Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2014 | Uitgave 1/2014

Jeugdbeleid 1/2014

Verbeter de jeugdzorg door beter jeugdbeleid

Wel of niet decentraliseren is een verkeerde vraag

Tijdschrift:
Jeugdbeleid > Uitgave 1/2014
Auteur:
Dr. René Clarijs
Belangrijke opmerkingen
Dr. René Clarijs is zelfstandig gevestigd adviseur en hoofdredacteur van Jeugdbeleid. Reactie? E-mail rclarijs@xs4all.nl.

Samenvatting

Een proefschrift dat zich op het snijvlak bevindt van jeugdbeleid en jeugdzorg mag niet ontbreken in dit tijdschrift over jeugdbeleid, met een dominant verleden in de jeugdzorg. Clarijs analyseert aan de hand van bestuurskundige kennis het jeugdzorgbeleid. Aan de hand van onder andere de rapporten van de meest belangrijke adviescommissies na de Tweede Wereldoorlog laat hij zien dat er in het stelsel weinig is veranderd. Maar misschien mogen we dat ook niet ver-13 wachten. Immers, de geïnstitutionaliseerde jeugdzorg weet zich diep verankerd in de Nederlandse polder, en veranderingen zijn daarom vaak cosmetisch. De effectiviteit laat al meer dan zestig jaar te wensen over, dat zal morgen niet veranderd zijn. Om die reden raadt hij aan de oplossingen buiten de jeugdzorg te zoeken.
Met een samenvatting van een proefschrift van honderden pagina’s terug naar twaalf gaan veel nuances, verwijzingen en toelichtingen verloren. Dat neemt de auteur voor lief; voor belangstellenden is het boek verkrijgbaar in elke boekwinkel.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2014

Jeugdbeleid 1/2014 Naar de uitgave

BookReview

Publicaties