Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2014 | Artikelen | Uitgave 6/2014

Bijblijven 6/2014

Voeding en kanker: is er op dat gebied veel nieuws?

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 6/2014
Auteurs:
Dr. Sandra Beijer, Prof. dr. ir. Ellen Kampman
Belangrijke opmerkingen
diëtist/epidemioloog Integraal Kankercentrum Nederland, locatie Eindhoven
hoogleraar voeding en kanker, Wageningen Universiteit, VU Amsterdam en RadboudUMC

Samenvatting

Uit veelvuldig onderzoek blijkt dat een belangrijk deel van de meest voorkomende vormen van kanker, namelijk darm-, borst- en prostaatkanker is te voorkomen door gezonde voedingsgewoonten, een gematigde alcoholconsumptie, een gezond gewicht en voldoende lichamelijke activiteit. Wanneer er kanker is gediagnosticeerd, leidt dit vaak tot een verslechterde voedingstoestand en een ongunstige lichaamssamenstelling met een negatief effect op de overlevingskansen en op de kwaliteit van leven. Spierverlies, al dan niet gecombineerd met gewichtsverlies, treedt op als gevolg van een vermindering of verandering van de voedingsinname en metabole ontregeling. Voedingszorg vormt een belangrijk onderdeel van de totale zorg voor oncologische patiënten. Zowel voor aanvang als tijdens en na de behandeling spelen gerichte voedingsadviezen een belangrijke ondersteunende rol om genezing of optimale palliatie te bereiken. Het voedingsadvies wordt geoptimaliseerd door bewegingsadviezen. Recent onderzoek laat zien dat een gezonde leefstijl na de behandeling, met gezonde voeding, voldoende lichamelijke activiteit, en een gezond lichaamsgewicht belangrijk zijn om de prognose te verbeteren.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2014

Bijblijven 6/2014 Naar de uitgave