Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2008 | Artikelen | Uitgave 3/2008

Bijblijven 3/2008

Subklinische hypothyreoïdie, behandelen of niet?

Subklinische hypothyreoïdie, behandelen of niet?

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 3/2008
Auteur:
Dr. H. Schers
Belangrijke opmerkingen
huisarts te Lent, docent en senior onderzoeker afdeling Huisartsgeneeskunde, UMC St Radboud, Nijmegen.

Samenvatting

Subklinische hypothyreoïdie is een biochemische diagnose. Deze wordt gesteld als de concentratie thyroïdstimulerend hormoon (TSH) in het serum verhoogd is, terwijl tegelijkertijd de concentratie vrij thyroxine (FT4), het schildklierhormoon, normaal blijft. Als het FT4 niet normaal maar verlaagd is, dan is er per definitie sprake van ‘gewone’ hypothyreoïdie. Ook deze diagnose wordt dus alleen op biochemische gronden gesteld. De aanpak van ‘echte’ hypothyreoïdie is tamelijk onomstreden, die van subklinische hypothyreoïdie daarentegen staat ter discussie. In dit hoofdstuk passeren de argumenten pro en contra de revue en wordt uitgelegd waarom subklinische hypothyreoïdie in de huisartsenpraktijk in principe niet behandeld zou moeten worden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2008

Bijblijven 3/2008 Naar de uitgave