Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2009 |  Journaal | Uitgave 5/2009

TPO - De Praktijk 5/2009

Overgewicht bij kinderen op z’n retour?

Tijdschrift:
TPO - De Praktijk > Uitgave 5/2009
Auteur:
   

Samenvatting

Hoera, de stijgende lijn in het aantal te dikke kinderen in Nederland heeft zijn top bereikt en lijkt op z’n retour. Althans, dat beweren onderzoekers in Archives of Disease in Childhood. Zij vergeleken de gegevens over lengte en gewicht van 50.961 Haagse kinderen in de leeftijd 3-16 jaar, die in de periode 1999-2007 waren verzameld door consultatiebureau en GGD. Ze keken daarbij onder andere naar etniciteit, waarbij het geboorteland van de moeder bepalend was. Van de groep kinderen was 59% Nederlands, 17% Turks, 13% Marokkaans en 11% Surinaams-Hindoestaans. Vooral Turkse kinderen bleken te dik, met name de jongens. Het aantal Turkse jongens met overgewicht steeg van 14,6 naar 32,4% (OR 1,08, 95%-BI 1,04-1,11) en het aantal jongens met obesitas van 7,9 naar 13,1% (OR 1,04, 95%-BI 1,01-1,06).

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

TPO De Praktijk

TPO De Praktijk is het tijdschrift voor praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die zich graag ontwikkelen in hun vak. In het tijdschrift vindt u casuïstiek, achtergrondartikelen over aandoeningen en de laatste wetenschappelijke inzichten. Ook brengt de redactie actualiteiten, inspirerende interviews en reportages over interessante projecten.
Het tijdschrift wordt samengesteld door een vakkundige reactie, die bestaat uit praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die dagelijks in de praktijk werken.
TPO De Praktijk is een uitgave van het Nederlands Huisartsengenootschap en uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, in samenwerking met de afdeling Praktijkverpleegkundigen en Praktijkondersteuners van V&VN.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2009

TPO - De Praktijk 5/2009 Naar de uitgave

Farmacotherapie

Calciumantagonisten

Weet je dit?

Antwoorden

Communicatietips voor het spreekuur

Het omgaan met chronisch zieken