Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2012 | Uitgave 9/2012

Tandartspraktijk 9/2012

Functieherstel met zirconiumdioxide

INTRIGEREND KROONMATERIAAL VOOR BRUXISTEN

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 9/2012
Auteurs:
Dr. Hans van Pelt, Michel Walvis
Belangrijke opmerkingen
tandarts, RUG 1978
nieuwe verwijspraktijk PRO Rotterdam
Sinds 1990 is hij tevens gastdocent aan ACTA. Hij is mede-oprichter van de NVVRT. In december 2010 verwierf Hans de EPA-erkenning Prosthodontist. M.J.J.Walvis is tandarts (ACTA, 1982) met een praktijk in Amsterdam. Hij was van 1992-2010 redacteur van TP.
tandarts (ACTA, 1982) met een praktijk in Amsterdam. Hij was van 1992-2010 redacteur van TP.
Met dank aan Cornelis Thissen en André vanWaas, 4Dental/Thissen te Reeuwijk.

Abstract

Vergrijzing van de bevolking neemt toe en daarmee wordt gebitsslijtage ook vaker gezien, omdat de eigen dentitie langer behouden blijft. Hoektandgeleiding gaat geleidelijk over in groepsgeleidingmet alle gevolgen van dien. Verlies van harde tandweefsels wordt bij fysiologische slijtage gelukkig gecompenseerd door afzetting van tertiair dentine, waardoor beslijpen op oudere leeftijdminder schadelijk is voor de pulpa. Bij extreme (pathologische) slijtage wordt het verlies occlusaal niet gecompenseerd door passieve eruptie en neemt de beethoogte geleidelijk af. In 1999 werd tijdens het jaarlijkse congres van deNederlandse Vereniging voor Gnathologie en Prothetische Tandheelkunde (NVG/PT) geadviseerd omde anatomie vooral in eerste instantie te herstellenmet composiet en niet direct over te gaan tot het vervaardigen van indirect gegoten en of geperste kronen en bruggen. Behoud van zoveelmogelijk gezond tandweefselmoet het uitgangspunt zijn bij het herstellen van vormen functie. Als binnen dit dynamisch behandelconcept toch gekozenmoet worden voor gegoten en/of geperst kroonmateriaal, dan zijn er meerderemateriaalkeuzenmogelijk. In dit artikel wordt een nieuwmateriaal besproken dat een alternatief kan zijn voor de volledigmetalen kroon en dat de esthetiek van volkeramiek benadert: monolithisch zirconiumdioxide.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2012

Tandartspraktijk 9/2012 Naar de uitgave

PRODUCT NIEUWS

PRODUCT NIEUWS

OriginalPaper

In verhouding