Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

16-07-2015 | Uitgave 6/2015

Bijblijven 6/2015

Hart- en vaatziekten en slaapapneu

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 6/2015
Auteur:
MD PhD Prof. dr. Leonard Hofstra

Samenvatting

Er zijn talloze studies die een verband aantonen tussen obstructieve slaapapneu en het optreden van hart- en vaatziekten. Het sterkste bewijs is aangetoond voor een relatie tussen het obstructieveslaapapneusyndroom (OSAS) en hoge bloeddruk, kransslagaderverkalking, boezemfibrillatie, cerebrovasculair accident en hartfalen. De mechanistische link tussen OSAS en hart- en vaatziekten is hoogstwaarschijnlijk gebaseerd op de intermitterende hypoxemie en reoxygenatie. De risicofactoren voor OSAS lopen voor een belangrijk deel parallel met die voor hart- en vaatziekten. De toename van het aantal patiënten met obesitas en hypertensie onderstreept de noodzaak van effectieve screening op risicofactoren en behandeling daar waar nodig. Leefstijlinterventie is een belangrijke factor in het verbeteren van de symptomen van OSAS en het risico op hart- en vaatziekten.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2015

Bijblijven 6/2015 Naar de uitgave