Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

03-07-2015 | Uitgave 6/2015

Bijblijven 6/2015

Obstructieve slaapapneu: pathofysiologie en gevolgen

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 6/2015
Auteur:
Dewi R.G.L. Groeneveld-Tjiong

Samenvatting

Obstructieveslaapapneusyndroom (OSAS) kan samengaan met hart- en vaatzieken, diabetes mellitus type 2 en veranderingen in het metabolisme. Het bij herhaling optreden van obstructieve apneus, met de daarbij behorende pathofysiologische veranderingen, zoals intermitterende hypoxie, verhoogde sympathicusactiviteit en verstoring van de slaap, speelt hierbij een belangrijke rol. Herkenning van OSAS bij patiënten die reeds behandeld worden voor één of meer comorbiditeiten of die een verhoogd risico hebben op deze ziekten is belangrijk om de gevolgen van de obstructieve apneus te helpen voorkomen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2015

Bijblijven 6/2015 Naar de uitgave