Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

12-12-2018 | Artikelen | Uitgave 1/2019

Kind en adolescent 1/2019

Risicofactoren voor verwaarlozing: een meta-analyse

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 1/2019
Auteurs:
MSc Tim M. Mulder, MSc Kimberly C. Kuiper, Dr. Claudia E. van der Put, Prof. dr. Geert-Jan J. M. Stams, Dr. Mark Assink
Belangrijke opmerkingen
Dit manuscript betreft een bewerking van: Mulder, T.M., Kuiper, K.C., Van der Put, C.E., Stams, G.J.J.M., & Assink, M. (2018). Risk factors for child neglect: a meta-analytic review. Child Abuse & Neglect, 77, 198–210. https://​doi.​org/​10.​1016/​j.​chiabu.​2018.​01.​006

Samenvatting

Inleiding

Kennis over risicofactoren is essentieel om verwaarlozing van kinderen te voorkomen. In deze studie werd een meta-analyse uitgevoerd naar verschillende risicofactoren voor verwaarlozing.

Methode

315 effectgroottes werden afgeleid uit 36 studies en geclassificeerd in 24 risicodomeinen. Van elk risicodomein werd een effect geschat, waarna verschillende variabelen werden getoetst als moderator, waaronder de vorm van verwaarlozing, en geslacht en etniciteit van steekproeven.

Resultaten

Het effect van 15 risicodomeinen was significant en varieerde in sterkte van klein (r = 0,110) tot groot (r = 0,372). De sterkste risico’s bleken oudergerelateerde factoren, zoals een verleden van antisociaal gedrag, mentale of psychiatrische problemen (actueel of in het verleden), een laag opleidingsniveau van ouders, en slachtofferschap van verwaarlozing of mishandeling in de eigen kindertijd.

Discussie

Geconcludeerd werd dat meerdere risicofactoren op verschillende niveaus (gezinsniveau, ouderniveau en kindniveau) kunnen bijdragen aan het risico op verwaarlozing van kinderen, maar dat met name ouder- en gezinsfactoren belangrijk zijn in preventie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Kind en Adolescent

In Kind en Adolescent vindt u actuele Nederlandstalige wetenschappelijke publicaties die relevant zijn voor de pedagogische, psychiatrische of psychologische praktijk rondom kinderen en jeugdigen. Ontwikkeling, opvoeding en hulpverlening worden vanuit verschillende invalshoeken belicht. 

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2019

Kind en adolescent 1/2019 Naar de uitgave