Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2014 | Uitgave 6/2014

Bijblijven 6/2014

Zin en onzin van kalk en vitamine D

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 6/2014
Auteur:
Petra (J.M.) Elders
Belangrijke opmerkingen
huisarts, afdeling Huisartsgeneeskunde en ouderenzorg, VUmc, Amsterdam

Samenvatting

Calciumgebrek en vitamine D-gebrek zijn risicofactoren voor fracturen. Zonder deficiëntie is suppletie niet zinvol. De optimale calciumopname is niet bekend en wordt geschat op 800-1200 mg per dag. Geadviseerd wordt om terughoudend te zijn met calciumsupplementen in verband met een mogelijk nadelig effect op hart- en vaatziekten. Kinderen tot 4 jaar en alle ouderen vanaf 70 jaar dienen een vitamine D-supplement te gebruiken. Ook vrouwen vanaf 50 jaar, mensen met een donkere huid en mensen met weinig zonblootstelling worden geadviseerd om preventief extra vitamine D te nemen. De onderbouwing van het advies bij deze laatste groepen is echter minder sterk.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2014

Bijblijven 6/2014 Naar de uitgave