Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2008 | Artikelen | Uitgave 3/2008

Bijblijven 3/2008

De epidemiologie van schildklierziekten in de huisartsenpraktijk

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 3/2008
Auteurs:
Dr. C. van Boven, Prof.dr. W. J. H. M. van den Bosch
Belangrijke opmerkingen
huisarts in Franeker en medewerker afdeling Huisartsgeneeskunde UMC St Radboud Nijmegen.
huisarts te Lent en hoogleraar huisartsgeneeskundige zorg, afdeling Huisartsgeneeskunde UMC St Radboud Nijmegen.

Samenvatting

Een fulltime werkende huisarts diagnosticeert jaarlijks twee nieuwe patiënten met hypothyreoïdie en één met hyperthyreoïdie. Huisartsen zien dus relatief weinig nieuwe gevallen, maar in de praktijk hebben ze volop met schildklierproblematiek te maken. Iedere huisarts ziet per jaar ongeveer dertig patiënten met schildklieraandoeningen. De prevalentie van hyperthyreoïdie is al een tijdlang ongewijzigd, maar die van hypothyreoïdie neemt duidelijk toe. De reden daarvan is niet duidelijk. Buiten de reeds gediagnosticeerde patiënten zijn er ook patiënten die een afwijkend gehalte thyroïdstimulerend hormoon (TSH) hebben bij normale waarden voor het schildklierhormoon (T4) zelf. Of deze patiënten ook werkelijk de diagnose hyper- of hypothyreoïdie krijgen, hangt af van de opvattingen van de huisarts en vooral van het al dan niet voorschrijven van medicatie. Bij subklinische hypo- of hyperthyreoïdie heeft medicatie echter geen meerwaarde, blijkt uit de literatuur. De ICPC-2 is duidelijk: subklinische schildklierafwijkingen vallen niet binnen de inclusiecriteria van hypo- of hyperthyreoïdie. Het hoge aantal afwijkende TSH-bepalingen pleit voor het hanteren van andere afkapgrenzen. Te veel uitslagen zijn afwijkend terwijl er geen sprake van ziekte is.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2008

Bijblijven 3/2008 Naar de uitgave