Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2009 | Artikelen | Uitgave 5/2009

Neuropraxis 5/2009

Restauratieve functietraining bij cerebrale blindheid: hoognodig of overbodig?

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 5/2009
Auteurs:
Drs. Douwe Bergsma, Dr. Gerjan van der Wildt
Belangrijke opmerkingen
Drs. D.P. Bergsma, neuropsycholoog, Universiteit Utrecht, Helmholtz Instituut, ; dr. G.J. van der Wildt, klinisch fysicus, Universiteit Utrecht, Helmholtz Instituut,

Samenvatting

Cerebrale blindheid verwijst naar het blind zijn in delen van het gezichtsveld als gevolg van niet-aangeboren hersenschade, waarvan een cva (herseninfarct of hersenbloeding) de voornaamste oorzaak vormt. Bijna de helft van de cortex is verbonden met het visuele systeem waardoor een cva al snel tot een visueel defect leidt. Visuele-velddefecten kunnen enorm beperkend zijn en daarom wordt er reeds sinds de jaren 80gezocht naar methoden om deze beperkingen tegen te gaan. Eén van die methoden betreft het (zoveel mogelijk) herstellen van het gezichtsvelddefect zelf, ofwel Visuele Veld Vergroting (vvv). In dit artikel beschrijven we de studie die we de afgelopen jaren hebben uitgevoerd in het kader van het falsifiëren of verifiëren van die methode.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Proefabonnement BSL Psychologie Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een proefabonnement heeft u toegang tot een aantal boeken, tijdschriften en online nascholing. Denk hierbij aan één geaccrediteerde e-learning. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.


BSL Psychologie Totaal 1 maand gratis: € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2009

Neuropraxis 5/2009 Naar de uitgave

Signalement

Artikelen

Agenda

Agenda

Signalement

Verschenen

Signalement

Adieu