 2022

Increasing numbers of general practitioners are discovering the benefits of working with Positive Health. It helps to talk with patients in a different way, with a focus on possibilities rather than on the impossibilities related to a particular …

Handboek EVV, GVP, GVGP en GVS

  • 2022

Dit handboek is een compleet en onmisbaar naslagwerk voor verzorgenden die (gaan) werken als eerstverantwoordelijk verzorgende (EVV), contactverzorgende, zorgcoördinator, gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie (GVP) of gespecialiseerd …

Gendersensitieve huisartsgeneeskunde

  • 2022

Dit boek helpt huisartsen om kennis over verschillen tussen vrouwen en mannen in ziekte en gezondheid toe te passen. De kennis over sekse- en genderspecifieke aspecten in epidemiologie, ontstaanswijze, pathofysiologie, diagnostiek, beloop en …

Het lichaam en psychisch functioneren

  • 2022

Dit boek helpt behandelaren in de geestelijke en somatische gezondheidszorg om volwaardige en volledige patiëntenzorg te bieden, met aandacht voor de hele mens, als bezield én belichaamd wezen. 

Kleurafwijkingen aan de voet

  • 2022

Dit boek beschrijft alle mogelijke afwijkingen aan de huid en nagels van de voeten, gecategoriseerd op kleur. Op die manier helpt het pedicures om onderscheid te maken tussen onschuldige afwijkingen en alarmsignalen waarvoor een verwijzing naar …

Psychotherapie, hoe doe je dat?

  • 2021

Dit boek helpt psychologen en psychotherapeuten handiger om te gaan met de vele, vaak onverwachte complexe situaties waar zij in de praktijk mee worden geconfronteerd. En het helpt ze echt naar cliënten te luisteren en hen op de juiste …

Orthopedische chirurgie

  • 2021

Dit leerboek helpt operatieassistenten de juiste operatieve voorbereidingsroute te bewandelen voor orthopedische operaties. Dat doet het met orthopedische achtergrondinformatie, én met inzicht in het pre-, per- en postoperatieve proces. Het focust …

Handboek openheid na incidenten in de zorg

  • 2021

Dit boek draagt bij aan de implementatie van open communicatie door zorgverleners na incidenten of bij klachten. Een open en eerlijk gesprek met patiënten en hun naasten helpt bij het sneller en beter verwerken van de traumatische ervaring, door …

Leerboek klinische neurologie

  • 2021

Dit leerboek is bestemd voor gebruik in het medische en paramedische onderwijs en is tevens geschikt voor opleidingen in de verpleegkunde, de bewegingswetenschappen en de medische biologie. Het boek fungeert als naslagwerk voor artsen en …

Supervisie als proces

  • 2021

Dit handboek biedt kaders én concrete handvatten voor de supervisor (in spe). De nadruk ligt op het leren faciliteren van het supervisieproces. Het laat zien hoe je als supervisor supervisanten kunt helpen psychotherapeutische en professionele …

Handboek praktijkvoering

  • 2021

Dit boek biedt huisartsen kennis over veel verschillende onderwerpen die belangrijk zijn voor een effectieve en efficiënte bedrijfsvoering. Het is een netwerkboek, waarin experts uit verschillende vakgebieden een actuele bijdrage leveren.

Handboek …

Leerboek oncologieverpleegkunde

  • 2021

Dit boek is het standaardwerk voor alle oncologieverpleegkundigen, verpleegkundigen werkzaam in de oncologie en paramedici. De combinatie van algemene oncologische, diagnostische, medische, psychosociale en allesomvattende zorgaspecten maakt dit …

Praktijkgids motiverende gespreksvoering social work

  • 2021

Deze praktijkgids biedt alles wat Social Workers nodig hebben om cliënten écht op weg te helpen naar kansrijker gedrag. De gids beschrijft een evidence based aanpak voor het versterken van motivatie voor duurzame aanpassing van houding en gedrag.

