Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2019 | Artikelen | Uitgave 2/2019

Kind en adolescent 2/2019

Is het gebruik van games en sociale media gerelateerd aan het psychosociaal en schoolfunctioneren van jongeren?

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 2/2019
Auteurs:
Dr. Regina J. J. M. van den Eijnden, Drs. Suzanne M. Geurts, Dr. Ina M. Koning
Belangrijke opmerkingen
Een iets andere versie van deze bijdrage is verschenen als: Eijnden, R. van den, Koning, I., Doornwaard, S., Gurp, F. van, & Bogt, T. ter (2018). The impact of heavy and disordered use of games and social media on adolescents’ psychological, social, and school functioning. Journal of Behavioral Addictions, 7(3), 697–706.

Samenvatting

In deze studie is onderzocht welke longitudinale effecten intensief en verslaafd gebruik van games en sociale media hebben op het psychosociaal en schoolfunctioneren van adolescenten. In totaal hebben 538 adolescenten (mage = 12,9 jaar op T1) aan drie jaarlijkse metingen deelgenomen, waarbij online vragenlijsten in klassen werden afgenomen en scholen informatie over de schoolprestaties hebben verstrekt. In structurele vergelijkingsmodellen werden negatieve effecten gevonden van symptomen van game- en socialemediaverslaving op de levenstevredenheid. Symptomen van gameverslaving hadden daarnaast een negatief effect op socialecompetentiebeleving, terwijl intensief gebruik van games en sociale media hier juist een (zwak) positief effect op hadden. Intensief socialemediagebruik had een negatief effect op schoolprestaties, evenals symptomen van socialemediaverslaving bij meisjes. Deze bevindingen suggereren dat symptomen van game- en socialemediaverslaving een negatieve impact hebben op het psychosociaal en schoolfunctioneren van jongeren. Implicaties voor de diagnostiek van gedragsverslavingen worden besproken.

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2019

Kind en adolescent 2/2019 Naar de uitgave

EditorialNotes

Jeugd en media