Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2012 | Uitgave 9/2012

Tandartspraktijk 9/2012

Mondklachten

BIJWERKINGEN VAN NIEUWE, DOELGERICHTE KANKERTHERAPIEËN

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 9/2012
Auteurs:
dr. Judith E. Raber-Durlacher, drs. Christine B. Boers-Doets, dr. Alexander de Graeff
Belangrijke opmerkingen
tandarts, is verbonden aan de sectie Parodontologie
verpleegkundig onderzoeker
internist-oncoloog
Correspondentie: j.raber.durlacher@acta.nl

Abstract

Het aantal nieuwe, ‘doelgerichte’middelen voor de behandeling van kanker breidt zich snel uit en deze middelen nemen een steeds prominentere plaats in bij de behandeling van verschillende soorten kanker. Patiënten wordenmeestal ambulant en gedurende een langere periode (maanden tot jaren) behandeld. Ook de tandarts-algemeen practicus zal deze patiënten in de stoel krijgen. Veel van dezemiddelen gevenmondklachten. De prevalentie verschilt sterk permiddel en varieert van 0 tot 52%. Patiënten kunnen hinderlijke gevoeligheid en ulceraties van de orale slijmvliezen ontwikkelen, de sensibiliteit van gebitselementen is soms verhoogd en veelvuldig doen zich klachten over een droge mond en smaakveranderingen voor. Dit kan leiden tot het noodgedwongen aanpassen van de dosis, het onderbreken of het definitief beëindigen van de oncologische therapie. Tevens zijn er bijwerkingen die relevant zijn wanneer invasieve tandheelkundige ingrepen gepland zijn. Zo hebben angiogeneseremmers een effect op de bloedingsneiging en de wondgenezing. Ook is er casuïstiek van kaakbotnecrose ten gevolge van dezemiddelen beschreven.
Dit artikel beoogt de tandarts te informeren over de orale bijwerkingen van een aantal doelgerichte kankertherapieën en aanwijzingen te geven voor de praktijk.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2012

Tandartspraktijk 9/2012 Naar de uitgave

PRODUCT NIEUWS

PRODUCT NIEUWS