Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2015 | Parodontale preventie en behandeling | Uitgave 6/2015

Tandartspraktijk 6/2015

Duur is niet altijd beter

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 6/2015
Auteur:
Bohn Stafleu van Loghum

Samenvatting

De meeste mensen gebruiken elke dag een tandenborstel met tandpasta. De effectiviteit daarvan laat echter vaak te wensen over. Dagmar Else Slot bekeek in haar promotie-onderzoek of de toevoeging van chloorhexidine aan tandpasta, een stof die bacteriegroei remt een ook bacteriën doodt, een extra bijdrage levert. Nadeel is dat het wel bruine verkleuringen geeft van de tanden en de slijmvliezen, behalve bij een lage dosering. Twee van de onderzoeken in dit proefschrift laten zien dat een tandpasta met een lage dosering chloorhexidine qua remming geen verschil geeft in de hoeveelheid tandplak ten opzichte van een gewone fluoridetandpasta. In dit geval bleek duur geen goede koop.
Verder onderzocht zij voor haar proefschrift het gebruik van lasers als ondersteuning bij niet-chirurgische parodontale therapie. Met behulp van een watergekoelde Nd:YAG-laser, zowel in de initiële fase als bij patiënten die regelmatig voor nazorg bij de mondhygiënist komen, kon geen meerwaarde kon worden aangetoond ten opzichte een gewone behandeling. Het gebruik van een dure laser verhoogt daarmee onnodig de kosten van de behandelingen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2015

Tandartspraktijk 6/2015 Naar de uitgave

Reconstructieve plastische parodontale chirurgie

Herstelchirurgie rondom implantaten

De klant centraal

Cliënt of patiënt

Volledige rehabilitatie volgens een digitale workflow (2)

Rehabilitatie met implantaten via nieuw brugdesign

Pulpitis, sensitisatie en anesthesie

De hot tooth ontzenuwd

OriginalPaper

Reacties van lezers