01-06-2014 | Artikelen
Voeding en kanker: is er op dat gebied veel nieuws?
Gepubliceerd in: Bijblijven | Uitgave 6/2014
Log in om toegang te krijgenSamenvatting
Uit veelvuldig onderzoek blijkt dat een belangrijk deel van de meest voorkomende vormen van kanker, namelijk darm-, borst- en prostaatkanker is te voorkomen door gezonde voedingsgewoonten, een gematigde alcoholconsumptie, een gezond gewicht en voldoende lichamelijke activiteit. Wanneer er kanker is gediagnosticeerd, leidt dit vaak tot een verslechterde voedingstoestand en een ongunstige lichaamssamenstelling met een negatief effect op de overlevingskansen en op de kwaliteit van leven. Spierverlies, al dan niet gecombineerd met gewichtsverlies, treedt op als gevolg van een vermindering of verandering van de voedingsinname en metabole ontregeling. Voedingszorg vormt een belangrijk onderdeel van de totale zorg voor oncologische patiënten. Zowel voor aanvang als tijdens en na de behandeling spelen gerichte voedingsadviezen een belangrijke ondersteunende rol om genezing of optimale palliatie te bereiken. Het voedingsadvies wordt geoptimaliseerd door bewegingsadviezen. Recent onderzoek laat zien dat een gezonde leefstijl na de behandeling, met gezonde voeding, voldoende lichamelijke activiteit, en een gezond lichaamsgewicht belangrijk zijn om de prognose te verbeteren.