Skip to main content
Top
Gepubliceerd in:

01-06-2014 | Artikelen

Is er nieuws over ondervoeding?

Auteur: Dr. Marian (A.E.) de van der Schueren

Gepubliceerd in: Bijblijven | Uitgave 6/2014

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Ten minste één op de tien patiënten in de huisartsenpraktijk is ondervoed. Ouderen, patiënten met multimorbiditeit en chronisch zieken hebben een verhoogd risico. De prevalentie van (risico op) ondervoeding bij thuiswonende geriatrische patiënten bedraagt zelfs meer dan 50%. Een huisarts moet rekening houden met minimaal 250 ondervoede patiënten in zijn praktijk.
We onderscheiden drie vormen van ondervoeding: anorexie, sarcopenie en cachexie.
Ondervoeding leidt tot een toename van de zorgbehoefte en een toename van de zorgkosten. Een vroege herkenning en behandeling van ondervoeding zijn gewenst. Screening van risicogroepen kan daarbij worden overwogen. Er zijn nog geen eenduidige diagnostische criteria vastgesteld. De huisarts kan een eenvoudige gevalideerde vragenlijst de SNAQ 65+ gebruiken.
De behandeling van ondervoeding in de eerste lijn wordt vaak multidisciplinair uitgevoerd, onder regie van de huisarts. Een effectieve voedingsbehandeling duurt ten minste drie maanden. De belangrijkste taak van huisartsen is misschien wel het aan ondervoeding denken bij hoogrisicogroepen.
Vroege herkenning en behandeling kunnen bijdragen aan herstel van ziekte, (behoud van) kwaliteit van leven, en vermindering van zorgkosten.
Literatuur
1.
go back to reference Tan SS, Koopmanschap M. De kosten van ziekte gerelateerde ondervoeding in Nederland. Rotterdam: Erasmus Medisch Centrum, Institute for Medical Technology Assessment. Tan SS, Koopmanschap M. De kosten van ziekte gerelateerde ondervoeding in Nederland. Rotterdam: Erasmus Medisch Centrum, Institute for Medical Technology Assessment.
2.
go back to reference Schilp J, Kruizenga HM, Wijnhoven HA, Leistra E, Evers AM, Binsbergen JJ van, et al. High prevalence of undernutrition in Dutch community-dwelling older individuals. Nutrition 2012 (Nov-Dec);28:1151–6.PubMedCrossRef Schilp J, Kruizenga HM, Wijnhoven HA, Leistra E, Evers AM, Binsbergen JJ van, et al. High prevalence of undernutrition in Dutch community-dwelling older individuals. Nutrition 2012 (Nov-Dec);28:1151–6.PubMedCrossRef
3.
go back to reference Bokhorst-de van der Schueren MA van, Lonterman-Monasch S, Vries OJ de, Danner SA, Kramer MH, Muller M. Prevalence and determinants for malnutrition in geriatric outpatients. Clin Nutr 2013 May 17;32:1007–11.PubMedCrossRef Bokhorst-de van der Schueren MA van, Lonterman-Monasch S, Vries OJ de, Danner SA, Kramer MH, Muller M. Prevalence and determinants for malnutrition in geriatric outpatients. Clin Nutr 2013 May 17;32:1007–11.PubMedCrossRef
4.
go back to reference Soeters PB, Allison SP, Sobotka L. Simple and stress starvation. In: Sobotka L, editor. Basics in clinical nutrition. 4th ed. Sommerville (NJ): Publishing House Galén, 2011:170–8. Soeters PB, Allison SP, Sobotka L. Simple and stress starvation. In: Sobotka L, editor. Basics in clinical nutrition. 4th ed. Sommerville (NJ): Publishing House Galén, 2011:170–8.
5.
go back to reference Allison SP. The uses and limitations of nutritional support. The Arvid Wretlind Lecture given at the 14th ESPEN Congress in Vienna, 1992. Clin Nutr 1992 Dec;11(6):319-30.PubMedCrossRef Allison SP. The uses and limitations of nutritional support. The Arvid Wretlind Lecture given at the 14th ESPEN Congress in Vienna, 1992. Clin Nutr 1992 Dec;11(6):319-30.PubMedCrossRef
6.
go back to reference Saunders J, Smith T, Stroud M. Malnutrition and undernutrition. Medicine 2011;39(1):45-50.CrossRef Saunders J, Smith T, Stroud M. Malnutrition and undernutrition. Medicine 2011;39(1):45-50.CrossRef
7.
