Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2009 | Artikelen | Uitgave 5/2009

Neuropraxis 5/2009

De langetermijngevolgen van mdma-gebruik op het serotonerge systeem, het werkgeheugen en impulsiviteit

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 5/2009
Auteur:
Drs. Jeroen Heijden
Belangrijke opmerkingen
Drs. J.A.R. van der Heijden, psycholoog, Bonairestraat 44 II, 1058 XJ Amsterdam.

Samenvatting

3,4-methyleendioxymethamfetamine (mdma), ook wel xtc of ecstasy genoemd, is een populaire recreatieve drug (De Win et al., 2005; Jellinek, 2007). Er bestaan vermoedens dat het gebruik op de lange termijn schadelijke gevolgen heeft voor het serotonerge systeem en daarmee op fysiek, emotioneel en cognitief gebied (Gouzoulis-Mayfrank & Daumann, 2006a, McCann et al., 2008; Thomasius et al., 2006). Het mdma-onderzoek kent een aantal complicerende factoren van grotendeels methodologische aard, die zijn besproken in Neuropraxis 4, 2009, 83-88. Dit artikel beperkt zich tot een analyse van de gevolgen op lange termijn, vanaf een aantal maanden, van mdma-gebruik op de serotoninehuishouding en twee cognitieve aspecten: werkgeheugen en impulsiviteit.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Proefabonnement BSL Psychologie Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een proefabonnement heeft u toegang tot een aantal boeken, tijdschriften en online nascholing. Denk hierbij aan één geaccrediteerde e-learning. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.


BSL Psychologie Totaal 1 maand gratis: € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2009

Neuropraxis 5/2009 Naar de uitgave

Signalement

Artikelen

Agenda

Agenda

Signalement

Adieu

Redactioneel

Woorden vooraf

Signalement

Verschenen