Skip to main content
Top

15-06-2022 | Podotherapie | Nieuws

Significant verband tussen kniestand en mate van thoracale kyfose bij kinderen in de leeftijd van 10 t/m 12 jaar

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Onderzoekers van de universiteit van Tarnow in Polen hebben onderzocht of er een verband bestond tussen een afwijkende kniestand en de mate van fysiologische krommingen in de ruggenwervel. Ze vonden een significante relatie: hoe ronder de thoracale kyfose hoe groter de afstand tussen de knieën en hoe kleiner de afstand tussen de enkels.

Rug afwijkingen in het sagittale vlak en een afwijkende kniestand in het frontale vlak komen vaak voor bij kinderen in de leeftijd van 10 tot 12 jaar. Een verkeerde stand van het lichaam verhoogt de spanning van het myofasciale weefsel en overbelasting van het skelet, wat leidt tot functiestoornissen maar ook tot vroegtijdige ontwikkeling van degeneratieve letsels en pijn.

Materialen en methoden

351 meisjes en 334 jongens  werden voor deze studie geïncludeerd. Bij de kinderen werden lengte, gewicht en BMI gemeten. De valgusstand van de knieën werd gemeten in een stand waarbij het kind blootsvoets rechtop stond, met gestrekte knieën en met de knieën tegen elkaar aan volgens een systeem waarbij de intermalleolaire afstand gemeten werd tussen linker en rechter enkel. De varusstand van de knieën werd vanuit dezelfde uitgangspositie gemeten, maar hierbij werd de intercondylaire afstand tussen linker- en rechterknie gemeten met de voeten tegen elkaar aan.

De mate van de thoracale kyfose en de lumbale lordose werd als volgt gemeten: het kind moest in zijn/haar gewoontehouding staan waarna de therapeut, gebruikmakende van een ultrasoon pointer, vooraf strikt gedefinieerde en geselecteerde anatomische punten markeerde.  Deze markeringspunten werden gebruikt om de hoogte/hoek van de thoracale kyfose (de totale hoek gevormd door de som van de hoeken van alle thoracale wervels) en de hoek van de lumbale lordose (de totale hoek werd gevormd door de som van de hoeken van alle lumbale wervels) te meten. 

Bevindingen

Van de totale groep werd bij 216 kinderen een valgusstand van de knie gemeten, bij 411 kinderen normaalstand en bij 58 kinderen werd een varusstand gemeten.

Het meest belangrijke observatieresultaat van deze studie is het significante verband tussen de volgende 2 items: een afgevlakte thoracale kyfose bij een valgusstand van de knieën en een toegenomen thoracale kyphose bij een varusstand van de knieën.


Conclusie

De positie van de kniestand in het frontale vlak is significant verbonden met de mate van kromming van de thoracale kyfose.

Volgens de onderzoekers moeten ze echter nog voorzichtig zijn met hun conclusies omdat dit het eerste onderzoek van dit type is en daarom zou het eerst zorgvuldig vergeleken moeten worden met de huidige kennis die er is over myofasciale verbindingen.

Op vallend in dit onderzoek is dat bij 2/3e van de 10-12-jarigen die werden onderzocht, een onjuiste uitlijning van de wervelkolom in het sagittale vlak werd vastgesteld. Ronde lumbale lordose was meer kenmerkend voor meisjes en ronde thoracale kyfose voor jongens. Onjuiste frontale kniepositie kwam voor bij ongeveer 40% van de respondenten, waarbij valgusknieën vaker voorkwamen dan varusknieën voor beide geslachten (valgus versus varusknie was 3 versus 1 bij jongens en 5 versus 1 bij meisjes). Je kunt je afvragen of de standaarden die we voor kinderen aanhouden nog wel kloppen als je deze onderzoeksgegevens leest. 

Wilt u het besproken artikel volledig lezen?

Jankowicz-Szymańska A, Fałatowicz M, Smoła E, Błyszczuk R, Wo´dka K 

Relationship between frontal knee position and the degree of thoracic kyphosis and lumbar lordosis among 10-12-year-old children with normal body weight. PLoS ONE Juli 2020.

https://doi. org/10.1371/journal.pone.0236150

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Gerelateerde thema‘s