go back to reference Bokhorst-de van der Schueren MAE van, Soeters PB, Allison SP. Influence of malnutrition on function. In: Sobotka L, editor. Basics in clinical nutrition. 4th ed. Sommerville (NJ): Publishing House Galén, 2011:32–6. Bokhorst-de van der Schueren MAE van, Soeters PB, Allison SP. Influence of malnutrition on function. In: Sobotka L, editor. Basics in clinical nutrition. 4th ed. Sommerville (NJ): Publishing House Galén, 2011:32–6.
8.
go back to reference Cruz-Jentoft AJ, Baeyens JP, Bauer JM, Boirie Y, Cederholm T, Landi F, et al. Sarcopenia: European consensus on definition and diagnosis: Report of the European Working Group on Sarcopenia in Older People. Age Ageing 2010;07(39):412-23.CrossRef Cruz-Jentoft AJ, Baeyens JP, Bauer JM, Boirie Y, Cederholm T, Landi F, et al. Sarcopenia: European consensus on definition and diagnosis: Report of the European Working Group on Sarcopenia in Older People. Age Ageing 2010;07(39):412-23.CrossRef
9.
go back to reference Fearon K, Strasser F, Anker SD, Bosaeus I, Bruera E, Fainsinger RL, et al. Definition and classification of cancer cachexia: an international consensus. Lancet Oncol 2011 02/04;12:489-95.CrossRef Fearon K, Strasser F, Anker SD, Bosaeus I, Bruera E, Fainsinger RL, et al. Definition and classification of cancer cachexia: an international consensus. Lancet Oncol 2011 02/04;12:489-95.CrossRef
10.
go back to reference Meij BS van der, Bauer JD, Isenring EA, Brown T, Davidson WL, Bokhorst MAE van, Langius JAE, et al. The effects of supplementation of n-3-polyunsaturated fatty acids on clinical outcome parameters in patients with cancer: a systematic review. OA Epidemiology 2013;19(1):2. Meij BS van der, Bauer JD, Isenring EA, Brown T, Davidson WL, Bokhorst MAE van, Langius JAE, et al. The effects of supplementation of n-3-polyunsaturated fatty acids on clinical outcome parameters in patients with cancer: a systematic review. OA Epidemiology 2013;19(1):2.
11.
go back to reference Wijnhoven HA, Schilp J, Bokhorst-de van der Schueren MAE van, Vet HCW de, Kruizenga HM, Ferrucci L, et al. Development and validation of criteria for determining undernutrition in community-dwelling older men and women: the Short Nutritional Assessment Questionnaire 65+ (SNAQ65+). Clin Nutr 2012;31(3):351-8.PubMedCrossRef Wijnhoven HA, Schilp J, Bokhorst-de van der Schueren MAE van, Vet HCW de, Kruizenga HM, Ferrucci L, et al. Development and validation of criteria for determining undernutrition in community-dwelling older men and women: the Short Nutritional Assessment Questionnaire 65+ (SNAQ65+). Clin Nutr 2012;31(3):351-8.PubMedCrossRef
12.
go back to reference Wijnhoven HA, Bokhorst-de van der Schueren MA van, Heymans MW, de Vet HC, Kruizenga HM, Twisk JW, et al. Low mid-upper arm circumference, calf circumference, and body mass index and mortality in older persons. J Gerontol A Biol Sci Med Sci 2010;10(65):1107-14.CrossRef Wijnhoven HA, Bokhorst-de van der Schueren MA van, Heymans MW, de Vet HC, Kruizenga HM, Twisk JW, et al. Low mid-upper arm circumference, calf circumference, and body mass index and mortality in older persons. J Gerontol A Biol Sci Med Sci 2010;10(65):1107-14.CrossRef
13.
go back to reference Mensink PAJS, Bont MAT de, Remijnse-Meester TA, Kattemölle-van den Berg S, Liefaard AHB, Meijers JMM, Binsbergen JJ van, et al. Landelijke Eerstelijns Samenwerking Afspraak Ondervoeding (National Primary Colaboration Agreement Malnutrition). Huisarts wet 2010;53(7):S7-S10. Mensink PAJS, Bont MAT de, Remijnse-Meester TA, Kattemölle-van den Berg S, Liefaard AHB, Meijers JMM, Binsbergen JJ van, et al. Landelijke Eerstelijns Samenwerking Afspraak Ondervoeding (National Primary Colaboration Agreement Malnutrition). Huisarts wet 2010;53(7):S7-S10.
Metagegevens
Titel
Is er nieuws over ondervoeding?
Auteur
Dr. Marian (A.E.) de van der Schueren
Publicatiedatum
01-06-2014
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Bijblijven / Uitgave 6/2014
Print ISSN: 0168-9428
Elektronisch ISSN: 1876-4916
DOI
https://doi.org/10.1007/s12414-014-0044-3