Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2009 | Artikelen | Uitgave 5/2009

Neuropraxis 5/2009

De ziekte van Parkinson: motorische symptomen, cognitieve beperkingen en depressie

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 5/2009
Auteurs:
dr. Janneke Koerts, prof. dr. Wiebo Brouwer
Belangrijke opmerkingen
Mw. dr. J. Koerts, psychologe, Afdeling Neuropsychologie, Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen, Rijksuniversiteit Groningen, Grote Kruisstraat 2/1, 9712 TS Groningen; Afdeling Neurologie, umcg en School for Behavioral and Cognitive Neuroscience (bcn), ; prof. dr. W.H. Brouwer, neuropsycholoog, Afdeling Neuropsychologie, Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen, Rijksuniversiteit Groningen, 9712 TS Groningen; Afdeling Neurologie, umcg en School for Behavioral and Cognitive Neuroscience (bcn).

Samenvatting

De ziekte van Parkinson kenmerkt zich door een progressieve degeneratie van dopamine producerende neuronen in de substantia nigra. Dit heeft een tekort aan dopamine in het striatum (putamen, nucleus caudatus en nucleus accumbens) en een disfunctioneren van de circuits tussen het striatum en de frontale cortex tot gevolg. De ziekte van Parkinson wordt gekenmerkt door motorische en cognitieve functiebeperkingen. Daarnaast is er bij deze ziekte vaak sprake van depressie, met een prevalentie van ongeveer 40% (Cummings & Masterman, 1999). De motorische functiebeperkingen zijn waarschijnlijk het meest karakteristiek, met symptomen als bradykinesie (verlangzaming van de bewegingen), akinesie (bewegingsarmoede), tremoren en rigiditeit. Vooral de automatische of routinematige aspecten van beweging en houdingsaanpassing, zoals het meebewegen van de armen tijdens het lopen en omdraaien in bed, zijn bij de ziekte van Parkinson aangedaan, terwijl bewust gecontroleerde, doelgerichte bewegingen, zoals het bewegen van een enkel gewricht, relatief minder aangedaan zijn. Beperkingen in de automatische informatieverwerking zijn ook aanwezig in het cognitieve domein, maar deze zijn veel minder zichtbaar dan de beperkingen in de gecontroleerde informatieverwerking of het executieve functioneren.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Proefabonnement BSL Psychologie Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een proefabonnement heeft u toegang tot een aantal boeken, tijdschriften en online nascholing. Denk hierbij aan één geaccrediteerde e-learning. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.


BSL Psychologie Totaal 1 maand gratis: € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2009

Neuropraxis 5/2009 Naar de uitgave

Agenda

Agenda

Signalement

Artikelen

Signalement

Verschenen

Redactioneel

Woorden vooraf