Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2008 | Artikelen | Uitgave 3/2008

Bijblijven 3/2008

(Postpartum)schildklierfunctiestoornis

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 3/2008
Auteur:
Prof.dr. V. J. M. Pop
Belangrijke opmerkingen
faculteit Sociale wetenschappen, Universiteit van Tilburg

Samenvatting

In dit hoofdstuk wordt eerst uitgebreid ingegaan op de postpartumschildklierfunctiestoornis, een voor de huisarts zeer relevante aandoening. De inzichten op het gebied van schildklierfunctiestoornissen in en rondom de bevalling maken op dit moment een stormachtige ontwikkeling door. Het is heel goed mogelijk dat sommige nieuwe inzichten over enkele jaren ook tot het domein van de huisartsgeneeskunde zullen zijn doorgedrongen. Een meta-analyse van de literatuur heeft eenduidig aangetoond dat vrouwen met een schildklierfunctiestoornis een verhoogd risico hebben op miskraam en obstetrische complicaties zoals vroeggeboortes.
Vervolgens wordt de minder frequent voorkomende pijnlijke thyreoïditis kort besproken. De benaming ‘subacute thyreoïditis’ refereert aan de bevinding dat de pijnlijke schildklier meestal ontstaat in aansluiting op een virale infectie elders in het lichaam.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2008

Bijblijven 3/2008 Naar de uitgave