Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2014 | Artikelen | Uitgave 5/2014

Bijblijven 5/2014

Handreiking voor een anamnestisch gesprek met migranten bij verholen psychosociale klachten

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 5/2014
Auteur:
Marijke Lutjenhuis
Belangrijke opmerkingen
voorheen huisarts in de Schilderswijk, Den Haag
Met dank aan: Annechien Limburg, Joep Avezaat, Fatima Belkasmi en Inci Pamuk.

Samenvatting

Psychosociale problemen kunnen een rol spelen bij het ontstaan van klachten die somatisch niet verklaard kunnen worden, de zogeheten SOLK (somatisch onverklaarbare lichamelijke klachten).
Zeker bij patiënten met een andere culturele of etnische achtergrond is het vaak moeilijk om achter de mogelijke oorzaken van deze klachten te komen.
In mijn huisartsenpraktijk stelde ik nooit open vragen. Maar ook op andere vragen zoals ‘zijn er problemen, is er soms sprake van stress’ werd meestal ontkennende geantwoord, vooral bij de eerstegeneratie allochtone patiënten.
Vaak werden stress en problemen gezien als gevolg van de ziekte. Door middel van een gestructureerde anamnese bleek het echter wel mogelijk om de achtergrond of oorzaak van de klacht duidelijk te krijgen.
In samenwerking met A.G. Limburg, een psychiater met veel ervaring met migranten, is voor patiënten met een Marokkaanse, Turkse of Surinaamse achtergrond een praktische handreiking samengesteld en beschikbaar. Hiermee kan de huisarts of diens praktijkondersteuner in een drietal gesprekken van ongeveer vijftien minuten erachter komen wat de mogelijke achtergrond is van tot nu toe onverklaarde klachten van een patiënt.
Deze voor de huisarts zeer praktische handreiking met een structurele anamnese wordt in dit artikel toegelicht. In deze bijdrage worden achtereenvolgens de gespreksonderwerpen voor het eerste en tweede en derde gesprek uitgelegd.
Binnenkort ook als boekje te bestellen bij Pharos.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2014

Bijblijven 5/2014 Naar de uitgave