Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

07-02-2018 | Uitgave 1/2018

Bijblijven 1/2018

‘Pluis/niet-pluisgevoel’ of ‘expliciteren is beter’

Commentaar

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 1/2018
Auteurs:
B. J. A. M. Bottema, C. J. in ’t Veld

Samenvatting

Na het letterlijk citeren van enkele auteurs die over het pluis/niet-pluisgevoel hebben gepubliceerd staan de auteurs in hun commentaar stil bij het diagnostisch proces en vestigen de aandacht op het belang van het expliciet maken van factoren uit context, anamnese en onderzoek die op rationele gronden tot beleid leiden. In het vervolg wordt eerst besproken wat een diagnose is en het diagnostisch proces plus de invloeden op dat proces. Dan wordt de diagnostische onzekerheid onder de loep genomen, die gezien kan worden als een onvermijdelijke rationele en reproduceerbare tussenuitkomst en in het bijzonder de onzekerheid in de huisartsenpraktijk. Besloten wordt met de samenvatting dat het pluis/niet-pluisgevoel een uitgangspunt is voor (zelf)evaluatie maar niet voor medische beslissingen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2018

Bijblijven 1/2018 Naar de uitgave