Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2010 | Artikelen | Uitgave 1/2010

Kind en adolescent 1/2010

De kwetsbaarheid van de narcistische zelfwaardering bij kinderen

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 1/2010
Auteurs:
Max G. Güldner, Hedy Stegge, Marieke S. I. Smits, Sander C. E. Thomaes
Belangrijke opmerkingen
Drs. M. G. Güldner is klinisch psycholoog-psychotherapeut en werkzaam op de polikliniek van De Bascule te Amsterdam. E-mail: m.guldner@debascule.com.Prof. dr. H. Stegge is bijzonder hoogleraar ontwikkelingspsychopathologie aan de Vrije Universiteit en tevens werkzaam bij pi Research te Duivendrecht.Drs. M. S. I. Smits is junior onderzoeker bij pi Research te Duivendrecht.Dr. S. C. E. Thomaes is post-doconderzoeker bij de Capaciteitsgroep Ontwikkelingspsychologie van de Universiteit van Utrecht.

samenvatting

Zelfbeeld en zelfwaardering worden tegenwoordig zowel in de literatuur als in de klinische praktijk beschreven in termen van gezond versus kwetsbaar. Doel van dit onderzoek was om een aantal kenmerkende aspecten van het kwetsbare zelfbeeld bij kinderen in kaart te brengen en tegenover het gezonde zelfbeeld te plaatsen. Narcisme werd daarbij gezien als het prototype van een kwetsbaar zelfbeeld. Uit de resultaten blijkt dat een narcistische en een gezonde zelfwaardering twee van elkaar te onderscheiden zelfbeeldvarianten zijn. Een gezond zelfbeeld wordt gekenmerkt door gevoelens van zowel zelfcompetentie als zelfacceptatie en een sterk besef van coherentie. De narcistische zelfwaardering wordt uitsluitend gekenmerkt door een hoge mate van zelfcompetentie en is tegelijkertijd sterk afhankelijk van tijdelijke succes- of faalervaringen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Kind en Adolescent

In Kind en Adolescent vindt u actuele Nederlandstalige wetenschappelijke publicaties die relevant zijn voor de pedagogische, psychiatrische of psychologische praktijk rondom kinderen en jeugdigen. Ontwikkeling, opvoeding en hulpverlening worden vanuit verschillende invalshoeken belicht. 

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2010

Kind en adolescent 1/2010 Naar de uitgave