Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2015 | NRC vergt totaal andere benadering | Uitgave 6/2015

Tandartspraktijk 6/2015

Iatrogene schade door ‘ad hoc’-zorg

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 6/2015
Auteur:
René Gruythuysen
Belangrijke opmerkingen
Dr. R.J.M. Gruythuysen is onderzoeker en PAOT-docent kindertandheelkunde/ cariologie. Het accent legt hij daarbij op verantwoorde, kindvriendelijke, terughoudende cariësbehandeling. Zijn aandachtsvelden in onderzoek zijn: behandeling van diepe cariës en niet-restauratieve caviteitsbehandeling (NRC). Hierover publiceerde hij in TP 41 casussen. Bijgaand casus 42. Thans is hij tevens begeleider van het project ‘Kindertandheelkunde’ in de mondzorgpraktijk Tandzorg.nl te Rotterdam.
Deze casus is in verkorte vorm gepresenteerd op het 62e internationale cariëscongres (ORCA juli 2015, Brussel): ‘Evaluation of Failures of Non-Restorative Cavity Treatment with Long-Term Cases’. Zie: www.karger.com/article/pdf/381323 . (Daarin: abstract nr. 28)

Samenvatting

De ‘Gewoon gaaf’-behandeling (zie NTvT nr. 3, 2015) gaat over de Nexø-methode en NRC. ‘Gewoon gaaf’ haalt de kindertandheelkunde uit haar comfortzone. Dat geldt voor NRC nog meer dan voor de Nexø-methode, omdat het bij NRC over gecaviteerde cariëslaesies gaat en niet, zoals bij de Nexø-methode, over het stoppen van initiële cariës. Nog onvoldoende wordt begrepen dat de ‘Gewoon gaaf’-behandeling gezond gedrag van kinderen als onderwerp heeft en niet het repareren van kiezen om vervolgens te wachten tot het schip (weer) strandt. De negatieve gevolgen van toepassing van NRC in de gebruikelijke ‘ad hoc’-zorg worden bij de volgende casus geïllustreerd.

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2015

Tandartspraktijk 6/2015 Naar de uitgave

Heynick’s hoek

Meesterwerk Vergeten

OriginalPaper

Reacties van lezers

Parodontale preventie en behandeling

Duur is niet altijd beter

‘Ik wil geen implantaat of zichtbaar metaal op de 15.’

Kiezen voor zirkoonoxide of lithiumdisilicaat?

Volledige rehabilitatie volgens een digitale workflow (2)

Rehabilitatie met implantaten via nieuw brugdesign

Afdrukken van een kroon op een implantaat

Heeft de analoge afdruk nog toekomst?