Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2012 | FEEDBACK POST | Uitgave 9/2012

Tandartspraktijk 9/2012

TWEEMAAL EHLERS-DANLOS OP DEZELFDE DAG

VAATPATHOLOGIE VEREIST GOEDE VOORBEREIDING INGREPEN

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 9/2012
Auteur:
Prof. dr. Luzi Abraham-Inpijn
Belangrijke opmerkingen
emeritus hoogleraar Inwendige geneeskunde en Algemene pathologie
Tot op heden is zij verbonden aan de Divisie A (Interne Geneeskunde) van het Amsterdams Medisch Centrum.
De literatuurlijst kan worden opgevraagd via <redactie-tp@planet.nl>

Abstract

Een tandarts mailt me: ‘Een patiënt vanmij heeft het syndroomvan Ehlers-Danlos, het vasculaire type. Dit betekent dat ze naast hypermobiliteit van de gewrichten een afwijkende vaatstructuur heeft, waardoor lokale anesthesie nauwelijks werkt. Ik ken haar nu 2 jaar. Ze heeft vroeger wel eens verdoving gekregen,maar dat werkte niet. Sinds die tijd is zij altijd zonder verdoving behandeld, waarbij haar vroegere tandarts de laatste jaren de cariës deels liet zitten en overkaptemet een glasionomeervulling. Nu heb ik gisteren bitewings gemaakt, waarbij een heel diepe caviteit in de 26 zichtbaar is. Enige vormvan lokale anesthesie zou toch wel prettig zijn. Buccaal verdoven heeft geen zin, daar is de anesthesie binnen een paar tellen weg. Wellicht dat palatinaal iets langer zal blijven zitten,maar ook daar zal het snel wegvloeien. Nu vroeg ikmij af of het een optie zou zijn omintraligamentair anesthesie te geven.Mogelijk is algehele anesthesie de enige optie. Zou ik onder een roesje een endo kunnen doen? Ik verdoof normaal gesprokenmet Ultracaine DS.’
Even later een mondhygiënist aan de telefoon: ‘Mijn patiëntmet Ehlers-Danlosmeldt nabloeden? Wat is dat voor een ziekte? Kan ik wel behandelen? De tandarts kent de ziekte ook niet en zegt dat ik umaarmoet bellen ofmailen.’

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2012

Tandartspraktijk 9/2012 Naar de uitgave

OriginalPaper

Mondklachten

OriginalPaper

In verhouding