Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

23-07-2015 | Uitgave 6/2015

Bijblijven 6/2015

Van neerwaartse spiraal naar ‘stairway to heaven’?

Apneu vanuit patiëntenperspectief

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 6/2015
Auteur:
Drs. Piet-Heijn J.M. van Mechelen

Samenvatting

Het duurt geruime tijd voordat een patiënt de diagnose obstructieveslaapapneusyndroom (OSAS) krijgt. In die tijd raakt er thuis en op het werk van alles ontregeld. Vaak ontstaat, soms onherstelbare, fysieke vervolgschade. Patiënten beschrijven de jaren vóór de diagnose altijd in termen van een voortdurend neerwaartse spiraal. Het goede nieuws is, dat er vanaf de diagnose een voortgaand opwaartse spiraal kan ontstaan. Maar dan moet er vaak meer gebeuren dan de behandeling van apneu alleen. De patiënt moet daarbij zelf actief worden. De huisarts speelt bij de begeleiding een belangrijke rol.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2015

Bijblijven 6/2015 Naar de uitgave