Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2014 | Uitgave 6/2014

Bijblijven 6/2014

Role of micronutrients for healthy ageing – moving towards collaborative personalized nutrition

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 6/2014
Auteur:
Dr. Manfred (L.) Eggersdorfer
Belangrijke opmerkingen
Professor for Healthy Ageing, University Medical Center Groningen

Samenvatting (vertaling)

Een verhoogde levensverwachting betekent niet noodzakelijkerwijs een gezonde oude dag. Wie oud wordt, loopt meer kans op een chronische ziekte als voornaamste oorzaak van beperkingen, aandoeningen en sterfte op de oude dag in de moderne samenleving. Een lifestylefactor die van invloed is op gezond ouder worden en die zich nog laat bijstellen, is voeding. Onderzoek naar patronen in voedselinname en nutriëntenstatus maakt duidelijk dat populaties in veel landen wereldwijd, waaronder Nederland, een tekort vertonen aan essentiële mineralen en vitaminen als micronutriënten. Dit probleem kan op verschillende niveaus worden aangepakt: voorlichting over voldoende nutriëntinname aan de algemene bevolking (algemene preventie), adviseren van hogere inname aan risicogroepen, zoals zwangeren en zuigelingen (geïndiceerde preventie) en ditzelfde advies aan dragers van genetische risicofactoren voor bepaalde ziekten (ziektegerelateerde preventie). Tegelijkertijd is het van belang ervoor te zorgen dat de dagelijkse energie-inname, tegenwoordig doorgaans hoger dan het aanbevolen niveau, wordt aangepast aan geslacht, leeftijd en levensstijl. Apps waarmee het publiek de eigen gezondheid kan beoordelen, vormen een eerste stap naar het actief motiveren en aansporen van het publiek om tot een gezondere leefwijze te komen. Een doeltreffende aanpak van de gesignaleerde micronutriëntdeficiëntie kan niet zonder de samenwerking van gezondheidswetenschappers, de industrie en de zorgautoriteiten.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2014

Bijblijven 6/2014 Naar de uitgave