Skip to main content
Top

15-02-2022 | Organisatie van zorg | Nieuws

ETZ start spreekuur voor complexe knieproblemen

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

De orthopedisch chirurgen in het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis (ETZ) starten - in samenwerking met het SMC Tilburg - een speciaal spreekuur voor volwassenen met complexe knieproblemen. Elke patiënt in de leeftijd tot 60 jaar krijgt direct na de zorgvuldige diagnose een op maat gemaakt behandeltraject aangeboden. “Hiermee krijgen patiënten weer de regie terug over de knie en hun eigen leven.”

Mobility Clinic Tilburg is de naam van het nieuwe expertisecentrum in het Tilburgse ziekenhuis. Deze aanduiding is niet toevallig gekozen, want in UMC Utrecht en het Diakonessenhuis is al enkele jaren een vergelijkbaar centrum onder dezelfde naam actief. “Daar werken we dan ook intensief mee samen”, verklaart orthopedisch chirurg Jacob Caron. 

Alles draait om samenwerking bij de Mobility Clinic, want elke patiënt wordt multidisciplinair besproken. “Hierbij zijn onder anderen een orthopedisch chirurg, sportarts, fysiotherapeut en instrumentenmaker steeds betrokken”, legt Caron uit. “Dit moet ertoe leiden dat patiënten met de juiste adviezen en optimale begeleiding vanuit verschillende disciplines betere behandelvoorstellen ontvangen en zodoende na één bezoek aan de Mobility Clinic een behandeltraject krijgen aangeboden dat met behulp van ieders expertise zo optimaal aansluit bij de specifieke situatie van de patiënt.”


Behandelopties


De bij het SMC Tilburg werkzame Michelle Breuer is een van de betrokken sportartsen die overtuigd is van de voordelen van de multidisciplinaire aanpak. “Alle aan de Mobility Clinic Tilburg verbonden specialisten kijken ieder vanuit hun eigen invalshoek naar de knieklacht. Sportartsen zijn experts op het gebied van belasting en belastbaarheid. Wij zoeken vooral naar de onderliggende factoren die de pijnklacht veroorzaken en onderhouden. In overleg met de patiënt leggen we de beste behandelopties voor om beter met de knieproblemen om te gaan en de klachten te verminderen.”

Voorlichting
 

In het ETZ worden jaarlijks ongeveer twee- tot driehonderd jongvolwassen patiënten met complexe knieproblemen poliklinisch gezien. Dat zijn bijvoorbeeld patiënten met letsel aan het kraakbeen en de meniscus, of patiënten die last hebben van artrose. Een deel van deze groep komt niet in aanmerking voor een operatie. “We kunnen ze echter binnen de Mobility Clinic Tilburg toch vooruit helpen”, stelt Caron. “We kijken verder dan alleen een operatie. Patiënten krijgen tijdens het consult uitgebreide voorlichting en adviezen vanuit de verschillende aanwezige expertises over maatregelen om de regie over het functioneren van de eigen knie te verbeteren. Patiënten kunnen desgewenst hun eigen fysiotherapeut meenemen naar het spreekuur.”

Afstemming


Omdat het belangrijk is dat patiënten de adviezen op een goede manier opvolgen, helpt de Mobility Clinic Tilburg hen hierbij. De fysiotherapeut speelt hierbij een belangrijke rol. ‘’Als een operatie niet nodig is, is het essentieel dat het door de sportarts en orthopeed opgestelde behandeltraject op de juiste wijze wordt ingezet en goed wordt afgestemd met de behandelend fysiotherapeut van de patiënt. Door het spreekuur bij de Mobilty Clinic wordt deze afstemming tussen de verschillende zorgverleners veel directer en gemakkelijker. Dat komt de uiteindelijke opvolging van het opgestelde behandeltraject ten goede’’, zegt Benjamin Langman, sportfysiotherapeut bij SMC Tilburg.


Hulp bieden


Caron: “Onze belangrijkste insteek is hulp te bieden aan patiënten met zeer complexe knieproblemen.  We streven er samen naar om deze patiënten met een zo optimaal mogelijk behandeladvies verder te helpen met de knieproblemen die hen zo beperken in hun doen en laten. De definitieve keuze voor het uiteindelijke behandeltraject blijft altijd bij de patiënt. Maar door het geven van de juiste informatie en adviezen kan de patiënt de behandeling kiezen die het beste bij zijn specifieke wensen en klachten past. We profiteren daarbij ook van de samenwerking met UMC Utrecht en het Diakonessenhuis en de kennis die daar is opgebouwd. De uitwisseling is nu al intensief, op het gebied van wetenschap, protocollen, etc. UMC Utrecht en het  Diakonessenhuis  hebben bewezen dat door de persoonlijke aandacht positieve resultaten worden geboekt”.


Kraakbeen


Caron is enthousiast over de samenwerking met UMC Utrecht: “Daardoor zijn patiënten in onze Mobility Clinic niet alleen verzekerd van een snelle diagnose, ze worden ook behandeld volgens de nieuwste inzichten en technieken die vaak in andere centra nog niet beschikbaar zijn. Verder doen we onderzoek naar nieuwe behandelmethoden en mogelijkheden om de bestaande behandelingen verder te verbeteren”.
Een goed voorbeeld van een vooruitstrevende techniek is het via een kijkoperatie terugplaatsen van ‘eigen’ gekweekte cellen, in een kraakbeendefect. “De kraakbeentherapie biedt goede kans op genezing bij relatief jonge, actieve patiënten tussen de 18 en 50 jaar, waarbij het omringende kraakbeen in de knie niet beschadigd is”, sluit Caron af.

De Mobility Clinic is bereikbaar via mobilityclinictilburg@etz.nl en de polikliniek Orthopedie in het ETZ: tel. (013-) 221 03 30.

Bron: https://www.etz.nl/Over-ETZ/Nieuws/2022/01/ETZ-start-spreekuur-complexe-knieproblemen
 

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.