Intimiteit en seksualiteit bij dementie

  • 2021

Dit boek gaat over intimiteit en seksualiteit bij mensen met dementie en hun partners. Dat zijn algemeen menselijke basisbehoeften, die niet verdwijnen als mensen ouder worden of dementie krijgen. Als die behoeften niet worden vervuld, dan kunnen …

Leerboek chirurgie

  • 2021

Dit basisboek over chirurgie vormt de ideale voorbereiding op de praktijk voor studenten geneeskunde, coassistenten, verpleegkundig specialisten en physician assistants. Voor chirurgen in opleiding is het een waardevol naslagwerk, net als voor …

Casusboek schematherapie

  • 2021

Dit boek laat psychologen, psychiaters en andere geïnteresseerden zien hoe schematherapie succesvol kan worden toegepast in de praktijk. Het toont wat de mogelijkheden zijn van deze therapiemethode, waarbij de nadruk ligt op de opbouw van de …

Oedeem en oedeemtherapie

  • 2021

Dit boek biedt een totaalbeeld van oedeem en gaat uitgebreid in op de diagnostiek, de evaluatie en de belangrijkste therapievormen. Het is een studieboek én naslagwerk en richt zich primair op fysiotherapeuten, kinesitherapeuten, huidtherapeuten …

Autisme bij kinderen

  • 2021

Dit boek helpt professionals bij het in kaart brengen van de ondersteuningsbehoefte van een kind met (een vermoeden van) autisme, en zijn of haar gezin. Het beschrijft daarvoor de meest actuele kennis uit de wetenschap en de praktijk over …

Bedwing je dwang

  • 2021

Hoe behandel je een kind met een (ernstige) dwangstoornis? Wat doe je als de lijst met dwanghandelingen eindeloos lang is of een jongere niets voelt voor exposure? Hoe betrek je ouders bij de therapie?

In dit boek beschrijven de auteurs hoe de …

Diagnostiek van alledaagse klachten

  • 2021

Diagnostiek is een van de moeilijkste aspecten van de medische praktijk; moeilijk om te doen en nog moeilijker om te leren. De afgelopen decennia is er in het medisch curriculum dan ook in toenemende mate aandacht gekomen voor het onderwijs in …

Behandeling van trauma bij kinderen en adolescenten

  • 2021

Dit boek leert therapeuten hoe zij traumagerichte cognitieve gedragstherapie (TG-CGT) kunnen toepassen bij de behandeling van kinderen met traumatische stressreacties, waaronder traumatische rouw. Het is gebaseerd op onderzoek van de auteurs en …

Pathophysiology of pregnancy complications

  • 2021

This book provides an overview of the physiology of pregnancy and the pathophysiology of common pregnancy complications. Using this information, options are discussed for the early detection and prevention of these complications.
Chapter 1 outlines …

Farmacotherapie voor apothekersassistenten

  • 2021

In dit boek wordt de wijze waarop geneesmiddelen werken, hun bijwerkingen en hun wisselwerkingen met de patiënt en met andere geneesmiddelen beschreven. Er wordt uitgebreid ingegaan op de plaats die de geneesmiddelen innemen in de behandeling van …

Handboek Positieve Gezondheid in de huisartspraktijk

  • 2021

Steeds meer huisartsen ervaren dat werken met Positieve Gezondheid veel oplevert. Het helpt om een ander gesprek te voeren met de patiënt. De focus ligt niet op ziekte, maar op wat er wél kan. Dat is prettig voor de patiënt. En ook voor de …

Orthopaedics and Traumatology

  • 2021

Orthopaedics and Traumatology: The Essential Guide is a completely new textbook in the English language, but has a long history in the Netherlands. For physicians and medical students, physiotherapists and students, general practitioners and …

Getraumatiseerde kinderen met een verstandelijke beperking: Helpen bij Herstel

  • 2021

Deze training helpt om kinderen met een verstandelijke beperking de juiste hulp te bieden na een traumatische ervaring. En om met de kinderen én hun gezin aan herstel te werken. Het is bedoeld voor professionals, ouders, pleegouders en andere …

