Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2014 | Uitgave 1/2014

Jeugdbeleid 1/2014

Hoe het anders kan met de jeugdzorg

Transitie? Focus op passend onderwijs

Tijdschrift:
Jeugdbeleid > Uitgave 1/2014
Auteur:
Drs. Maarten Faas
Belangrijke opmerkingen
Drs. Maarten Faas, voorzitter bestuur van de Ambelt, een organisatie voor speciaal en voortgezet speciaal onderwijs, in Zwolle. Reactie? E-mail naar m.faas@ambelt.nl.

Samenvatting

Faas heeft de overstap van de jeugdzorg naar het speciaal onderwijs gemaakt. Hij kan daarom vanuit zijn hart een ander geluid laten horen: organiseer jeugdzorg in en om de school.
Daarom is de transitie voor hem verkeerd gericht. Bovendien, zo stelt hij, weten we uit onderzoek dat innovatie alleen succesvol is als er gerichte aandacht is voor gedragsverandering van de professionele hulpverlener. De bestuurlijke en politieke discussie over transitie moet vertaald worden naar handelen in de dagelijkse praktijk in het werk met kinderen en ouders. Hoe gaat dat er concreet uitzien? Gebeurt dat niet, dan is geen enkel effect te verwachten welke transitie of verandering dan ook.
Tot nu toe is aan dit perspectief nauwelijks aandacht besteed. Het gaat over het verschuiven van verantwoordelijkheid, grootse visies, geld, besturen, wetgeving, brancheorganisaties, de positie van de dokter, stelselwijziging, bezuiniging, maar nooit over de professional.
Dus als we met elkaar niet nadenken over wat de professional in de jeugdzorg anno 2014 moet gaan doen, begin dan niet aan ingewikkelde reorganisaties. Elke transitie is dan hopeloos gedoemd te verzanden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2014

Jeugdbeleid 1/2014 Naar de uitgave

BookReview

Publicaties