Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2010 | Artikelen | Uitgave 1/2010

Kind en adolescent 1/2010

Verschillen in etnische achtergrond van forensische en reguliere jeugd-ggz-cliënten

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 1/2010
Auteurs:
Albert E. Boon, Anna M. de Haan, Sjouk B. B. de Boer
Belangrijke opmerkingen
Dr. A. E. Boon is senior onderzoeker bij Stichting De Jutters te Den Haag en De Fjord te Capelle aan den IJssel. E-mail: a.boon@dejutters.com.Drs. A. M. de Haan is onderzoeker bij Stichting De Jutters te Den Haag.Drs. S. B. B. de Boer is onderzoeker bij Stichting De Jutters te Den Haag en De Fjord te Capelle aan den IJssel.
De auteurs danken de leden van de Stuurgroep Interculturalisatie van De Jutters voor hun steun bij het overtuigen van de organisatie van het belang van een goede registratie van de etnische herkomst van de cliënten.

samenvatting

Doelstelling van dit onderzoek was een exact beeld te verkrijgen van de verschillen tussen etnische groepen in het gebruik van de jeugd-ggz. De gegevens van alle cliënten die in 2008 bij De Jutters in behandeling waren zijn gecombineerd met cbs-gegevens van het zorggebied van de instelling. Vervolgens is per etnische groep het percentage cliënten berekend. Op basis hiervan is de kans op behandeling voor de verschillende groepen immigranten berekend. Voor de meeste kinderen uit immigrantengroepen blijkt de kans op behandeling in de reguliere jeugd-ggz ongeveer de helft van die van kinderen van Nederlandse origine. Voor de groep van vijftien jaar en ouder geldt dit ook, maar de kans dat jonge immigranten in de forensische ggz terechtkomen is veel groter. De toegankelijkheid van zowel de reguliere als de forensische jeugd-ggz wordt dus sterk bepaald door etnische factoren. Dit staat in contrast met het streven om de ggz toegankelijk te maken voor alle groepen in de samenleving.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Kind en Adolescent

In Kind en Adolescent vindt u actuele Nederlandstalige wetenschappelijke publicaties die relevant zijn voor de pedagogische, psychiatrische of psychologische praktijk rondom kinderen en jeugdigen. Ontwikkeling, opvoeding en hulpverlening worden vanuit verschillende invalshoeken belicht. 

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2010

Kind en adolescent 1/2010 Naar de uitgave