Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2014 | Uitgave 1/2014

Jeugdbeleid 1/2014

Jeugdzorg speelbal van beleidsmakers en proefschriftschrijvers

Vergroten van professionaliteit is de beste ontwikkeling

Tijdschrift:
Jeugdbeleid > Uitgave 1/2014
Auteur:
Dr. Jack De Swart
Belangrijke opmerkingen
Dr. Jack de Swart is lector Sturing in de jeugdzorg aan Hogeschool Windesheim te Zwolle. Reactie? E-mail naar jjw.de.swart@windesheim.nl.

Samenvatting

Daar waar Clarijs aandacht vraagt voor het beleid dat de jeugdzorg raakt en bepaalt, heeft het de voorkeur van Jack de Swart, lector bij Windesheim, dat de jeugdzorg zich nadrukkelijker richt op professionalisering van de werkers in de jeugdzorg.
Waarom krijgt professionaliteit in de jeugdzorg nauwelijks voet aan de grond, zo luidt een basale vraag. Zijn antwoord is eenvoudig: er bestaat nog steeds te weinig evidence based kennis om de professional zijn rol als professional te laten spelen. Door dat gebrek aan professionaliteit krijgen de bureaucratie en de markt de ruimte.
In plaats van vertrouwen te stellen in vaak ingewikkelde indicatie- en toewijzingsprocedures moet er juist meer ruimte komen voor de professional, hij moet meer discretionaire bevoegdheden krijgen, zo betoogt De Swart. Door het tekort aan professionaliteit is de jeugdzorg nu speelbal van beleidsmakers, actiegroepen, en proefschriftschrijvers.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2014

Jeugdbeleid 1/2014 Naar de uitgave

BookReview

Publicaties