Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2014 | Artikelen | Uitgave 6/2014

Bijblijven 6/2014

Voeding en dementie

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 6/2014
Auteurs:
Prof. dr. Marcel (G.M.) Olde Rikkert, Drs. Simone Knijff, Dr. Marieke Perry, Dr. Jurgen Claassen
Belangrijke opmerkingen
hoogleraar geriatrie, Radboud Alzheimer Centrum, Radboud Universitair Medisch Centrum Nijmegen
medical advisor, Nutricia Advanced Medical Nutrition, Zoetermeer
onderzoeker Radboud Universitair Medisch Centrum Nijmegen; huisarts te Zevenaar
klinisch geriater, principal investigator en themaleider Alzheimeronderzoek in het Donders Instituut, Radboud Alzheimer Centrum, Radboud Universitair Medisch Centrum Nijmegen

Samenvatting

De ziekte van Alzheimer heeft bij het grootste deel van de patiënten ouder dan 65 jaar waarschijnlijk een multifactoriële etiologie. Dit is, samen met de toediening van medicatie in een laat stadium aan zeer heterogene patiëntenpopulaties, een belangrijke reden waarom medicamenteuze interventies tot nu toe waarschijnlijk niet werkzaam bleken. De hypothese van multicausaliteit biedt echter nieuwe openingen voor preventie en behandeling, onder meer met voedingsinterventies. In dit artikel beschrijven we in hoofdlijnen wat er bekend is van de complexe relatie tussen voedingsmiddelen en dementie, zowel uit epidemiologisch als interventieonderzoek. We geven tot slot enkele adviezen voor de praktische begeleiding van patiënten met (een verhoogd risico op) de ziekte van Alzheimer in de sfeer van voeding, voedingssupplementen en medische voeding, die ook uitvoerbaar zijn in de eerste lijn.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2014

Bijblijven 6/2014 Naar de uitgave