Liesklachten

  • 2021

Dit boek beschrijft veel voorkomende aandoeningen die liespijn kunnen veroorzaken. Besproken worden onder andere de heupdysplasie, coxitis fugax, avulsiefracturen van het bekken, adductorenblessure, het femoroacetabulair impingementsyndroom …

Geneesmiddelenkennis voor doktersassistenten

  • 2021

Dit boek geeft doktersassistenten en praktijkondersteuners (in opleiding) gedegen kennis over geneesmiddelen en vertaalt die kennis naar de praktijk. Zo kun je dankzij de informatie in dit boek het spoedeisende karakter van een hulpvraag beter …

Klinisch redeneren en evidence-based practice

  • 2021

Dit boek helpt uw studenten verpleegkunde om de kwaliteit van hun klinische redenering en daarmee de kwaliteit van zorg te verhogen. Het leert studenten herkennen wanneer een klinische redenering nodig is, en om welke redenering het dan gaat. Dit …

Eerste hulp bij praktijkgericht onderzoek

  • 2021

Dit boek is hét handboek voor elke hbo-student die praktijkgericht onderzoek doet binnen de gezondheidszorg en extra hulp kan gebruiken. Stapsgewijs word je meegenomen door het onderzoeksproces. Aan de hand van het boek blijf je op koers en werk …

Functioneren als focus van zorg en welzijn

  • 2021

In dit boek maakt de lezer kennis met een aantal nieuwe gezondheidsconcepten. Functioneren is het centrale thema en in het bijzonder wordt aandacht besteed aan de toepassingsmogelijkheden van de International Classification of Functioning …

Bereiden en aseptisch handelen

  • 2021

Het bereiden van geneesmiddelen is met ingang van het nieuwe Kwalificatiedossier mbo Apothekersassistent geen kerntaak meer, maar een keuzedeel. In het kwalificatiedossier wordt de kennis beschreven die apothekersassistenten moeten hebben over het …

Cognitieve gedragstherapie bij volwassenen met AD(H)D

  • 2021

Dit behandelprotocol is bedoeld voor professionals binnen de ggz die volwassenen met AD(H)D behandelen. Het helpt om de meest voorkomende problemen aan te pakken waar zij dagelijks tegenaan lopen, bijvoorbeeld bij het plannen, organiseren en …

De basis voor assistenten en receptionisten in de tandartspraktijk

  • 2021

Dit boek biedt de optimale basistheorie voor toekomstige assistenten en receptionisten in de tandartspraktijk. Met de thema's anatomie, pathologie, preventie, periodiek onderzoek, chirurgische tandheelkunde, parodontologie, cariës behandeling …

Getraumatiseerde kinderen met een verstandelijke beperking: Helpen bij Herstel

  • 2021

Deze training helpt om kinderen met een verstandelijke beperking de juiste hulp te bieden na een traumatische ervaring. En om met de kinderen én hun gezin aan herstel te werken. Het is bedoeld voor professionals, ouders, pleegouders en andere …

Dynamiek van het menselijk bindweefsel

  • 2021

Dit boek biedt een functionele beschrijving van verschillende typen bindweefsels en vertaalt die naar kennis over lichamelijke belasting, beschadiging en herstel. Het is bedoeld voor studenten fysiotherapie, bewegingstherapie, manuele therapie …

Röntgenologie

  • 2021

Röntgendiagnostiek is niet weg te denken uit de tandartspraktijk. Deze handleiding biedt theoretische en praktische kennis helder en op gestructureerde en systematische wijze aan. Voor (toekomstige) medewerkers binnen de tandartspraktijk is dit …

Receptiewerk in de tandheelkunde

  • 2021

Receptiewerk in de tandheelkunde  een beknopte handleiding voor dagelijks gebruik is bedoeld voor iedereen die receptietaken verricht of wil gaan verrichten binnen de tandartsenpraktijk. Het geeft op systematische wijze inzicht in de thema's die …

Infectieleer en -preventie

  • 2021

Infectieleer en – preventie is geschikt voor medewerkers in de mondzorg die met patiëntenzorg of instrumentarium in aanraking komen. Het geeft op heldere en praktijkgerichte wijze inzicht in de thema's die belangrijk zijn in het voorkomen van …

Ernstige psychiatrische aandoeningen

  • 2021

Als mensen langere tijd (meerdere jaren) lijden aan een psychiatrische stoornis en daardoor ook in de problemen komen met bijvoorbeeld hun relaties, werk, financiën of woonplek, dan kun je spreken van een ernstige psychiatrische aandoening (EPA).

