Skip to main content
Top

11-09-2021 | Podotherapie | Nieuws

Britse podotherapeuten hebben verhoudingsgewijs veel musculoskeletale klachten

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Onderzoek heeft aangetoond dat een groot deel van de podotherapeuten in het Verenigd Koninkrijk als gevolg van het werk musculoskeletale pijn (MSK-pijn) ervaart. Sinds de coronapandemie zijn deze musculoskeletale klachten bovendien toegenomen.

Beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg hebben een van de hoogste werkgerelateerde gezondheidsproblemen van het bewegingsapparaat (MSK) in de Britse beroepsbevolking, waarbij 66 % letsel meldt. Onder podotherapeuten bleek er een indicatie te zijn dat 76 % van de podotherapeuten last had van MSK-letsel. Aangetoond is dat zij vaak een overmatige flexie van de nek hebben en een onderuitgezakte positie. Bovendien bevinden zij tijdens het behandelen van patiënten in een thuissituatie vaak in krappe, ongemakkelijke houdingen op de grond of aan het einde van een bed.

Gelegenheid voor onderzoek

Podotherapeutische klinieken moesten als gevolg van de COVID-19-pandemie hun dienstverlening van de een op de andere dag moesten wijzigen. Dat gaf Britse onderzoekers de gelegenheid om in een nieuwe studie werkgerelateerde musculoskeletale letsels te onderzoeken. Bij 148 podotherapeuten werden middels een vragenlijst de klachten 12 maanden voorafgaand aan de COVID-19 pandemie vergeleken met de periode na 6 maanden pandemie.

Resultaten

Hoewel het aantal gerapporteerde klachten licht, maar niet significant toenam, namen de frequentie en intensiteit van de pijn wel significant (p > 0,04) toe tijdens de pandemie. Vóór de lockdown was schouderpijn het meest frequent en tijdens de lockdown veranderde dat naar de nek.

Oorzaken voor de klachten

Het thuis behandelen van patiënten werd genoemd als de grootste oorzaak van pijn. 58 % van de deelnemers die huisbezoeken aflegden, meldde pijn vóór de pandemie. Dit liep op tot 60 % tijdens COVID-19. Het vervoeren van apparatuur in en uit de huizen van patiënten of verpleeghuizen en meer autorijden werden geïdentificeerd als activiteiten die het probleem veroorzaakten. Deze praktijk nam toe na de COVID-19-lockdown, net als computergebaseerd werk, dat ook werd benadrukt als een probleem voor pijn, aangezien deelnemers opmerkten hoe ze plotseling waren veranderd van veel rondlopen in een kliniek, naar werken achter de laptop door een toegenomen telemonitoring tijdens de pandemie.

1% meer of minder armheffing kan verschil maken

Interessant is dat bij onderzoek onder tandartsen als meest voorkomende ergonomische uitdaging werd gemeld, langdurig behoud van de positie en voorwaartse flexie van de nek of romp, waarbij het optillen van de bovenarm een ​​extra hoog MSK-risico op schouderpijn was. Er werd ontdekt dat een toename van slechts 1 % elevatie van de bovenarm gedurende de werkdag verband kon houden met tendinitis en schouderpijn. Hoewel ze op verschillende delen van het lichaam werken, nemen tandartsen een vergelijkbare positie in als podotherapeuten bij het voltooien van hun werk. Daarom moet bij de behandeling van podotherapeutische patiënten veel aandacht worden besteed aan de arm- en nekpositie om werkgerelateerde nek- en schouderpijn te voorkomen.

Veiligere werkomgeving

De onderzoekers pleiten voor ervoor dat verder onderzocht wordt hoe een veilige werksituatie voor podotherapeuten in een thuisbehandelsituatie kan worden geïmplementeerd en of gespecialiseerde voetenbankjes en behandelbanken daarvoor kunnen worden ingezet.

Wilt u het volledige onderzoek lezen?

Adams, R., Branthwaite, H. & Chockalingam, N. Prevalence of musculoskeletal injury and pain of UK-based podiatrists and the impact of enforced altered working practices. J Foot Ankle Res 14, 53 (2021). https://doi.org/10.1186/s13047-021-00491-7


share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.