Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2008 | Artikelen | Uitgave 3/2008

Bijblijven 3/2008

Subklinische hypothyreoïdie, behandelen of niet?

Subklinische hypothyreoïdie, behandelen of niet?

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 3/2008
Auteur:
Prof.dr. W. M. Wiersinga
Belangrijke opmerkingen
internist-endocrinoloog, Academisch Medisch Centrum, Amsterdam.

Samenvatting

Er is geen bewijs dat behandeling van subklinische hypothyreoïdie nuttig is. De NHG-Standaard Schildklieraandoeningen beveelt dan ook aan om niet te behandelen tenzij er klachten zijn, en geen verdere diagnostiek te verrichten. Vanuit internistisch perspectief wordt een wat genuanceerder beleid voorgesteld.
Vanwege de kans op spontane normalisering van het verhoogde TSH is een tweede bloedafname na zes tot twaalf maanden aangewezen om de diagnose te bevestigen. In dit bloedmonster kunnen dan ook schildklierantistoffen en het lipidenspectrum worden bepaald. De rationale hierachter is tweeledig. Ten eerste: hoe hoger de TSH- en/of anti-TPO-concentratie is, des te groter is de kans op progressie naar manifeste hypothyreoïdie. Ten tweede: uit bevolkingsonderzoek blijkt een associatie tussen subklinische hypothyreoïdie en cardiovasculaire morbiditeit en mortaliteit.
Dit leidt tot het advies te behandelen bij een TSH-spiegel van 10 mU/l of hoger en/of hoge anti-TPO-concentraties. Is de TSH-spiegel lager dan 10 mU/l, dan kan men zich laten leiden door andere cardiovasculaire risicofactoren. Bij zwangerschap of zwangerschapswens is behandeling zeker aan te raden; behandeling van ouderen (85 jaar en ouder) is mogelijk nadelig.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2008

Bijblijven 3/2008 Naar de uitgave