Handleiding groepsschematherapie voor cluster C-persoonlijkheidsstoornissen

  • 2021

Dit boek biedt behandelaren in de ggz een behandelprotocol voor schematherapie bij cluster C-persoonlijkheidsproblematiek. Het protocol is ontwikkeld voor groepsschematherapie, maar is ook toepasbaar voor individuele therapie. Daarnaast is het …

Professionaliteit in de zorg

  • 2021

Dit boek zet aan tot reflectie en gesprekken over thema’s en dilemma’s in de zorg. Het is geschreven voor iedereen die in de zorg wil gaan werken of al werkzaam is.

Cruciaal bij de ontwikkeling van professionaliteit in de zorg is reflecteren op je …

Leerboek volksgezondheid en gezondheidszorg – praktijk

  • 2021

Dit boek is een onmisbaar overzichtswerk over volksgezondheid en gezondheidzorg. Het is in de eerste plaats geschreven voor studenten geneeskunde en gezondheidswetenschappen. Daarnaast is het een prima naslagwerk voor iedereen die zich in zijn …

Leerboek volksgezondheid en gezondheidszorg

  • 2021

Dit boek is een onmisbaar overzichtswerk over volksgezondheid en gezondheidzorg. Het is in de eerste plaats geschreven voor studenten geneeskunde en gezondheidswetenschappen. Daarnaast is het een prima naslagwerk voor iedereen die zich in zijn …

Veerkracht voor vrouwelijke artsen

  • 2021

Artsen houden van hun vak. Het geeft veel voldoening om contact te hebben met mensenen een verschil te kunnen maken.Het is ook een moeilijk vak. Veel artsen worstelen. De werkdruk wordt steeds hoger. De eisen van overheid en verzekeraars en ook …

De verpleegkundige als communicator

  • 2021

De verpleegkundige als communicator helpt de student bij de ontwikkeling van communicatieve vaardigheden in alle zorgdomeinen. Het boek heeft een evidence-based benadering, biedt veel praktijkvoorbeelden en behandelt nieuwe gespreksvaardigheden …

Medische terminologie pathologie

  • 2021

Dit leerboek geeft uitleg over belangrijke medische termen en brengt ze met elkaar in verband. Op een overzichtelijke manier wordt in kort bestek, maar met de benodigde diepgang, een goed overzicht gegeven van de meest voorkomende ziektes, hun …

Pedicure-instrumentenwijzer

  • 2021

De Pedicure-instrumentenwijzer geeft een zo compleet mogelijk beeld van alle mogelijke soorten instrumenten die een pedicure tot haar of zijn beschikking heeft. Het accent ligt op het gebruik van de instrumenten. Per hoofdstuk is aansluiting …

Verplegen vanuit ambitie

  • 2021

Dit boek helpt studenten en verpleegkundige professionals om de patiënt zijn unieke positie in de zorgverlening te geven. Het boek biedt handvatten om belangrijke onderwerpen en vernieuwingen in het onderwijs en de gezondheidszorg met elkaar te …

Medische terminologie anatomie en fysiologie

  • 2021

Dit leerboek geeft uitleg over de belangrijkste anatomische termen en brengt ze met elkaar in verband. Het boek is bedoeld voor professionals (in opleiding) in de gezondheidszorg voor wie medische terminologie geen uitgebreid onderdeel van hun …

Specifieke doelgroepen voor assisterenden

  • 2021

Dit boek geeft assistenten in de gezondheidszorg kennis over specifieke doelgroepen zoals ouderen, kinderen, laaggeletterden en mensen met een verstandelijke beperking. Ook geeft het boek concrete handvatten en tips voor het omgaan met deze …

