Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

13-07-2017 | Uitgave 3/2017

Kind en adolescent 3/2017

Een terugblik op dertig jaar kinder- en jeugdpsychiatrie

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 3/2017
Auteur:
Prof. dr. Frank C. Verhulst

Samenvatting

In dit artikel wordt teruggeblikt op dertig jaar universitaire kinder- en jeugdpsychiatrie in Rotterdam. Epidemiologisch onderzoek heeft een belangrijke rol gespeeld voor de kinder- en jeugdpsychiatrische praktijk. Een conclusie die uit dit soort onderzoek getrokken kan worden, is dat de complexiteit van psychopathologie op de kinderleeftijd en in de adolescentie maakt dat er geen plaats is voor simpele verklaringsmodellen. Op zijn best vinden we vele kleine effecten, op verschillende niveaus, vanuit diverse perspectieven en disciplines, en elk gericht op een heel klein deel van het oorzakelijke proces dat tot stoornissen leidt. Wetenschappelijk onderzoek is nodig om te verklaren hoe psychiatrische stoornissen ontstaan en hoe deze te voorkomen en te behandelen zijn. Dit soort objectieve, verifieerbare en generaliseerbare kennis komt tot stand door reductie van de werkelijkheid. Dit is niet voldoende om kinderen en adolescenten met probleemgedrag en hun ouders te helpen. Hiervoor is ook kennis nodig die subjectief, individueel invoelend en begrijpend is, met als doel het unieke van de patiënt te begrijpen. Dit soort kennis komt tot stand door empathie en vanuit menselijke relaties. Universitaire kinder- en jeugdpsychiatrie is van belang om empirisch-wetenschappelijke kennis en klinische praktijk te verbinden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Kind en Adolescent

In Kind en Adolescent vindt u actuele Nederlandstalige wetenschappelijke publicaties die relevant zijn voor de pedagogische, psychiatrische of psychologische praktijk rondom kinderen en jeugdigen. Ontwikkeling, opvoeding en hulpverlening worden vanuit verschillende invalshoeken belicht. 

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2017

Kind en adolescent 3/2017 Naar de uitgave