Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2014 | Artikelen | Uitgave 4/2014

Kind en adolescent 4/2014

Seksueel getint gedrag van twee- tot twaalfjarigen

Waarnemingen van ouders

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 4/2014
Auteurs:
Maryse H. Roos, Hanneke de Graaf

Samenvatting

Seksueel getint gedrag van kinderen wordt regelmatig onterecht als grensoverschrijdend beoordeeld. Dit kwantitatieve onderzoek geeft nieuw inzicht in wat ouders aan seksueel getint gedrag waarnemen bij hun kind en wat de rol van seksuele opvoeding, attitudes en demografische factoren daarbij zijn. In totaal hebben 1360 ouders een digitale vragenlijst over hun oudste kind tussen de twee en twaalf jaar ingevuld. Verschillende gedragingen, bijvoorbeeld de geslachtsdelen aanraken of bekijken, worden bij een meerderheid van kinderen waargenomen. De resultaten laten verschillen zien naar sekse en leeftijd van het kind, opleidingsniveau, culturele achtergrond en religie. Tevens is er een positief verband gevonden tussen permissieve seksuele attitudes van en seksuele communicatie door de ouders en waargenomen seksueel getint gedrag. Op veel punten verschilt de prevalentie van waargenomen seksueel getint gedrag met het voorlaatste onderzoek in Nederland van 1990. De nieuwe resultaten kunnen bijdragen aan seksuele opvoedingsondersteuning en ontwikkeling of revisie van systemen voor de beoordeling van seksueel getint gedrag bij kinderen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Kind en Adolescent

In Kind en Adolescent vindt u actuele Nederlandstalige wetenschappelijke publicaties die relevant zijn voor de pedagogische, psychiatrische of psychologische praktijk rondom kinderen en jeugdigen. Ontwikkeling, opvoeding en hulpverlening worden vanuit verschillende invalshoeken belicht. 

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2014

Kind en adolescent 4/2014 Naar de uitgave