De praktijk van de kinder- en jeugdpsychiater

  • 2021

Dit boek bevat een waaier van verhalen over veelvoorkomende stoornissen en hun behandeling. Het richt zich in de eerste plaats op (toekomstige) professionals in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Voor hen bevat het waardevolle inzichten over hoe het …

Productzorg voor apothekersassistenten

  • 2021

Dit boek gaat over het beschikbaar stellen van geneesmiddelen en zelfzorgmiddelen, voorraadbeheer en logistiek. Daarbij houdt de apothekersassistent rekening met de behoeften van de patiënt, de houdbaarheid en de leveringstijd van middelen. Met …

Onderzoek langs de meetlat

  • 2021

Dit boek helpt bij het begrijpen van wetenschappelijke literatuur, en inspireert het zelf opzetten van praktijkonderzoek. Het maakt lezers bekend met veelvoorkomende en handzame onderzoekdesigns en -methoden in verpleegkundig onderzoek. Daarmee is …

Integratief opvoeden

  • 2021

Dit boek biedt specifieke opvoedstrategieën voor opvoeders van chronisch getraumatiseerde kinderen. Deze opvoedstrategieën zijn te gebruiken door ouders/pleegouders, familieleden en anderen die een kind verzorgen dat gehechtheidstrauma heeft …

Pijn

  • 2021

Dit boek maakt deel uit van de zesdelige serie ‘Toegepaste neurowetenschappen’. Inzichten over pijn zijn de laatste vijftig jaren herhaaldelijk ingrijpend gewijzigd. Pijn, nieuwe inzichten – andere aanpak biedt het pijn-gedachtegoed zoals dat nu …

Handboek voor de coassistent

  • 2021

De coschappen zijn het belangrijkste onderdeel van de masteropleiding geneeskunde. Tijdens de coschappen dient de theoretische kennis van de bachelor in de praktijk te worden gebracht. Deze overgang blijkt vele vragen en uitdagingen te geven. Hoe …

Het signaleringsplan in de zorg voor kwetsbare ouderen bij dementie

  • 2021

Dit boek geeft zorgverleners, begeleiders en behandelaren inzicht in de doelen en achtergrond van een signaleringsplan in de zorg voor mensen met dementie. Ook biedt het handvatten voor het gebruik van een signaleringsplan.

De werkbegeleider in zorg en welzijn

  • 2021

Cliënten en patiënten hebben recht op goede zorg en begeleiding van up-to-date geschoolde professionals. Goed uitgevoerde werkbegeleiding, toetsing en beoordeling helpen bij het opleiden én het behouden van vakmensen in zorg en welzijn. Naast het …

Interpersoonlijke psychotherapie bij posttraumatische stressstoornis

  • 2021

Dit boek biedt een nieuwe effectieve behandeling voor posttraumatische stressstoornissen (PTSS) door middel van Interpersoonlijke Psychotherapie.
In Interpersoonlijke psychotherapie bij posttraumatische stressstoornis leest u dat IPT een minder …

Radiotherapie bij de oncologische patiënt

  • 2021

Dit boek beschrijft de mogelijke bestralingsindicaties en -technieken en schetst een beeld van de totale zorg bij de oncologische patiënt op een afdeling radiotherapie. 

Groepsbegeleiding in de ouderenzorg bij dementie

  • 2021

Dit boek helpt zorgprofessionals om bewoners van instellingen voor ouderenzorg te benaderen als groep. Het is daarmee een aanvulling op de gangbare opleidingen, benaderwijzen en werkwijzen, die veelal uitgaan van het individu. Het boek richt zich …

Hardloopblessures

  • 2021

Hardlopen is een van de meest populaire sporten ter wereld. Het is tevens een effectieve manier om de gezondheid te verbeteren of te onderhouden. Het vermindert de kans op hart- en vaatziektes, obesitas, diabetes type II en osteoporose. De …

Loskomen als je vastzit in ACT

  • 2021

Dit boek is dé onmisbare gids voor de juiste aanpak bij veelvoorkomende obstakels in acceptatie and commitmenttherapie (ACT).

