01-03-1998 | Artikelen
Vaders. Vaderschap in cultureel perspectief
Vaders van Chinese herkomst
Gepubliceerd in: Kind en adolescent | Uitgave 1/1998
Log in om toegang te krijgensemenvatting
In dit artikel wordt de rol van vaders in de opvoeding van Chinese kinderen in Nederland besproken. De gegevens zijn afkomstig uit een onderzoek waarin, na diepte-onderzoek onder 10 gezinnen, een semi-getructureerd interview is afgenomen bij 50 Chinese moeders en 25 jongeren. Doel van het onderzoek was de opvoeding (context, denkbeelden, beleving en praktijken) te beschrijven in verschillende sociale strata. Ook de verdeling van gezinstaken ten aanzien van jongere en oudere kinderen is bestudeerd. Vaders blijken in het algemeen veel minder bij te dragen. Hun betrokkenheid hangt samen met de werksituatie. Eigenaars en werknemers van restaurants vervullen beduidend minder gezinstaken, dan vaders met een ander beroep.
Sinds de jaren zestig en zeventig zijn de Chinese restaurants niet meer weg te denken uit de Nederlandse samenleving. Ze zijn in alle steden en zelfs heel kleine plaatsen te vinden.
Toch is aan de migranten die deze horeca-branche in Nederland ontwikkelden en aan hun gezinnen tot op heden opmerkelijk weinig aandacht besteed, onder meer omdat zij niet onder het minderhedenbeleid van de Nederlandse overheid vallen.
In dit artikel zullen enkele voorlopige resultaten besproken worden van een onderzoek naar de opvoeding in Chinese gezinnen dat in 1996 van start is gegaan. Daarbij zal ik me richten op de vraag welk aandeel Chinese vaders hebben in de gezinstaken. Omdat een aanzienlijk deel van de vaders werkzaam is in de horeca, waarin zeer lange werktijden worden gemaakt, valt te verwachten dat dit van invloed is op hun bijdrage aan de gezinstaken. Derhalve zal een vergelijking worden gemaakt tussen vaders die in de horeca werken en vaders die daarbuiten werken.
Aangezien verschillende leeftijdsfasen ook verschillende opvoedingstaken met zich meebrengen, zal voorts een onderscheid worden gehanteerd tussen vaders met kinderen in twee leeftijdsgroepen: van nul tot twaalf jaar en van twaalf tot achttien jaar.
Tevens zal worden nagegaan of en in hoeverre de mate waarin vaders gezinstaken voor hun rekening nemen samenhangt met de achtergrondkenmerken: opleidingsniveau, sociaal-economische positie, en generatie.
Voorafgaand aan de beschrijving van de opzet en resultaten van het onderzoek geef ik een beknopte weergave van ‘de’ traditionele Chinese vaderrol en – in een notendop – van enkele belangrijke karakteristieken van Chinese migranten (gezinnen) in Nederland.