Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2015 | Feedback post | Uitgave 6/2015

Tandartspraktijk 6/2015

Plotselinge dood na extractie

Waren antibiotica vereist?

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 6/2015
Auteur:
prof. dr. Luzi Abraham-Inpijn
Belangrijke opmerkingen
Prof. dr. L. Abraham-Inpijn is emeritus hoogleraar Inwendige geneeskunde en Algemene pathologie aan de faculteit geneeskunde UvA, mede ten behoeve van de Tandheelkunde. Tot op heden is zij verbonden aan de Divisie A (Interne Geneeskunde) van het Amsterdams Medisch Centrum.
Voor al uw medische vragen uw patiënten betreffend, kunt u uitsluitend zélf (dus niet uw patiënten) rechtstreeks contact opnemen met prof. dr. L. Abraham-Inpijn via telefoon of fax, beide onder het nummer 020-662 73 77, of via e-mail: luzi@abraham.net
De bij dit artikel behorende literatuurlijst kan worden opgevraagd via het e-mailadres <redactie-tp@planet.nl>

Samenvatting

Beste collega,
Graag wil ik uw advies vragen over de volgende casus.
Het betreft een patiënte van 73 jaar oud. Zij kwam bij mij als nieuwe patiënt eind maart van dit jaar en had nog een restdentitie vol met apicale problemen. De medische anamnesevragenlijst heb ik bij dit bezoek meegegeven, alsmede een verzoek om de medicatielijst van mevrouw. De medicatielijst heb ik vlak voor het 2e bezoek ontvangen, de medische vragenlijst had zij nog niet ingevuld. Deze zou nog volgen. Ik heb dus alleen de belangrijkste vragen gesteld, mede afhankelijk van de medicatie die mevrouw gebruikte. (zie bijlage). In haar medische voorgeschiedenis zaten 4 herseninfarcten (hiervoor bloedverdunning ascal) maar op het moment was het rustig. Zij wilde de restdentitie nog niet geëxtraheerd hebben, want zij had volgens zeggen, geen klachten. Er is haar wel verteld dat dit niet goed voor de gezondheid was.
Drie weken later belt ze ‘s morgens op met een dikke wang rechtsboven (geen koorts), afkomstig van element 13 (erg percussiegevoelig) ontstaan in de nacht hiervoor. Ik vraag haar naar de praktijk te komen. Op de OPT die ik neem lijkt de 13 apicaal aangedaan en bevat het element een grote caviteit. Om 10 uur heb ik het element eruit gehaald en tranexaminezuur voorgeschreven. Geen bijzonderheden tijdens de extractie. ‘s Middags om 16 uur kwam ze weer langs om het uitgebreide kh-plaatje terug te plaatsen. De wang was nog van gelijke dikte. Geen koorts. Mevrouw voelde zich goed. De alveole was rustig. Ik heb wel amoxicilline voorgeschreven met het advies om dit op te halen en als de wang niet binnen een uur of wat zou slinken, in te nemen. Mevrouw heeft het antibioticum daarna niet opgehaald.
De nacht erop is mevrouw overleden. De doodsoorzaak is onbekend. Men denkt aan een herseninfarct of hartfalen. Wel was haar wang heel dik toen ze haar vonden.
Mijn patiënt heeft een voormalig huisarts in de nabije familie en deze zweert bij hoog en laag dat er verkeerd gehandeld is en dat patiënte eerder/meer/anders antibiotica had moeten krijgen om een sepsis en daaropvolgend een herseninfarct te voorkomen (kan dit de oorzaak zijn geweest??) en dat de extractie niet op deze manier had mogen plaatsvinden. Uitleg van onze kant doet hem niet van gedachten veranderen.
Heeft u advies over wat we hem het beste kunnen vertellen en hadden we in dit geval toch anders moeten handelen?

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2015

Tandartspraktijk 6/2015 Naar de uitgave

Gewone en ongewone patiënten

Een geel knobbeltje in het mondslijmvlies

Digitale analyse van een zeer instabiele occlusie

Pijnklachten na beetverhoging

Pulpitis, sensitisatie en anesthesie

De hot tooth ontzenuwd