Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2019 | Artikelen | Uitgave 2/2019

Kind en adolescent 2/2019

Thema’s voor een multimodale interventie voor slachtoffers (12 t/m 20 jaar) van online seksueel geweld

Resultaten van een exploratief kwalitatief onderzoek

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 2/2019
Auteurs:
Shireen Kaijadoe, Margôt Buschers, Vy Nguyen, Helen Klip, Rik Knipschild, Iva Bicanic
Belangrijke opmerkingen
Dit onderzoek is mogelijk gemaakt door een subsidie van het Fonds Slachtofferhulp.

Samenvatting

Inleiding

Online seksueel geweld (OSG) kan forse negatieve gevolgen hebben voor de ontwikkeling van jongeren. Doel van dit exploratieve onderzoek is om thema’s te identificeren voor de begeleiding en behandeling van slachtoffers (12 t/m 20 jaar) van OSG en hun directe omgeving.

Methode

Tweetal focusgroepen met professionals, een ervaringswerker en een jongere met ervaring op het gebied van OSG. Analyse van het verbatim is uitgevoerd volgens de thematic analysis approach. Voor de kwalitatieve analyse is gebruikgemaakt van het softwareprogramma Atlas.ti 8 voor Windows.

Resultaten

Er zijn veertien thema’s met betrekking tot slachtoffers van OSG gevonden waarover consensus was onder de deelnemers. Deze bevinden zich in het psychologische, het medische en het juridische domein. Bescherming van en steun aan het slachtoffer, alsmede het verwijderen van beeldmateriaal bleken de meest urgente thema’s te zijn.

Conclusie

De bevindingen uit deze eerste kwalitatieve studie bieden een kader voor een interventie voor slachtoffers van OSG in de leeftijd van 12 t/m 20 jaar. Een multidisciplinaire en integrale benadering lijkt daarbij noodzakelijk.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2019

Kind en adolescent 2/2019 Naar de uitgave

EditorialNotes

Jeugd en media