Skip to main content
Top

15-02-2022 | Orthopedie | Nieuws

Functionele brace veilig en kostenbesparend bij geïsoleerde Weber B-fracturen

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Geïsoleerde weber-B-fracturen kunnen worden behandeld middels een functionele brace. In een retrospectieve cohortstudie hierna in twee ziekenhuisklinieken in het Verenigd Koninkrijk, traden hierbij geen complicaties op. Bovendien waren er minder consulten en röntgenfoto’s nodig in vergelijking met een gipsbehandeling.

Enkelfracturen komen vaak en in elke leeftijdsgroep voor. Kosten lopen hierbij al gauw op, afhankelijk van de gebruikte behandelmethode. De stabiliteit van de fractuur is een bepalende factor bij het kiezen van de behandelmethode. Bepaalde breukpatronen zijn inherent onstabiel (fractuurdislocaties, bimalleolaire /trimalleolaire fracturen en Weber C-fracturen) en worden veelal chirurgische behandeld. Stabiele enkelfracturen kunnen conservatief worden behandeld met een gunstig en voorspelbaar resultaat.

Er blijft echter bezorgdheid bestaan onder traumachirurgen met betrekking tot de identificatie van de stabiliteit, met het risico dat fracturen nog steeds kunnen verplaatsen als patiënten een brace mogen dragen waarbij gewicht op het aangedane been wordt gezet. Het goed onderscheid kunnen maken van een stabiele en onstabiele breuk is van groot belang, waarbij gewichtsdragende röntgenfoto's het betrouwbaarst lijken. Weber A-fracturen worden algemeen gezien als stabiel, terwijl dit bij Weber B-fracturen verschilt.

Retrospectieve cohortstudie


In deze retrospectieve cohortstudie werd de behandeling van geïsoleerde, stabiele Weber B- fracturen onderzocht. Twee conservatieve methodes werden vergeleken, waarbij 123 patiënten werden geïncludeerd. De conservatieve behandeling bestond bij 62 patiënten uit 6 weken niet-gewichtsdragend gips gevolgd door fysiotherapie en bij 61 patiënten uit een gewichtsdragende hoge brace (functionele brace) gevolgd door fysiotherapie. De therapiekeuze was naar persoonlijke voorkeur van de behandelende chirurg.

Geen complicaties na functionele brace
 

Na 6 weken waren alle breuken behandeld met de functionele brace genezen, zonder complicaties. In de gips-groep waren 5 complicaties (1 diepveneuze trombose, 1 vertraagde botgenezing en 3 patiënten hadden een verplaatsing van de breuk waarbij alsnog is geopereerd).

Kostenbesparend
 

Een significante reductie van ongeveer 50% in aantal poliklinische afspraken en röntgenfoto's werd gevonden in de functionele brace groep ten opzichte van de gipsgroep. Toch was er geen verschil in de klinische of radiologische uitkomsten en ook niet in de Olerud en Molander scores (scorelijst gebaseerd op klachten en functioneren).

Geen randomisatie
 

Aangezien de keuze van behandeling niet is gerandomiseerd, maar werd overgelaten aan de chirurg, kan dit van invloed zijn geweest op de resultaten. Het is mogelijk dat patiënten die geschikt waren voor de conservatieve methode, maar met een hoger risico voor complicaties, eerder met gips zijn behandeld.

Conclusie
 

Het voordeel van de functionele brace met snelle belasting op het aangedane been betreft minder poliklinische afspraken, minder röntgenfoto's en minder complicaties vergeleken met de gipsehandeling. Vervolgonderzoek met randomisatie en langere follow-up bij verschillende klinieken is nodig om harde conclusies te kunnen trekken.


Wilt u het besproken artikel nalezen?


Abdelaal, A., & Elnikety, S. (2021). Functional bracing is a safe and cost effective treatment for isolated Weber B fracture. The Foot, 49, 101839.

https://doi.org/10.1016/j.foot.2021.101839


share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.