Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2015 | ‘Ik wil geen implantaat of zichtbaar metaal op de 15.’ | Uitgave 6/2015

Tandartspraktijk 6/2015

Kiezen voor zirkoonoxide of lithiumdisilicaat?

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 6/2015
Auteur:
Anneriek de Vries
Belangrijke opmerkingen
door Anneriek de Vries
Anneriek de Vries is in juli cum laude afgestudeerd als tandarts aan de RUG. Per september is zij full-time werkzaam als algemeen practicus in de omgeving van Den Haag.
De bij dit artikel behorende lijst van referenties kan via het mailadres <redactie-tp@planet.nl> bij de redactie worden opgevraagd.

Noot van de redactie

Zirkonia (met een ‘k’) is de kubische variant van zirkoonoxide (Latijn: zirconiumdioxide) en wordt gebruikt voor het vervaardigen van edelstenen voor sieraden. Zirkonia wordt uit zirkoonoxide gemaakt door dit te verhitten tot 2500° C en er vervolgens een monokristalstaaf van de trekken. Zirkonia is door de hoge brosheid ongeschikt voor de tandheelkunde en wordt hiervoor dan ook niet toegepast.
Zirconia (met een ’c’) is het Engelse leenwoord voor zirkoonoxide en is dus voor Engelstaligen de gebruikelijke benaming daarvoor.
In het Nederlands is zirkoonoxide de enig juiste naam voor het materiaal dat wij in de tandheelkunde toepassen.

Samenvatting

Patiënten stellen steeds hogere eisen aan restauraties in de mond. Daarom zijn volledig keramische bruggen (zonder metaalranden) in opkomst en worden nieuwe materialen ontwikkeld. Ook de patiënt van deze casus, bij wie de 15 moest worden vervangen, stelde op goede gronden hoge eisen aan de esthetiek van de voorziening. Tot welke keuze kwamen we en waarom?

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2015

Tandartspraktijk 6/2015 Naar de uitgave

OriginalPaper

Reacties van lezers

Digitale analyse van een zeer instabiele occlusie

Pijnklachten na beetverhoging

Pulpitis, sensitisatie en anesthesie

De hot tooth ontzenuwd

De klant centraal

Cliënt of patiënt