Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2014 | Artikelen | Uitgave 6/2014

Bijblijven 6/2014

Is er nieuws over ondervoeding?

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 6/2014
Auteur:
Dr. Marian (A.E.) de van der Schueren
Belangrijke opmerkingen
lector voeding in relatie tot sport en gezondheid, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen; senior onderzoeker diëtetiek en voedingswetenschappen, VU medisch centrum Amsterdam

Samenvatting

Ten minste één op de tien patiënten in de huisartsenpraktijk is ondervoed. Ouderen, patiënten met multimorbiditeit en chronisch zieken hebben een verhoogd risico. De prevalentie van (risico op) ondervoeding bij thuiswonende geriatrische patiënten bedraagt zelfs meer dan 50%. Een huisarts moet rekening houden met minimaal 250 ondervoede patiënten in zijn praktijk.
We onderscheiden drie vormen van ondervoeding: anorexie, sarcopenie en cachexie.
Ondervoeding leidt tot een toename van de zorgbehoefte en een toename van de zorgkosten. Een vroege herkenning en behandeling van ondervoeding zijn gewenst. Screening van risicogroepen kan daarbij worden overwogen. Er zijn nog geen eenduidige diagnostische criteria vastgesteld. De huisarts kan een eenvoudige gevalideerde vragenlijst de SNAQ 65+ gebruiken.
De behandeling van ondervoeding in de eerste lijn wordt vaak multidisciplinair uitgevoerd, onder regie van de huisarts. Een effectieve voedingsbehandeling duurt ten minste drie maanden. De belangrijkste taak van huisartsen is misschien wel het aan ondervoeding denken bij hoogrisicogroepen.
Vroege herkenning en behandeling kunnen bijdragen aan herstel van ziekte, (behoud van) kwaliteit van leven, en vermindering van zorgkosten.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2014

Bijblijven 6/2014 Naar de uitgave