Loskomen als je vastzit in ACT biedt praktische strategieën met een stapsgewijze aanpak voor het overwinnen van de meest …

Slaapstoornissen in de psychiatrie

  • 2021

Dit handboek biedt een overzicht van diverse slaapstoornissen, de diagnostiek en behandeling daarvan en hun relatie tot de psychiatrie en gebruik van psychofarmaca.
Gezonde slaap is essentieel voor het functioneren van de hersenen. Slecht slapen is …

Geneeskundig Jaarboek 2021

  • 2021

Het Geneeskundig Jaarboek 2021 is hét recept voor iedereen die medicijnen voorschrijft, verkoopt of toedient. In het jaarboek vindt u de beschrijving van alle werkzame geregistreerde geneesmiddelen in Nederland, dat zijn er meer dan 2.000.

Praktische handleiding PubMed

  • 2021

Hét boek om snel en doeltreffend te leren zoeken in PubMed!

Praktische handleiding Pubmed is de eerste Nederlandstalige gids die op overzichtelijke wijze op de uitgebreide mogelijkheden van PubMed ingaat. PubMed (www.pubmed.gov) biedt gratis …

Toegepaste schematherapie bij kinderen en adolescenten

  • 2020

Dit boek helpt zorgprofessionals bij het toepassen van schematherapie in de behandeling van kinderen, adolescenten, en hun ouders of (gezins)systeem. Het is bedoeld voor (klinisch) psychologen, psychotherapeuten en andere hulpverleners, en voor …

Contextuele hulpverlening

  • 2021

Dit boek biedt een eerste kennismaking met de contextuele benadering binnen de hulpverlening. Het helpt studenten en professionals het contextuele gedachtengoed te vertalen in concreet handelen binnen hun beroepspraktijk. Dat kan in vrijwel alle …

De methode Mensendieck

  • 2020

Deze methode geeft studenten van de opleiding oefentherapie Mensendieck handvatten om cliënten te helpen een gezondere levensstijl met gezonder beweeggedrag te leren handhaven of herstellen. Je leert om via een coachende, oefentherapeutische …

Trauma en verwerkingstechnieken

  • 2020

Dit boek biedt een overzicht van de verschillende verwerkingstechnieken bij de behandeling van psychotrauma in de ggz.

Trauma en verwerkingstechnieken - Indicatiestelling bij traumabehandeling in de ggz bespreekt de indicatiegebieden van de …

Techniek in de radiotherapie

  • 2020

Dit boek beschrijft alle fysische en technische aspecten van een radiotherapiebehandelplan. Hierbij wordt de route gevolgd die de patiënt aflegt over de afdeling radiotherapie. De verschillende hoofdstukken zijn geschreven door klinisch fysici …

Neurowetenschappen

  • 2020

Dit boek geeft een overzicht over het immense gebied van de neurowetenschappen en kan beschouwd worden als een basistekst met een sterk praktische signatuur. Opvattingen over zenuwstelsel en hersenen worden vanuit veel invalshoeken belicht, o.a.

Een nieuwe heup of knie

  • 2020

Dit boek helpt mensen met een heup- of knieprothese gezond en fit ouder te worden. In eerste instantie door lichamelijke revalidatie en fysieke inspanning, maar ook bijvoorbeeld door de terugkeer naar werk. 

Keel-, neus- en oorchirurgie

  • 2020

Het leerboek Keel-, neus- en oorchirurgie biedt de operatieassistent in opleiding de grondbeginselen van het specialisme keel-, neus- en oorheelkunde. De meest voorkomende operatieve behandelingsmethoden worden helder onder de aandacht gebracht.

