Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

06-02-2018 | Uitgave 1/2018

Bijblijven 1/2018

Pluis/niet pluis tuchtrechtelijk gewogen

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 1/2018
Auteurs:
Dr. C. F. Stolper, Prof. mr. J. Legemaate, Prof. dr. G. J. Dinant

Samenvatting

Het intuïtieve pluis/niet-pluisgevoel (PNP) wordt gezien als een onderdeel van de ervaringskennis van artsen. Een niet-pluisgevoel is een onbestemd gevoel van ongerustheid over de gezondheid van de patiënt: er klopt iets niet. In het tijdperk van EBM leek PNP aanvankelijk het onderspit te moeten delven. Medische tuchtcolleges die uitspraken doen over wat tot de professionele standaard van het beroep hoort, nemen PNP echter serieus en beschouwen het als een waardevol onderdeel van de medische standaard. In de periode 2000–2008 werden 34 uitspraken gevonden waarin de term niet pluis voorkwam, steeds gerelateerd aan diagnostische onzekerheid of diagnostische fouten. De colleges zijn van mening dat een niet-pluisgevoel tot een aantal vervolgstappen moet leiden, namelijk het objectiveren van dat gevoel door op zoek te gaan naar triggers en mogelijk achterliggende ernstige problematiek, bij aanhoudende twijfel een collega te consulteren en ten slotte zorg te dragen voor documentatie van het niet-pluisgevoel inclusief een goede overdracht.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2018

Bijblijven 1/2018 Naar de uitgave