Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2014 | Artikelen | Uitgave 5/2014

Bijblijven 5/2014

Migranten met psychische problemen in de huisartsenpraktijk

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 5/2014
Auteurs:
Mustafa Çatak, Rob van Dijk
Belangrijke opmerkingen
psychiater en directeur zorg van i-psy, een landelijke GGZ-instelling voor interculturele psychiatrie, onderdeel van de Parnassia Groep
medisch antropoloog en werkzaam als bestuurssecretaris van i-psy en adviseur diversiteitsmanagement van de Parnassia Academie

Samenvatting

Psychische problemen komen in het algemeen bij migranten vaker voor dan bij autochtonen, alhoewel er verschillen zijn tussen en binnen herkomstgroepen. De huisarts staat voor de taak psychische problemen te onderkennen, te beoordelen of een verwijzing naar de basis-GGZ of specialistische GGZ geïndiceerd is, en indien dat het geval is, de patiënt te motiveren die stap te zetten. Onvoldoende kennis van de leefwereld van de patiënt, culturele verschillen en communicatieproblemen maken dat zo mogelijk nog complexer in het geval van migranten. Het Cultureel Interview voor Huisartsen (CI-H) is een vragenlijst die de huisarts inzicht kan verschaffen in de culturele factoren die van invloed zijn op diagnostiek en behandeling.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2014

Bijblijven 5/2014 Naar de uitgave