Leerboek oncologie

  • 2020

Dit leerboek geeft studenten geneeskunde en verpleegkunde inzicht in de nieuwste ontwikkelingen in de multidisciplinaire aanpak van kanker. Ook is het een handig naslagwerk voor (huis)artsen en verpleegkundigen, die met oncologische vraagstukken …

Praktische vaardigheden

  • 2020

In dit boek worden de diagnostische en therapeutische vaardigheden die medische studenten in hun de opleiding tot basisarts onderwezen krijgen en waarbij instrumentarium nodig is, beschreven. Voorbeelden zijn arteriepunctie, infuus aanleggen …

In levende lijve: het lichaam in de psychotherapie

  • 2020

Dit boek laat zien wat het lichaam van een patiënt de psychotherapeut in klinische situaties kan vertellen. Het helpt om lichaamstaal te leren zien en te interpreteren, om beter te begrijpen wat patiënten je vertellen. 

Nederlandstalig Dysartrieonderzoek-Kinderen NDO-K

  • 2019

Doel van de testHet NDO-K is een instrument waarmee de diagnose 'dysartrie' bij kinderen gesteld kan worden. Daarnaast kan met het instrument het type dysartrie en de ernst ervan worden vastgesteld. In Nederland was tot op heden geen …

Elementaire sociale vaardigheden

  • 2020

Dit boek helpt studenten in zorg en welzijn om communicatieve basisvaardigheden zó aan te leren dat die een solide basis vormen voor de ontwikkeling van specifieke beroepsvaardigheden. Ook leren ze om die communicatieve vaardigheden in …

Handboek persoonlijkheidspathologie

  • 2017

Dit welbekende handboek biedt een brede en geïntegreerde kijk op (complexe) persoonlijkheidspathologie en –problematiek en gaat uitvoerig in op diagnostiek en behandeling ervan.

Deze geheel herziene derde druk is aangepast aan de nieuwste …

Voetbalblessures

  • 2020

Dit boek beschrijft twintig veelvoorkomende voetbalblessures, alle van de onderste extremiteit. Besproken worden onder meer spierpijn, contusie, myositis ossificans, hamstringblessure, liesblessure, zweepslag, achillespeestendinose …

Destille kracht van ULTRASOON

  • 2017

In deze monografie wordt ingegaan op het werkingsmechanisme, de wetenschappelijke onderbouwing en het juiste gebruik van het gebruik van ultrasone apparatuur. De lezer treft een samenvatting van de literatuur die handinstrumenten heeft vergeleken …

Schlichting Test voor Taalproductie-II

  • 2012

Doel van de test

De Schlichting Test voor Taalproductie - II meet het niveau van expressieve taalvaardigheid van jonge kinderen. De test bevat de volgende onderdelen:

• Test voor Zinsontwikkeling: meet de actieve syntactische ontwikkeling dmv items …

Communicatieve Intentie Onderzoek (CIO)

  • 2013

Doel van de testHet Communicatieve Intentie Onderzoek wordt gebruikt voor diagnostiek van bij jonge kinderen die niet of nauwelijks spreken. Het CIO brengt de communicatieve intentie van de kinderen in kaart. Met het onderzoek observeert men de …

Vorm en beweging

  • 2020

Vorm en beweging is hét leerboek over het bewegingsapparaat voor medische en paramedische studenten. Dit fraaie boek valt op door zijn helder geschreven tekst en de grote hoeveelheid anatomische tekeningen. Niet voor niets wordt Vorm en beweging …

Nederlandstalig Dysartrieonderzoek voor volwassenen (NDO-V)

  • 2014

Het NDO is een instrument waarmee de diagnose ‘dysartrie’ gesteld kan worden. Daarnaast kan met het instrument het type dysartrie en de ernst ervan worden vastgesteld. In Nederland is momenteel geen betrouwbaar en valide dysartrieonderzoek …

Zo werkt het in de apotheek

  • 2020

Dit boek biedt de noodzakelijke basis voor apothekersassistenten in opleiding om in de beroepspraktijkvorming een beeld te krijgen van bepaalde werkwijzen in de apotheek. Ze krijgen antwoorden op vragen als: Hoe verloopt een dag in de apotheek?