Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

24-07-2015 | Uitgave 6/2015

Bijblijven 6/2015

Genderspecifieke aspecten

Vrouwen en apneu

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 6/2015
Auteur:
Drs. Monique A.C. Klaaver

Samenvatting

Van oudsher werd gedacht dat het obstructieveslaapapneusyndroom (OSAS) een aandoening was van mannen. In de eerste studies waren de deelnemers voornamelijk mannen. De prevalentiedata uit de eerste grote studies lieten zien dat er met name mannen slaapapneu hadden. De aandacht voor de vrouw is de afgelopen decennia ontstaan, toen vrouwen ook deelnamen aan de trials. Uit die resultaten blijkt dat mannen en vrouwen duidelijk verschillen in de symptomen die ze ervaren. De diagnostische bevindingen en complicaties, vooral de cardiale gevolgen van het OSAS worden de laatste jaren steeds duidelijker. De prevalentiecijfers voor vrouwen variëren afhankelijk van de gebruikte definitie van OSAS tussen de 6 % en in recentere studies 20 %.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2015

Bijblijven 6/2015 Naar de uitgave